Напрежението не стихва! Русия стреляла по украински кораби

Руското външно министерство с отговор: Провокация!
Обновена: 26 ное 2018 06:44 | 25 ное 2018 22:25, Веселина Йорданова
519
Напрежението не стихва! Русия стреляла по украински кораби
Снимка: БТА

Украинският флот съобщи, че руски кораб е стрелял по украински военни кораби след конфликта, възникнал днес край бреговете на Кримския полуостров, съобщиха осведомителните агенции.

Още по темата
В изявление, публикувано тази вечер на Фейсбук страницата на украинския флот, се казва, че неговият боен катер "Бердянск" е получил повреда, а член на екипажа е бил ранен в резултат от обстрела.

По-рано днес Украйна заяви, че катер на руската брегова отбрана се е врязал във влекач на украинския военен флот, като е повредил машинното отделение и корпуса. Инцидентът е станал, когато три украински военни кораба се движели от Одеса в Черно море към Мариупол в Азовско море. Русия не им позволи да минат през Керченския проток и го блокира.

Руската Федерална служба за сигурност съобщи, че три кораба на украинските МВС, движещи се от пристанище Бердянск в Азовско море към Керченския проток, са поели обратен курс и се връщат в Бердянск, предаде ТАСС.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече действията на украинските МВС в Керченския проток бандитски и провокационни.

Украинският президент Петро Порошенко спешно свиква тази вечер заседание на висши военни ръководители заради напрежението с Русия, съобщи Асошиейтед прес.

Говорителка на украинското външно министерство каза, че Киев иска свикване на Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС.

Европейският съюз и НАТО призовават за сдържаност и намаляване на напрежението в Азовско море.

В декларация на говорителката за външната политика Мая Кочиянчич се казва, че ЕС очаква Русия да възстанови свободата на преминаване през Керченския проток, който тя затвори.

НАТО призова Русия и Украйна към сдържаност и намаляване на напрежението в Азовско море, предаде ТАСС, като цитира изявление на говорителката на НАТО Оана Лунджеску.

НАТО отново подчертава, че напълно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително навигационните права в териториалните й води. "Призоваваме Русия да осигури свободен достъп до украинските пристанища в Азовско море в съответствие с международното право", гласи декларацията, цитирана от ТАСС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
5
 
3
 
! Отговори
До F преди 5 години
Така е, но: защо приписваш "заслугата" (само) на Поршенко? Руснаците са стреляли по кораби които пътуват към собственото си пристанище - в Мариупол, през ОБЩИ води. Това е все едно турците да започнат да стрелят по български кораби понеже пресичат Босфора! Има си норми на поведение и международни споразумения които осигуряват цивилизовано общуване. Руснаците са се държали като диваци, в случая. Това че, са вдигнали мост някъде не прави морето само тяхно!
313
2
 
7
 
! Отговори
F преди 5 години
Задачата на Порошенко изпълнена! Провокация! Отново Русия се изкарва на масата за бля бля,а в Украйна народа му се разказва играта от фашистката хунта и вниманието от проблемите им се измества към въображаемия враг! Европа също надува глас,а протестите във Франция на заден план,Мей получава глътка въздух,Меркел -също,то с толкова емигранти в Германия,не останаха истински немци там. На евреите добре им дошло,не ги приказват ,че те са омътили водата навсякъде! Наздраве!
312
3
 
0
 
! Отговори
до 340 преди 5 години
е нали сме им задунайската губернойка - знаем се
311
5
 
1
 
! Отговори
до 341 преди 5 години
гледай преди това да не дойде края на комунистическия режим на путинчо свободата винаги е по-жизнена от тиранията
310
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще дойде края на фашисткия режим на Потрошенко!
309
0
 
2
 
! Отговори
хохолите капут! преди 5 години
До Анонимен 337от къде знаеш?
308
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На времето стамболов изби русофилите и българия живна
307
12
 
3
 
! Отговори
До Тинтири Минтири преди 5 години
"Три военни катера на откровено неприятелска страна нахлуват в твоите териториални води,.."______________Това са общи териториални води според подписано съглашение. Украина има дълго крайбрежие в Азовско море с градове-портове. Корабите са пътували за украинския град Мариупол. Все едно, да се окаже че, от един момент нататък варненци не могат да наджапат в морето си!
306
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са си Kpeтени по рождение...Изобщо не съм изненадан...
305
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинците палят гуми намайдана си . Киев е заприличална *** табун .
304
5
 
12
 
! Отговори
mango преди 5 години
Абе що се не скарат на Турция за Дарданелите и Босфора. Опитаха се Английските маймуни да го превземат , ама страшен бой отнесоха и така до наши дни.Ще полаят НАТОВЦИ и Бандеровските бандюги и ще се кротнат. СПИРА ГАЗТА ПРЕЗ УКРАЙНА - ТУКА Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО.
303
4
 
25
 
! Отговори
Тъпи украйнци преди 5 години
И следва воено положение, и отлагане на изборите за президент. Сегашния е с 8 процента подкрепа и няма начин да ги спечели. Така може да държи власта сума време.
302
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" Руснаците няма ли да се връщат на родната си Планета на маймуните? " -- Що е то радикализирана герберюга ?Насочвам ви в правилната посока .Употребявайте точните термини .
301
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ах каква прелест е този мост !Такава снимка досега не бяхапубликували гъзолизците отсайта . Истината излиза наяве .
300
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много добре че са стреляли !Лошото е че не са потопилипоне едно от тези катерчета .Като плъхове във водата трябвашеда драпат . И после няма да смеятда се приближат .
299
4
 
20
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
До !Три военни катера на откровено неприятелска страна нахлуват в твоите териториални води, след многократни закани на отделни властови фигури за агресия срещу Кримския мост. Нарушавайки всякакъв ред на преминаване през проток между суша на една държава. Какво още по-специално очакваш в "поведението" на украинския флот, за да си заслужи шамарите?
298
32
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците няма ли да се връщат на родната си Планета на маймуните?
297
6
 
21
 
! Отговори
до 324 преди 5 години
До Анонимен България е я имало преди Русия и ще я има и след Русия Българинът е създавал държави а не унищожавал
296
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно ако Русия сечели конфликта, България дали ще я има на картата ?
295
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 301НАТО са в Украйна дете слабоумно !!!!От къде са всичките инструктори и разни *** ?Руснаците и там го мачкат, весят по жиците трупове на литивци поляци и всяква жмел !Аз викам дано стане конфликт че да видим тези където най-много лаят в този сайт как ще посрещат руснаците с хляб и мед !!!!!!!Първи в редиците ще са защото а страхливци !