Биоинженерна революция: Новият човек, готови ли сме?

В лабораториите на Китай и САЩ се кове бъдещето на човешката раса
Обновена: 3 дек 2018 09:16 | 2 дек 2018 20:25, Елка Василева
105
Биоинженерна революция: Новият човек, готови ли сме?
Снимка: БТА

Твърди се, че в Шънджън са се родили първите генетично модифицирани деца. В лабораториите на Китай и САЩ се кове бъдещето на човешката раса. А Европа, изворът на човешкото знание, се занимава с миналото, пише Дойче веле.

Духът излезе от бутилката - генетично модифицираните хора са сред нас. Две момиченца, появили се на бял свят преди няколко седмици в Шънджън, Китай, са първите човешки същества, родени с редактиран геном, твърди китайският учен Хе Джанкуей, ръководил научния експеримент.

Близначките са деца на китайско семейство, в което единият родител е носител на ХИВ. Те са заченати чрез ин витро процедура и са програмирани да бъдат резистентни към вируса на СПИН. Опитът да се заменят двата огледални гена, отговарящи за имунната реакция, е бил успешен само при едно от децата. При второто се наблюдава смесване, което няма да му осигури резистентност. Този първи човешки експеримент е възможен благодарение на технологията за генетично редактиране CRISPR/CAS9.

Още по темата

За ползите и вредите

Генетичното инженерство не е нещо ново - човечеството вече 40 години усъвършенства своите инструменти за интервенция в генома на огромен брой видове. Големият пробив в редактирането на човешка ДНК идва с CRISPR - технология, взета на заем от естествен защитен механизъм при бактериите и археите.

Откритието на биоинженерите Дженифър Дъдна и Еманюел Шерпантие от 2012 година позволява подмяната на конкретни гени по сравнително лесен и евтин начин. С помощта на протеина CAS9 се създава ножица, която прерязва ДНК на точно указано чрез РНК нуклеотиди място. Използвайки заздравителните ѝ механизми, в двойната верига на молекулата се въвежда нова матрична ДНК. Резултатът - редактиран ген, който се предава и на следващите поколения, тъй като е подменен на ембрионален етап.

Този нов метод може да се превърне в победа над онкологичните и вродените заболявания, да доведе до създаването на универсални ваксини от нов вид, да донесе огромни ползи за човешкото здраве и дълголетие. Но в същото време би могъл и да бъде ключът към друг социален ред, базиран на генетични неравенства (или пък равенства - чрез уеднаквяване), би могъл да бъде първата стъпка в създаването на нова по своя еволюционен смисъл човешка раса, би могъл да раздели човечеството на две. От нас зависи къде ще поставим границата, а по всичко изглежда, че не разполагаме с инструментите да създадем единен, общочовешки подход и граници просто няма да има.

В САЩ и Китай технологията вече е достигнала училищната лаборатория. Разумен ход, като се има предвид историята на личния компютър - неговата демократизация през 1980-те, последвана от превръщането му в ежедневен предмет и икономическите ползи от това.

В Германия обаче право да работят с CRISPR имат само лицензирани за генетични изследвания лаборатории. А единствената европейска страна, която позволява генетичните опити с хора на ранна ембрионална фаза, е Англия. В това време университети и частни корпорации в САЩ и Китай напредват с огромни стъпки в генетичната надпревара, която за разлика от космическата ще има реални, непосредствени последствия за човечеството.

Къде е Европа?

За първи път в историята Старият континент не е водещ в науката и технологията. Европа, изворът на човешкото знание, философия и прогрес, се занимава със своето минало, докато бъдещето на човешката раса се кове в лаборатории в САЩ и Китай. Революцията на генното инженерство се състоява пред широко затворените ни очи. Достъпна и нерегулирана, тя превръща homo sapiens в еволюционен демиург и отваря път към немислими неравенства и възможности пред човешката раса. Войната за патенти върху свръхваксините и свръхчовека е факт, а ние - европейците, не просто не участваме в нея, а сякаш не я забелязваме.

Днес решаваме как децата ни да обитават свят на генетично неравенство, с регулиран от пазара достъп до продукти като увеличена продължителност на живота, чисти от болести ембриони и универсални генетични ваксини. Днес се раждат първите генетично модифицирани бебета. Днес първият емоционален робот получава саудитско гражданство. Днес е научно-фантастичното бъдеще, което е вълнувало детските ни умове в книгите на Саймък и Азимов. И нашето разединено човечество, а още повече нашата разединена Европа, са напълно неподготвени да посрещнат огромните философски въпроси, породени от биоинженерната революция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Исляма е бил напредначива религия в началото , точно тюрки турци диваци са спрели развитието му ..
40
10
 
1
 
! Отговори
Осман преди 5 години
До НЕбългаринС българин не можеш да спориш те винаги всичко знаят за всичко акъл дават, а накрая всички са пред тях. Така, че не се хаби кажи им, че са номер едно и лека.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НЕбългарин Какво да ми обясняваш ние гърците ги мразим повече от исляма .. И знаем че всичко в геометрията е крадено от египет и персия
38
7
 
1
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
Както е казал долу колегата на простия човек колкото и да му обясниш файда няма!
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Десетичната система е индийска Мохамед ибн Муса ал-Хорезми описва индийската система на изчисления.. Нулата като формално понятие също е от Индия..
36
6
 
3
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
До МошеСамото наименование алгебра идва от арабската дума الجبر (ал-джабр, възстановяване) и много от нейните методи са създадени от мюсюлмански математици, като корените им могат да бъдат проследени до по-древни традиции, най-вече индийската. Най-рано терминът алгебра се среща през 825 година у иранския астроном, математик и географ Ал Хорезми, който е запознат с индийската математика и допринася за нейното популяризиране в Ислямския свят.[4][5]Питах гугъл бе *** ***! Чети!
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Европа не се прави наука , а се имитира наука , е така да има учени и да има университети.. Европа е колония на САЩ , окупирана със военни бази.. Колониите нямат право на наука .. Има имитация на наука .. Това ЦЕРН също е имитация на наука и нищо не са открили , каца без дъно която гълта пари..Някъде да сте чули , че в Европа работят по квантов компютър , квантова криптография .. Няма и да чуете - САЩ не дават , първия квантов трябва да е краварски..
34
7
 
2
 
! Отговори
Ерхан преди 5 години
На простия човек каквото и колкото да му обясниш той ще си чете своето за камили и други глупости. Небългарина хубаво ти затворил устата!
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Камиларите-арабите не са измислили нищо в математика , всичко е крадено от Персия и Индия..Мохамед ибн Муса ал-Хорезми - област Хорезми - Средна Азия до каспийско море
32
1
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Така е гусин Инженер прав сте.А бе къде е ци.анина да ни обясни за великият учен ал Махмуд съперник на Гаус и Ойлер с теорията си че 5 камили + 2 камили правят 7 камили.До този гениален извод бай Махмуд стигнал докато дремал под палмата в един оазис.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
още е рано да ровиме основната програма,тя е операционната система на човека,а той още не е направил перфектна такава за компютрите а вече със своята се занимава.И кой ще го играе главен програмист ,готов ли е да носи отговорност за щети,които може да причини.Рано или късно ще бъдем готови за това,но трябва да се върши с познание за нещата,глупаво е да готвиш супа,без да знаеш какво слагаш вътре,така може да отровиш всички.
30
1
 
4
 
! Отговори
Инженер. преди 5 години
Будали има само една наука - физика.. И науката е една - математика , физика и информатика .. Това е Дженерал Сайънс и в най-добрите университети има такава бакалавърска програма - замаскирана като Приложна физика и математика , това изкуствен интелект , големи данни, генно иженерство , биоинформатика.. е за бабалюги и будали , слаби студенти и женичнки.. ЦРУ и САЩ нарочно ви бутат в задънените улици на науката ..
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците само да успеят да премахнат гена на телесната миризма на *** пак ще им е благодарен целият свят или поне тези които имат контакт с това племе .
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-сетне е открито генното оръжие срещу ганювизъм, съвременният бич за човечеството. Браво на китайците, целият свят ще им е благодарен.
27
2
 
16
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
генно инжинерство, изкуствен интелект а ние кво на 1во място сме по естествена простотия
26
4
 
0
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
До Факт Я да видим с комплексите които имаш за това какво ще измислиш?
25
4
 
2
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
През 14 в. френският хирург Guy de Chauliac цитира над 200 пъти книгата му "Китаб ал-Тасриф". Pietro Argallata (починал 1453 г.) описва абу ал-Касим като "без съмнение шеф на всички хирурзи"
24
2
 
6
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
Абу ал-Касим ал-Захрауи (963-1013), познат като Абулкасис, е медик, живял в ал-Андалус. Той се счита за най-великият средновековен хирург от ислямския свят. Най-големият му принос в медицината е "Китаб ал-Тасриф" - 30 томна енциклопедия в областта на медицината.Неговите пионерски приноси в областта на хирургическите процедури и инструменти имат огромно въздействие в/у Изтока и Запада до ден днешен като някои от неговите открития се прилагат досега: - Той е първият лекар, описал извънматочната бременност и съобщил за наследствения характер на хемофилията; - Въвежда над 200 хирур
23
9
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
цялата алгебра и Геометрия идват от древна Гърция.Тоя ал Махмуд Абас е баща на камилите единствено.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-после всички ще имат възможност да станат бели. Да си оправят носовете още на ембрионално ниво. Има хляб в тази технология. Избор на цвят на кожата, височина.