Бронираната крепост на Ким

Върховният севернокорейски лидер пътува само с брониран влак
Обновена: 25 апр 2019 09:34 | 24 апр 2019 22:45, Йордан Бързаков
64

Снимка: Reuters

Сиво-зелени вагони, тъмни стъкла, брониран корпус и пълен със стотици охранители - така изглежда влакът на Ким -  подвижната крепост на лидера на Корейската Народно-Демократична република.

Верен на стила на баща си и дядо си, младият лидер на най-затворената страна в света, продължава да използва влак за своите задгранични пътувания, подклаждайки десетилетия на интриги, мистерии и интерес.

Какво знаем за влака?

Известни с прекомерната си подозрителност към всичко и всички, висшите ръководители на партията пазят с фанатична отдаденост всички подробности за спецификите на превозносто средство. Години наред различни разузнавания и журналисти се опитват да отсеят истината от митовете за влака, но фактите за него остават твърде малко.

Голяма част от това, което е известно за машината, идва от разузнавателни доклади и най-вече от спомените на длъжностни лица, на които е било разрешено да пътуват на борда, разказа преди време американското издание "Ню Йорк Таймс".

Смята се, че най-малко 90 вагона с най-висока степен на сигурност са на разположение на лидера, според доклад на южнокорейското разузнаване от 2009 година. Информацията е от времето на бащата на Ким - Ким Чен Ир. Според доклада три влака оперират всеки път, когато Водачът пътува: Един пилотен, който се грижи за сигурността, втори - в който е самият Ким и трети, в който е настанен огромният антураж - охранители, готвачи, чистачи, снабдители.

Вагоните са бронирани, което ги прави много по-тежки.  Тази допълнителна тежест обаче отнема от скоростта на движение. Според експерти влакът на Ким би трябвало да може да достигне максимална скорост от близо 60 км/ч.

Според доклада на южнокорейците, над 100 служители по сигурността пътуват предварително с влака, спират на всички гари и търсят бомби, скрити оръжия, системи за диверсии и тестват безопасността на трасетата. Когато Ким е на борда пък, военни хеликоптери  и самолети летят над влака, за да осигурят по-голям периметър на наблюдение.

Гарите, които са построени само за личната употреба на лидера пък са над 20 в цяла Северна Корея.  Външни лица не се допускат при никакви условия, а служителите на спирките са добре обучени, проверени верни членове на Партията.

Когато се качва в личния си влак, Ким винаги минава по рампа, постлана с червен килим.

Снимки от вътрешната част на влака се появяват изключително рядко, а и е невъзможно да се докаже тяхната достоверност. През 2015г. държавната телевизия на Северна Корея показа кадри на Ким, който седи на дълга бяла маса в нещо като конферентна зала. Показани бяха и кадри на движението на вагоните, което предполага, че това е заседателното помещение на лидера. Кадри с подобна маса в същата зала има с бащата Ким Чен Ир. На старите видеа се вижда и телевизор с плосък екран, докато при тези с Ким Чен Ин вече има и лаптоп.

На други разпространени снимки от държавните медии, Водачът е седнал удобно на меки, кожени канапета в розов свят, а между тях са разположени малки дървени масички. Виждаме го и седнал на маса пълна с храна, докато около него се разхождат мъже и жени в официални бални облекла.

Капризите на семейството

Митовете твърдят, че бившият лидер Ким Чен Ир се страхувал да пътува със самолет и затова предпочитал сигурността на влака, който е оборудван със съвременни комуникационни технологии и огромен персонал, който да се грижи за капризите му.

На борда на влака има десетки готвачи, които са готови във всеки един момент да изпълнят поръчките на Лидера - руска, китайска, корейска, японска и френска кухня.

Живи омари, деликатеси, дивеч - всичко е прясно и приготвено лично за него. Виното - най-вече Бордо, е директно доставяно от най-добрите френски изби.

За младият Ким се знае, че е почитател пък на швейцарското сирене, шампанското, скъпият коняк...и красивите жени.

Конспирации

През 2004 година, влизо до китайската граница, влакова композиция, натоварена с лесно запалими материали, експлодира. Загинаха над 160 души, а на 1300 бяха ранените. Причините така и не станаха известни на широката общественост.

Част от слуховете обаче твърдят, че ескплозията е била опит за атентат срещи Ким Чен Ир, защото бронираната крепост на лидера е минала оттам само часове по-рано.

Тази теза е недоказана, но експертите твърдят, че от тогава охраната и мерките за сигурност около пътуванията на Севернокорейския самодържец са се увеличили многократно.

 


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
диктатура от най-брутален тип и никакъв комунизъм!
ако ти е чиста съвестта, щеше ли да се барикадираш ве, ?!

пп.
най-близка до комунизма е швейцария - хоризонтална, референдумна демокрация.
28
2
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 11 месеца
И аз имам брониран влак, но забравих къде съм го паркирал...
27
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така както за влака не се знае нищо, за кухнята му се знае всичко!
Омари, вино-бордо,сирене и т.н.
26
3
 
16
 
! Отговори
Атакист преди 11 месеца
Добър му е влака но на Путин е по-голям и по-тежък.
25
3
 
16
 
! Отговори
Я па ти.. преди 11 месеца
До Анонимен 12 Вярно влака е свръх технологичен. Движи се с 60 км/час.Влак стрела.
24
9
 
11
 
! Отговори
Да допълня... преди 11 месеца
Само американския тюлен, дето уцели Осама в челото е достатъчен да се справи с идио..та.Не знам защо още народа го търпи. Шията му плаче за бръснач.
23
10
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 месеца
Е как да харесваш такъв изр..од ? Народа му гладува , а той преяжда. Това ли е комунистическото равенство ? И у нас ни говореха че има равенство , но не беше така.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Страшотия!
21
3
 
16
 
! Отговори
Radelin преди 11 месеца
Колкото и да е брониран....махам му две релси и няма връщане....
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Вагоните са бронирани, което ги прави почти с 500 килограма по-тежки от нормалното. Тази допълнителна тежест обаче отнема от скоростта на движение."

Кой си ги пише наизуст тия работи? Скоростта не е толкова простo понятие както си мислят някои хора. В случая обаче е неясно написано. Понеже както знаем в Япония влаковете са с една скорост, а в България с друга. При приблизително еднаква маса. Скоростта се определя от силата. А тя от произведение на ускорението и маса.
19
0
 
17
 
! Отговори
Waffen SS преди 11 месеца
До Natria// """Почти 500 кг. Повече"
То като пише не мисли""

Ами не мислят,а съм и сигурен,че повечето не знаят какво представлява 1кг.,но цифрата 500 изглежда внушително и те си я харесват така,че по-малко доверие на новинарите ,няма да навреди
18
1
 
20
 
! Отговори
Natria преди 11 месеца
Прости ***.
"Почти 500 кг. Повече"
То като пише не мисли.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ама Ким и Кими Райконен да не са нещо далечна рода.
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да................много умен е другаря Ким............влаковете са много по-сигурни от самолетите.............особено ако влакът е брониран!
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Утре като се събудя искам да виждам само трупове"Неведоми са пътищата господни............ами, ако не се събудиш?
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не виждам каква му е грешката на Ким. Същото е в БГ. Мутри и нови и стари политици са със същата охрана. Ким поне е жив а нашите се трепят като мухи? И не само Буда е пазен като златно яйце а и всички сополиви и крадливи предшевственици - от долнопробни убийци до нагнездели се политически и “бизнес” височия!
13
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Циркаджияя на гърба на всички бедни в ск. Срам за човечеството. .Такива хора трябва да бъдат игнорирании от целия свят. Сложете му червения носс на тоя пинко.
12
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Говедарите си вият Червеният дракон си пътува. Ким е като Прометей, който отива да открадне огънят от боговете за да го донесе на човечеството. Нимфите и Орфийските оракули пеят легендарни песни пред подвига на Ким и последният марш на Червеният дракон.
11
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Краварите ги e яд, че Ким има свръхтехнологичен и мобилен влак и не могат да го демократизират.
10
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А сега кажете, колко световни лидера са убити от службите на САЩ и те открито го признават.

Как е Либия след като убиха Кадафи и как беше преди.

Как е Ирак след убийството на Садам и как беше преди.

В южна америка толкова много са, че ще ви трябват няколко статии поне.

А защо не сравните ейр форс 1 със това влакче. Щото нещо американците са по-параноични и от Ким даже.