Българинът в чужбина: Успял щастливец или тъжен гурбетчия?

Почти няма семейство, което да не е изпратило свой близък в чужбина
Обновена: 24 дек 2018 08:01 | 24 дек 2018 07:30,
410
Българинът в чужбина: Успял щастливец или тъжен гурбетчия?
Снимка: Reuters

Българите в чужбина не са по-различни от българите в България. Какъв живот имаш навън, зависи от това, какво си постигнал в родината. Говориш ли езика, търсена ли е професионалната ти квалификация, на каква възраст си заминал и имаш ли социална среда. Разликата е само в по-уредения живот, ако съумееш да се установиш.

Не всички обаче успяват. Това разказват българи, емигрирали в различни страни от Европа и в САЩ.

Най-общо казано, емигрантите могат да се разделят на две категории – интегрирани и щастливи и тъжни гурбетчии. Потокът от България навън не секва, но според статистиката осезаемо намалява. Успоредно с това се наблюдава и връщане на българи от чужбина обратно в страната.

Има и хора, които са в постоянно движение – изкарват по няколко години в чужбина, пробват пак в България, ако не успеят, отново заминават навън.

Други пък са сезонни работници – изкарват си парите навън и се прибират за няколко месеца в родината, където все още е и основният им дом.

Какъв е обликът на българския емигрант?

Почти няма семейство, което да не е изпратило свой близък в чужбина. Страната буквално се обезкърви през последните 30 години, но противно на усещането емиграцията намалява. Поне според статистиките, които обаче обхващат само трайно напусналите. Koгaтo ce гoвopи зa бългapитe в чyжбинa, чecтo ce cпoмeнaвaт paзнooбpaзни чиcлa, кoитo pядкo пoчивaт нa кoнкpeтни дaнни. Стига се дори до твърдения за около 3 милиона души в странство.

Kaквo пoкaзвa oфициaлнaтa инфopмaция?

Бългapcкaта cтaтиcтикa твърди, чe нaпycнaлитe Бългapия пpeз пocлeднитe 30 години ca oкoлo 900 000 души, кaтo oкoлo пoлoвинaтa oт тяx (461 хиляди дyши) ca зaминaли мeждy 1985 и 1992 г. в paмкитe нa т.нap. гoлямa eкcкypзия след възродителния процес.

Дaннитe oт чyжди cтaтиcтики пocoчвaт пo-виcoкa oбщa eмигpaция зa нaд 30-гoдишния пepиoд: oкoлo 1,1 милиoнa дyши. Te ca пoлyчeни oт пpeбpoявaния нa нaceлeниeтo, кoитo чecтo включвaт и въпpoc зa мecтopoждeниeтo. Дори и в тях обаче отново се вижда, че най-голямата вълна, напуснала България, е в края на 80-те години заради изселването на българските турци.

Данните опровергават и друго общоприето мнение – че с отварянето на границите в ЕС се увеличава и екзодусът. Напротив, според НСИ за периода след последното преброяване България са напускали по 4000 души годишно. Най-много са си тръгвали, когато страната имаше визов режим и пазарът на труда бе затворен, пише "24 часа".

С влизането в ЕС, падането на визите и отварянето на работния пазар потокът е намалял. Променили са се обаче статутът на емигрантите и начинът на емиграция. Българите вече легализират престоя си в чужбина или излизат от страната, подготвени за него.

Отварянето на границите всъщност дава възможност на българите не само да заминават, но и да се връщат, като немалка част от тях не се преселват завинаги, а само следват или работят навън. Други пък се връщат, примамени от по-добрите възможности за кариера, тъй като бариерите пред емигрантите в чужбина не са една и две.

Kъдe живeят бългapитe, нaпycнaли poдинaтa си?

Haй-мнoгo - пoлoвин милиoн бългapи, живeят в дpyги cтpaни oт EС - ocнoвнo в Иcпaния, Гъpция, Гepмaния, Beликoбpитaния и Итaлия. Знaчитeлeн бpoй имигpaнти, poдeни в Бългapия, живeят oщe в Typция - мaлкo нaд 400 xиляди, кaктo и в CАЩ, къдeтo тe ca над 250 000 души по официални данни, но по данни на сънародници са между 300 000 и 400 000.

Cпopeд нaциoнaлнaтa cтaтиcтикa 21 241 души са се върнали от чужбина в България през 2016 г. От тях 46% са родени в страната, другите са потомци на българи от Русия, Украйна, Турция.

Как живее българският емигрант?

На този въпрос може да се отговори със стария виц за статистиката, според която, ако половината ядат свинско, а другата половина зеле, то всички ядат свинско със зеле. Трудно е да се обобщи образът на емигранта, защото какъв е животът му навън, до голяма степен зависи от това какъв е бил в България. Най-често срещаната причина за емиграция са финансовите проблеми в родината.

"Моя приятелка замина в Дъблин, тъй като имаше много кредити тук. От нейните разкази разбирам, че повечето ни сънародници там са със средно и по-ниско образование. Основно имат финансови дългове и заплатите им дават надежда, че ще се оправят. Като теглят чертата, успяват да плащат вноските си и живеят така, както и тук, но някак мизерстват чуждоземски. Заради уредеността се чувстват малко по-спокойни", разказва Дона, която е изпратила немалко приятели в чужбина, но е избрала да остане в България.

Друга нейна близка живее в Кардиф, тя е висококвалифицирана и владее 4 езика.

"Първата година беше направо робиня, после се вмъкна с големи усилия в международна компания, но ми е споделяла, че каквито и резултати да има, над нея винаги стои капак и не може да расте кариерно. Увеличава дохода си, но реално работи за един среден стандарт на живот и едната почивка", казва още Дона.

Всичките ѝ познати в чужбина обаче са впечатлени от това, че храната е по-евтина, съотнесено към заплатите. Както и по-качествена.

Дона се опасява, че следващият, когото ще изпрати надалеч, е собственият ѝ син.

"Той е биолог, с всичките си идеали, принципи, образование и силна социална и научна активност с всеки ден все повече се разочарова и замисля дали да не емигрира. Притеснявам се, защото може и да има успели българи в чужбина, но са единици. Но пък, ако имаш спокойствието на бита, законите и реда, може би си заслужава..."

При Емануел ситуацията е обратната. Той е останал в България, а майка му е в Германия. Младият мъж има собствен малък бизнес в София. Майка му е заминала, след като се е запознала с германец и се е омъжила за него.

"Приятелките ѝ там са българки с нейната съдба. Над 50-годишни са, омъжени за немци. Не им се налага да мислят за основни неща като наем и ток, работят по няколко часа седмично, за да имат пари в джоба", споделя той.

А българите там са заминали, защото искат едно простичко нещо: По-добър живот за себе си и децата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
8
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
До Анонимен 305:Недей да дрънкаш глупости, ***, не живеем на Луната.
288
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статистиката за престъпността разбива на пух и прах твърденията на емигрантите,че в България престъпността била по-висока.В България е пет пъти по-малко вероятно да те убият,отколкото в САЩ.Същото се отнася и до изнасилванията,грабежите ,кражбите на автомобили.И като им се опровергаят лъжите и започват да обиждат.Жалки,дребни душички.
287
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от Дивия ЗападКакво е Бг Коледата? С какво я ядат и пият?Източноправославните християни празнуват Рождество Христово на 07 януари.
286
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
животът е един миг от вечноста има начало и краи затова е толкова ценен в годините си много пъти можех да имигрирам за работа на много добри позиции в лекарската си практика имах покани от германия сащ но не отидох и нямам намерение да отида не всичко е пари за мене по ценни са приятелите ми познатите ми красивата ми родина е верно тук се живее много по скромно но съм щаслив
285
0
 
6
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До Един от Дивия Запад:Ако оцеляването ти в Европа или Америка е проблем си кьonaв или в тялото, или в главата..
284
11
 
3
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Само да питам небрежно....Бг Коледата не беше ли на 6 януари?За един приятел питам...
283
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност какво значение има вече кой къде живее, къде работи и как се чуства там където е.? Светът вече е отворен за всеки който реши да се развие професионално или търси нови презизвикателства за себе си или по добър живот за семейството си. Това е ЛИЧЕН ИЗБОР. Аз живея в чужбина с моето семейство повече от 13 години, имаме и чуждо гражданство, но все още съм българин и уважавам всичко българско. Желая на всички българи Весела Коледа, много здраве и щастие независимо от тяхното местонахождение.
282
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 254"По-голяма злоба към България от емигрирал,не съм виждал"Сляп си и глуповат щом не гледаш българския парламентарен театър! Нека те боцкат, нека те връткат, щом си плазмодий и дупка чевръста!
281
1
 
7
 
! Отговори
Ohio преди 5 години
значи, че си намират правилното място .
280
2
 
14
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Успяват значи оцеляват.
279
3
 
3
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До usa:Какво значи "успяват"?
278
7
 
31
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
Изпокараха се *** във форума, а не схванаха, че статистическата грешка, прескочи 1 милион емигрирали българи, защото по официални данни бяха 2,5 млн., преди 6 месеца. А ако държава е загубила 2,5 млн. българи, от които 1,5 млн.българи в работоспособна възраст, при останали 2,5 млн работещи в БГ, според мен това си е необявена Нац. катастрофа, за която някой трябва да понесе отговорност, а факът, че НСИ взе да прави статистически грешки, преди падането на Правителството, си мисля за Страх!:)
277
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аиде пак се почна - щастливите емигранти киснат по цял ден в българските форуми за да обясняват колко лошо е в бг. Ми като е толкова лошо защо пишете тук а не по западните сайтове? Щото там няма кой да ви чете глупостите, аз съм бил емигрант в сащ на 7к заплата и не бях щастлив така че на мен тези не ми минават тези - пробутвайте ги на тези които искат да си загубят живота в чужбина....
276
16
 
35
 
! Отговори
От Германия преди 5 години
Хахахаха, много ми е забавно да чета такива статии тъй като виждам как хората живеещи в БГ бълват жлъч и помия по сънародниците си в чужбина, нищо че 90% от самите тях дават мило и драго да идат някъде навън но по някаква причина не могат и са целите обзети от злоба и скръб! Българинът е злобно и подло създание, на което все някой за нещо по всяко време и навсякъде му е длъжен: да му правят услуги за без пари, да му дават кинта и на вересия без да връща нищо подире, да го дундуркат до 30 години
275
21
 
24
 
! Отговори
Sex tourist преди 5 години
Тази миризлива дупка България за друго не става . Ходя там , с местните не контактувам , винаги са супер намръщени . Извън хотела на ходя , щото е много мръсно . Жените стават горе-долу а пък и бг езика да си упражня с некой келнер . Винаги резервирам през голяма западна фирма, щото бг много лъжат.
274
7
 
7
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
О!В България вече е Коледа!(католическата де)Весела Коледа и да бъдете живи, здрави и с късмет.Вие и Вашите близки!
273
2
 
9
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Кое тежи повече за да си по-българин, това, че не живееш в България. Аз, например, може да работя в посолство или да съм разведка.Или това, че не можеш да говориш и пишеш на родния си език. Че не знаеш значението на думите в българския език. А бълваш плюнки, пръски и клишета измислени от не дотам образовани хора.Запомнете едно от мен.Двама умни люде, единият от които е българин имат много повече общо, отколкото двама българи, единият от които е умен.
272
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от Дивия ЗападАми взаимно е.Ясни сте ми такива парвенюта с претенции за елитарност,щом сте емигрирали.Колкото до пътната безопасност в България има 8,3 жертви при катастрофи на 100 хиляди души,при 10,9 в САЩ.А при убийствата е 1,13 за България и 5,35 за САЩ.Така че статистиката е безмилостна,драги ми смехурко.
271
2
 
6
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Полиция не се вика само при кражба.А като се качиш на колата, която не заключваш на пътя си в пълна безопасност, нали?
270
3
 
9
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Може да сме жалки, но сме добре възпитани и не ви казваме какви мислим, че сте.:-)