Взрив от лъжи, драма за сметка на истината - "Чернобил" в Германия

Сериалът не предизвика възторжени реакции в страната
Обновена: 7 юни 2019 17:11 | 7 юни 2019 10:00, Елка Василева
117
Взрив от лъжи, драма за сметка на истината - "Чернобил" в Германия
Снимка: архив, Reuters

Американският сериал "Чернобил" успя да бие всички рекорди: той е с най-висок рейтинг в историята. В Германия обаче "Чернобил" не предизвика такива възторжени реакции, както в САЩ и в постсъветското пространство. Защо?

Тази седмица в САЩ, Великобритания и Украйна приключи излъчването на минисериала "Чернобил". В тези страни филмът на американската телевизия HBO привлече огромен интерес и породи разпалени дискусии в социалните мрежи. В Русия възторгът след първите епизоди отстъпи място на скептицизма, но и там се водят разгорещени дискусии - и то не само сред кинокритиците.

В Германия няма и следа от възторг

В Германия обаче почти никой не говори за филма, пише Дойче веле. Което е доста странно, като се има предвид, че, първо, катастрофата от Чернобил не само даде важен тласък на младата тогава Зелена партия, която десет години по-късно дори влезе във властта, но и наистина промени из основи нагласите в страната. Бавария бе сред най-засегнатите региони: и до днес там има заразени почви.

Второ, днес в Германия Зелените отново са във възход, а според някои проучвания дори изпреварват всички останали партии, като този път стремглавото им изкачване се дължи на опасенията, породени от глобалното затопляне.

Сериалът "Чернобил" надви GoT с най-високия рейтинг в историята

В Германия, където един блогър предизвика широк обществен дебат със своята критика срещу управляващите заради техния провал в екополитиката, където всеки петък хиляди ученици излизат да протестират в защита на природата, където след катастрофата във Фукушима бе взето историческото решение за отказ от ядрената енергия, филмът за Чернобил изненадващо не се превърна в събитие.

Още по темата

Възможно е това да се дължи на факта, че сериалът бе излъчен от платената телевизия Sky, чиято аудитория е ограничена. Или пък причината се крие в това, че "Чернобил" не предизвика вълна от положителни реакции в пресата, макар че всички големи издания писаха за сериала. Като цяло оценката гласеше, че това е един добър, но твърде драматичен филм.

"Взрив от лъжи"

Една от най-критичните рецензии публикува "Зюддойче Цайтунг", където журналистката Марлене Вайс, физик по образование, определя "Чернобил" като една "по-скоро несполучлива екшън-драма". На сайта на вестника статията на Вайс е озаглавена "Прекалено много драма за сметка на истината", докато в печатното издание заглавието гласи "Взрив от лъжи".

Това може да се тълкува не само като препратка към лъжите след аварията в Чернобил, но и като критика към самия сериал. Вайс обвинява създателите на филма, че са се престарали. Така например журналистката определя като пресилено предположението, че освобождаването на радиоактивна пара, каквито опасения имаше в първите дни след аварията, може да унищожи напълно Киев и Минск и да направи половин Европа непригодна за живот. Вайс смята, че създателите на сериала са заложили на преувеличенията, за да постигнат максимално висока степен на драматичност.

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" излезе с доста по-благосклонна рецензия, но авторът все пак намира "слабото място" на сериала: в него най-голямата опасност произтича от изотопа на уран-235, макар други изотопи - на цезий-137 и на йод-131 - да са били основните замърсители около атомната централа след инцидента. Още по-неудачно, според автора на рецензията, е решението на създателите на филма да покажат катастрофата с хеликоптера във втория ден след аварията, докато в действителност той се разбива в района на централата много по-късно - чак през октомври 1986 година.

Докато над тях се сипе радиоактивна пепел

Една от най-подробните рецензии за сериала публикува берлинският "Велт ам Зонтаг". Според автора филмът се занимава не толкова с причините за катастрофата, колкото с последствията и реакцията на различни нива. Изданието хвали сериала най-вече заради "контраста между красотата и ужаса", давайки пример със сцената, в която деца най-спокойно си играят, докато над тях се сипе радиоактивна пепел.

С положителна рецензия излезе и списание „Шпигел“, но само на сайта си. В печатното издание така и не се намери място за темата. Единственото, за което изданието критикува сериала, е хиперболизираният образ на съветските апаратчици. Това със сигурност е повлияно от американското кино от времената на Студената война, пише авторът на рецензията и добавя, че целта на създателите на сериала е била не толкова да реконструират историческите събития, колкото да породят нов дебат по темата.

Ако действително е имало такъв замисъл, в Германия целта не е постигната. Поне засега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
22
 
15
 
! Отговори
Was преди 4 години
Супер филм !
43
13
 
8
 
! Отговори
Зелена жендр0па преди 4 години
Незавършила медицина за да роди 7 деца от доктор, преди това работила по-малко от 2 години като медицинска сестра в клиника за аборти, това е министърката на изперкел, затворила всичките атомни реактора на германия, така Германия стана васална република на русия и руските олигарси държащи търговията с руски газ! германия няма право на мнение, защото е жалка държава изживяваща се като лидер на Эврапэйскый Союз!!
42
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бяха обединили второстепенните мъжки герои в образа на баба физичка, напълно в крак с тенденцията за овластяване на бабите. Да и жената която стоя до мъжът си пожарникар до край е лъжа, всяка жена веднага би си изоставила мъжът при злополука.
41
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бойте се бре евроатлантици. Радиацията от Фукушима е братска тя не убива :) Затова одете там да помогнете в разчистването на радиоактивните *** че да настъпи живот и там. Иначе съветската ви е стопила чиповете види се :) Яжте риба от Фукушима и плюйте по Чернобил може пък да изкарате до 100 години. То от проклетия не се мре
40
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Главният извод, който извлякохме от сериала "Чернобил" е масовия героизъм, проявен от обикновените съветски граждани в борбата с последствията на аварията и тяхната саможертва за спасяването на всички хора на планетата.
39
7
 
17
 
! Отговори
Боби преди 4 години
КАКВО и ЗАЩО става в ЧернобилРеактора е ВОЕНЕН тип РБМК Преимущество че докато работи може да се сменят елементи и за Военните произвежда ПлутониНо понеже не е сметнат физико-химически като хората точно тази версия на реактора при определени режими вместо да се забави реакцията и след това спре, тя се увеличаваПрез ноща са правени безумни тестове с реактора да планувани но все пак в нарушение на здравия замисъл и инструкциитеРеактора се взривява в крайна сметкаКатастрофа по винна на Човека
38
9
 
10
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 27 (до 24)Не, не ми го каза Костов. Научих го от сръбските радиостанции, тогава бивша Югославия.Бях на село, имах радиокасетофон JVC, на който слушах радио на FM.Едва ли има човек който да не знае колко народна музика и всякаква друга пускат сърбите.Е тогава бях ужасен когато на всички станции (буквално) постоянно коментираха за някаква авария в Чернобил (тогава не знаех къде се намира).Пуснах радио Хоризонт - народна музика!Радио Христо Ботев - същото!Частни радиа нямаше.
37
8
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До 38. Защото никой не им е казал истината. Самата власт в Русия е разбрала късно, но са взети необходимите мерки. За жалост е скрита истината към останалите държави, включително към България. Радиационни облаци с дъжд са поливали градините в цяла Европа. От боомбите в Югославия на село доматите и чушките при дъжд почерняваха и изгниваха. Смятай какъв дъжд е валял тогава при много по високи нива на уран.
36
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както във всеки американски филм, драмата е преувеличена до безкрай. Жалко, че не им дадоха възможност на американците и този път да "спасят" света. Много повече ми хареса украинският филм "Неразделни".
35
15
 
11
 
! Отговори
истината е друга преди 4 години
Германия няма Избор - Трябва да Мълчи, защото е Напълно Зависима от Риският Газ, без Руски Газ - Германия се връща в 13-ти век и това е факт!!
34
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам само да попитам троловете на Тиквун - след като дъждът е бил радиоактивен, защо и самите членове на ЦК на БКП начело с Бай Тошо бяха на манифестацията, а не се бяха скрили в противоатомните скривалища ?Явно опасността е силно преувеличена - иначе те не биха рискували да стоят на трибуната.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако графита идва от тях и са знаели туй-онуй, нормално е да мълчат ;)
32
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе седерасто-герберасти, а бе Вождът ви Тиквата беше ли на манифестацията, махаше ли отдолу на другия голям Вожд ?И как така е още жив, пък и чак до премиер стигна, пък и мачлета поритва редовно и това на пенсионна възраст.
31
10
 
20
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
През 1986 Украйна беше самостоятелна съюзна република в състава на СССР ! Имаше си ЦК на Украинската комунистическа партия,свое правителство и премиер на Украйна ! Да си носят те отговорността !!!
30
13
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АВАРИЯТА ФУКУШИМА Е РЕЗУЛТАТ ОТ ДЕЙСТВИЯТА НА ФАЩ!!!ДНИ ПРЕДИ ДА СТАНЕ АВАРИЯТА ЯПОНИЯ СЕ ПОХВАЛИ ПУБЛИЧНО , ЧЕ ВЕЧЕ СА ЗАЩИТИЛИ ТЕРИТОРИЯТА НА ЯПОНИЯ ОТ ХААРП!ПРОБЛЕМА Е , ЧЕ ХААРП (КОНЦЕНТРИРАН ЛЪЧ ОТ ОТРИЦАТЕЛНО ЗАРЕДЕНИ ЙОНИ) КАТО СЕ СБЛЪСКА С ЗЕМНАТА ПОВЪРХНОСТ ПРАВИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ! ЗЕМНАТА ПОВЪРХНОСТ Е ЗАРЕДЕНА СЪС ПОЛОЖИТЕЛНИ ЙОНИ И МОРСКАТА ВОДА СЪЩО!ФАЩ УДАРИХА ВЪВ ОКЕАНА ДО ЯПОНИЯ И ПРЕДИЗВИКАХА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ И ЦУНАМИ ЗА ДА ГИ СПЛАШАТ И ДА ИМ ПОКАЖАТ, ЧЕ ТЕ КОМАНДВАТ!
29
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен това си е чист терорстичен акт, извършен от укариински работници в руска атомна централа.
28
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-вероятно причината за аварията е някой пиян укро бандеровец, който е натиснал грешното копче.Не е изключена версията и да е саботаж на Русия от страна на укро бандеровци.Все някога истината ще излезе на бял свят.А филмът си е просто холивудски продукт.
27
15
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СССР ДО КРАЯ НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ ПОТУЛВА СЛУЧАЯ ВМЕСТО ДА ПРЕДУПРЕДИ ХОРАТА!!!КОМУНИСТ АКО НЕ ВИ ИЗМАМИ И ИЗЛЪЖЕ НЯМА ДА СЕ ЧУВСТВА СЕБЕ СИ!
26
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Случаят с Чернобил беше една огромна пропаганда от и с радиоактивния дъжда на Първомайската манифестация от страна на СДС, за което никой вече не си спомня.Защо пък няма нито един починал от хилядите манифестиращи.Какво ще кажете тролчета ?
25
7
 
6
 
! Отговори
Либерастен седераст преди 4 години
Путин е виновен. Точка.