Крилати ракети дрънчат: Русия и Беларус срещу Полша и САЩ

Москва може да разположи свръхзвукови ракети между Европа и Азия
Обновена: 6 ное 2018 06:23 | 5 ное 2018 20:00, Елка Василева
205
Крилати ракети дрънчат: Русия и Беларус срещу Полша и САЩ
Снимка: архив, Reuters

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че при евентуално създаване на американска база в Полша има готовност да отвърне, като разположи в страната си допълнителни военни сили съвместно с Русия, съобщава "Взгляд".

Лукашенко дълго време упорито се съпротивляваше срещу изграждането на руски военни обекти в Беларус, но желанието на Полша да стане домакин на американска военна база го накара да размисли, добавя електронният вестник.

"Казах на (полския) външен министър, който говори у нас в Минск: "Не се каним да воюваме с вас". Затова не бива да създавате излишни бази. В противен случай ще трябва да отвърнем заедно с хората от Русия. Значи ще сме принудени нещо да разположим за противодействие срещу вас", каза вчера Лукашенко.

"Това е доста интересно изявление", доста сериозно и донякъде позитивна промяна в позицията на Минск, коментира московският военен експерт Антон Лавров.

"Нямаме нужда от изявление на Порошенко, а от съгласието на Минск да отворим руска военна база - ето какво ни трябва в интерес на сигурността на Русия и на Беларус", реагира Игор Коротченко, главен редактор на руското сп. "Националная оборона".

Той обаче изтъква, че все още е рано да се говори за база на САЩ в Полша, тъй като не са подписани документи в тази връзка и американските власти не са изразявали съгласие да направят такава стъпка. За момента това са само празни приказки на полски политици.

Но ако поляците и американците все пак се разберат, Москва и Минск наистина ще имат нужда от допълнителни военни сили на беларуска територия, пише "Взгляд", цитиран от БТА.

"Става дума на някое летище в Беларус да бъде разположена пълноценна руска база, която съответно да е под руска юрисдикция, с групировка от най-нови изтребители, оборудвани с прецизни оръжия. Това ще е най-добрият отговор на агресивните планове на Варшава и Вашингтон. Още повече че имаме съюзна държава (Русия и Беларус), съвместно военно планиране", добавя Коротченко.

"Освен въздушна база с тактически оръжия Русия ще трябва да разположи в Беларус крилати ракети, за да парира заплахата с моментален удар откъм Варшава. Най-вероятно Русия вече има предварителни договорености с Минск и Лукашенко намеква за тях", казва пред "Економика сегодня" европеистът Николай Воронин.

До края на идната година в руската Оренбургска област - между европейската и азиатската част на Русия, ще застъпи на дежурство първият полк нови стратегически комплекси "Авангард", чиито ракети носят хиперзвукови маневриращи бойни глави, съобщава в. "Известия", като цитира източник от военното министерство на федерацията. Два ракетни полка с подобни въоръжения - общо 12 комплекса, се предвижда да бъдат разположени окончателно в Русия до 2027 г.

Москва обаче ще направи тази стъпка "най-вероятно само ако рухнат окончателно надеждите да постигне ново споразумение със САЩ за ограничаване на стратегическите въоръжения", допълва всекидневникът.

"В условията на хаоса, в който се превръща доскоро стройната система, регулираща отношенията в ядреното възпиране между САЩ и Русия, последното, което трябва да правим е да избързваме с войнствени стъпки и още повече с изявления. В случая с "Авангард" е по-важно, че демонстрирахме капацитета си за разгръщането им и потвърдихме техническите им характеристики. Това ще позволи системата да изпълни основната си роля - като аргумент в новите преговори по темата ядрено възпиране", обобщава изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диктатурата на КГБ е поредният опит да спаси разпада на азиатската империя на злото !
79
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Батка Лукашенко - пазителят на бялата раса!
78
3
 
5
 
! Отговори
сергей лавров преди 5 години
Само в Ню Йорк да не падат ракети, че там е щерката с внучето.
77
2
 
0
 
! Отговори
до тото преди 5 години
ясно е, че си го слагаш с бежанци, само че защо си мислиш, че е похвалнопитам аз и отговор не чакам
76
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е народите от империята на злото да отхвърлят игото на москслите !
75
5
 
4
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Все ядрени ракети и все изтриващи от картата държави то с какво да се похвалят друго я с килимите по стената или ладата
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 81Дотогава докато тези на юг от Дунав будалкат света че са българи.
73
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Москалите до кога ще се будалкат света, че са руснаци !?
72
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
целта на сащ е да подчини русия или поне да я постави в ъгъла, преди да се е започнала американо-китайската война. а такова нещо рано или късно ще има заради огромния дълг на американците към китай.
71
2
 
12
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До привет от Германия 61"Една жалка руска *** която отделя 20 пъти по-малко средства за въоръжаване от САЩ"Ехх експерте РФ и Китай като държави притежават собствеността на разработките и самите заводи за производство - Заводите произвеждат за държавата изделия на производствени цениВ западния свят Държавите купуват изделията на ПАЗАРНИ цениТрябва да знаете че надценката при оръжията не е 20% надценката при някои започват от 2000%Ето защо РФ и Китай харчат толкова по-малко средства за оръ
70
4
 
22
 
! Отговори
Варшава под обстрел преди 5 години
Беларус не е Украйна - там Майдан не може да има. Украйна са мешани - поляци, гагаузи, украинци, молдовани .... 1000 народности има. Беларус е хомогенна, русофилска страна. Питайте руснаците, кой им е съюзник номер едно и всички отговарят 'Братята ни беларуси, с тях сме една кръв". Дьорт Шоррош няма пуснати пипала в Беларус, тъй че да си опичат акъла поляците и да не допускат американско оръжие, защото във Втората Световна война най-много бой те ядоха - Фюрера ги мачка и Джугашвили ги мачка.
69
2
 
7
 
! Отговори
бг просяк преди 5 години
До Русия в изолацияХАХАХАХХАХАХАХАХХХАХАХААААААААААААААА..................
68
9
 
11
 
! Отговори
Планирано е преди 5 години
Между другото, още нещо важно. Неслучайно Лукашенка внезапно вдигна тревога, че иска руска база. А от години се дърпаше! Не е само заради американската база в Полша. Готвят му майданче ;) очаквайте скоро протести в Беларус.
67
2
 
2
 
! Отговори
Dsa преди 5 години
Bg nyama da izcezne shto sha kupim F16
66
30
 
9
 
! Отговори
Русия в изолация преди 5 години
Никой не се съобразява с Русия, защото тя е военен колос на глинени крака, тъй като е икономическо джудже, а и джудже и е президент...
65
5
 
26
 
! Отговори
Планирано е преди 5 години
АмерикАнусите ще строят база на територията на васала си Полша и единствената цел е да се търси провокация. Даже поляците го обявиха официално за да подразнят Русия. Целта е да се запали пореден конфликт край границите на Русия след Донбас. След Украйна наред е Беларус. Калининград има обща граница с Полша. САЩ държат нова кутия с кибрит и чакат удобен момент да подпалят региона.
64
5
 
7
 
! Отговори
Бас преди 5 години
3-тата световна война май започна
63
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме е страх от техниката на една пиянски нация, която внася пералниМашини, за да си изпира усраните колхозни ***!
62
27
 
7
 
! Отговори
ЕС не вярва на Русия преди 5 години
Никой не вярва на Русия, даже и тя самата не си вярва...
61
1
 
11
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
Горката Е----ка! Какво ли коства да си изкарва прехраната като пише глупости?