Чрез заплахи и насилие: Новите роби на Европа са факт

Жертвите често са мигрантите, принудени да работят при адски условия
Обновена: 27 авг 2018 07:01 | 26 авг 2018 21:50, Камелия Цветанова
247
Чрез заплахи и насилие: Новите роби на Европа са факт
Снимка: Reuters, архив

По данни на австралийската организация "Walk Free Foundation", в света днес има над 40 милиона души, които живеят при робски условия. 167 000 от тях - в Германия. Това отговаря на около 0, 2 на сто от местното население, пише Дойче веле.

Докато историческото робство се основава на законно признатата собственост на един човек върху друг, съвременното робство функционира другояче.

"Робството вече не е легално, но то е като хамелеон и продължава да съществува тайно", казва Дитмар Ролер, изпълнителен директор на германското бюро на правозащитната организация "International Justice Mission".

Основната отличителна черта на съвременното робство, според  "Walk Free Foundation" е това, че хората "не могат да избегнат или да предотвратят експлоатацията посредством заплахи, насилие, принуда и злоупотреби с властта".

Понятието "модерно робство" се използва за различните форми на подчинение и експлоатация като търговия с хора, принудителен труд или принудителни бракове. Много често границите на това, което наричаме модерно робство, са размити.

Модерното робство засяга при това не само страни като Либия, Катар, Конго. Още през април Съветът на Европа предупреди , че търговията с хора и робският труд са в настъпление и в Европа. Особено търговията с хора с цел експлоатация на работна ръка. По данни на германската криминална служба, това се отнася най-вече до мигрантите в строителния бранш, гастрономията, месопреработването, селското стопанство и транспорта. През миналата година властите са регистрирали 180 жертви на съвременно робство в 11 приключени разследвания. Повече от жертвите произхождат от Източна Европа.

Сексуалната експлоатация е широко разпространена в Германия.

"Германия е публичният дом на Европа", казва Дитмар Ролер. Особено голям е броят на жените, принудени да проституират. По данни на федералната криминална служба, през миналата година са регистирани 500 жертви на принудителна проституция. Докато в сферата на принудителния труд повечето жертви са мъже, мнозинството от жертвите на сексуална експлоатация са жени, главно от България, Румъния и Германия.

"Вие колко роби държите?"

Дитмар Ролер обръща внимание и върху една сравнително нова форма на сексуална експлоатация: чрез интернет.

"Германските клиенти могат да си наемат за един час дете от Филипините, което трябва пред камерата да прави това, което те искат", казва той. Тези примери, както и чуждестранният произход на много от жертвите, показват, че модерното робство не признава държавните граници. Много повече става дума за един глобален феномен със свързани по цял свят участници. Преди две години икономистката Еви Хартман разбуни духовете с книгата си "Вие колко роби държите?". Нейната теза е, че всеки среден германец държи косвено около 60 роби само чрез потребителското си поведение. "Дори чрез покупката на дрехи, или стоки, които съдържат суровини от конфликтни региони, човек насърчава робските условия на труд в другите части на света", посочва Дитмар Ролер.

Малолетните са най-силно застрашени

Говорейки за модерното робство, не бива да изпускаме из очи, че малолетните са най-силно застрашени да станат жертва на подобни структури. Също и в Германия. Наскоро един скандал в Щауфен щокира германската общественост. В продължение на две години едно семейство систематично изнасилва днес десетгодишния си син и го предлага на други клиенти за пари. През последните години и принудителните бракове са във фокуса на властите. Германската полиция регистрира годишно между 50 и 60 случая на принудителни бракове.

Тъмните цифри във всички сфери на модерното робство са значително по-високи. "Затова трябва енергично да се борим срещу подобни структури. Германия също трябва да направи още много в това отношение", казва Дитмар Ролер. "International Justice Mission" работи активно в други страни от Азия и Африка, където модерното робство е широко разпространено и хората нямат достъп до правните системи. " В повечето случаи става въпрос за пари. Затова трябва да направим бизнес-модела неатрактивен за участниците", изтъква Ролер. Така например "International Justice Mission" търси филипински полицаи за преследване на детската проституция и изправя престъпниците пред съда. По този начин може да открие и някой германец, който чрез интернет задоволява педофилските си наклонности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя академик вънка ли нарежда че не си плаща кои си ти бре та да командваш може да командваш да подиграваш у вас работи не мрънкаи цял живот те хранят квартала да не сме ти нужни а академико ела живеи да видиш как се живее нее като в академията на науките
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Готино а? В прехвалената демокрация! Това разбира се не смущава никой! Да не говорим, че реалните цифри са поне тройни! В "свободния свят" има роби! Не може да бъде! Баааси лицемерието!
79
0
 
3
 
! Отговори
Българин !!!!!! преди 5 години
Искам Мдрцедес и заплата във евро не сакам москвич бракма и деноминирана рубла
78
1
 
1
 
! Отговори
copy-paste преди 5 години
пише Дойче веле...................ако ако няма Дойче веле???...........хаха
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако някой попадне в такава ситуация,винаги да се обръща към местната полиция,те ще им окажат помощ или да си потърсят правата чрез адвокат,има такива адвокати за бедни без да се плащат големи разходи.Може и към църквата или Каритас да се обърнете за помощ.
76
0
 
9
 
! Отговори
Бивш Емигрант преди 5 години
Българите имаме мноого скъпи ресурси, по богати сме от антихристка швейцария! Др. Народи тряба да идват тук да ни работят. Стига ресурсите да си ги ползваме ние. Кой както си го направи.
75
3
 
2
 
! Отговори
москвич бракма преди 5 години
А защо никой не кара руска бракма москвич и не работи във *** миризлива расия а кък е ,????????????????
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 97Аве,човек на колко питиета си. Много ти е весело. Не си в час. Ку.. Ку..!!! Кукувица кука на зелена бука. Минковица е изпусната санитарните легнах да спят.
73
2
 
2
 
! Отговори
москвич бракма преди 5 години
А защо никой не кара руска бракма москвич и не работи във *** миризлива расия а кък е ,????????????????
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А случайно да се заинтересуват за причините и да кажат защо хората са стигнали до положението на трудови или сексуални роби?Ще са интересни резултатите от едно такова изследване.
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много балами! Съвременното робството се осъществява чрез данъците, лихвите и инфлацията.Във България реалните данъци за обикновения работещ българин са около 60% от доходите. Само че са разбити на множество пера така че простия човечец да не може да си направи сметката че държавната мафия му краде повече от половината доход а насреща няма нищо. Бачкаш до 65-70 и ако имаш късмета да оживееш накрая ти подхвърлят едни трохички "пенсия" колкото да не умреш от глад.
70
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отоха да берем срама в англия и германия тия разсипаха града зарад некои сега са в чужбина емигранти да краде на место крало тука и отишло на хотел за удвояване
69
1
 
4
 
! Отговори
Бенчо Бенчев преди 5 години
И аз съм уж комунист ама милиардер е кък е
68
3
 
1
 
! Отговори
dj dance machine преди 5 години
Е това се вика имигрант кабелжия брат му що ли се прибра като специалист само че да не се окаже тоя зареждач на камион место кабелжия че и сплитер не знаеше какво е ама с другия може би е разбрал ако те не са ми окрали булсата с дамата вътре а на нея им благодаря лоялна е нека се радва аз ще се карам с моя баща за глупости нямам си работа що щото сме разнородни брех каква съдба с тия академици ме сполетя
67
3
 
2
 
! Отговори
ЛЕНИН-СИФИЛИС преди 5 години
По-сташен геноцид от комунистическото съветско робство няма!
66
3
 
3
 
! Отговори
Бенчо Бенчев преди 5 години
И аз съм уж комунист ама милиардер е кък е
65
2
 
6
 
! Отговори
Бивш Емигрант преди 5 години
До анонимен...В германия ще намериш германеца Маркс, който измисли комунизма. Той ще ти разкаже играта, как да станеш антихрист в западна европа. И да налееш мн. Пари, да наемеш продажници и да идеш в православните държави да избиеш милиони мирни православни християни.
64
5
 
3
 
! Отговори
Курнела крадлата преди 5 години
Не знам за другите ама моето синче си живурка във САЩ а аз лъжа простите червени баби че рева за *** миризлива расия хо хо хо хо хо умна ли съм а ?????????
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 85Много ти е весело! Ти като онзи. Отива в командировка в Швейцария, но решил да отпусне края. Поръчва си красива дама и се появява дъщеря му. Той получил вместо множествено оргазъм, тежък масивен инфаркт. Така, че не се гордей много с постъпката си. А и много трябва си зле с жените за да се докараш до там за да си плащаш за секс.Друго си е да си имаш сериозна приятелка.
62
4
 
5
 
! Отговори
Курнела крадлата преди 5 години
Не знам за другите ама моето синче си живурка във САЩ а аз лъжа простите червени баби че рева за *** миризлива расия хо хо хо хо хо умна ли съм а ?????????