Крайни мерки! Свинеферма дава по 250 лева на заклано прасе в района

Ако свинекомплексът не се спаси, стотици ще останат без работа
Обновена: 26 юли 2019 11:48 | 26 юли 2019 09:00, Камелия Цветанова
40
Крайни мерки! Свинеферма дава по 250 лева на заклано прасе в района
Снимка: Pixabay

Собствениците на свинеферма в село Козлодуйци в Добричко се решиха на крайна мярка в борбата с aфриканската чума. Те предлагат обезщетение на стопаните от близките села, които заколят прасетата от дворовете си.
Те предлагат по 250 лв., независимо от големината на животното. В областта няма огнище на африканска чума при питомните прасета. Последният случай е от този месец, но при дива свиня – на ГКПП "Дуранкулак".

Още по темата

Правим всичко възможно да обезопасим 3-километровтаа контролирана зона около свинекомплекса преди евентуалната регистрация на заболяването. Направихме среща с кметове, полиция и собствениците на животни – разяснихме какви са опасностите за тях и нас. Хората сами предприеха действия”, обясни пред bTV д-р Румен Караманов – управител на свинекомплекса.

Той допълни, че отначало хората не са били съгласни, но когато са разбрали какъв е риска са предприели доброволно умъртвяване на животните.

"Хората в селото виждат, че болестта настъпва и трябваше да вземат това решение. За да не си загубят прасетата, те решиха да ги изколят. Направиха график и умъртвиха до момента 55 прасета", заяви кметът на с. Козлодуйци Румянка Колева.

Един от животновъдите, съгласил се на крайната мярка, обясни, че ако свинекомплекът не се спаси, стотици души ще останат без препитание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МаяШоо брее .. колиш прасяята и ти дааат пари за ощи ено праси ...
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мии, да зимами ефтини прася *** сръпско и да карами натамм.... ихуууу!
16
0
 
4
 
! Отговори
Мая преди 4 години
Хората няма да съдействат защото всички действия и интереси са против тях .
15
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чума има и тя се нарича г.рберасти крадливи време е да ги изметем
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добре са излязли горе на снимката Борисов и ортака му Пеевски
13
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убедена съм вече ,че членството ни в ЕС и НАТО ,не само е изключително вредно за нашата страна,но и става опасно за физическото оцеляване на етническия бял българин Православен Християнин
12
10
 
7
 
! Отговори
До12 преди 4 години
Е точно такива шматки като теб трябва да бъдат незабавно привличани към наказателна отговорност.
11
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето ви Новината,която едва ли нашенските слугински медии,включително и тази ще посмеят да пуснат.. Европейската комисия излезе със становище-Няма да платим за ефтаназираните животни в ,защото в България няма доказана чума по прасетата //// С една дума тук намирисва на страшен скандал при който нашенските крадливи управляващи за да докопат едни кинти от ЕС избиват без причина животните на хората лишавайки ги от препитание и поминък. Еврейския ш*пар Бойко Бехар трябва да бъде линчуван от народа
10
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЩОМ НА ББ Д.ПЕЕВСКИ И ЦАЦАТА НИЩО ИМ НЯМА ,ТО ЗНАЧИ ТАКАВА АФРИКАНСКА ЧУМА ПО ПРАСЕТАТА НЕ СЪЩЕСТВУВА
9
3
 
8
 
! Отговори
Иван Пешев преди 4 години
Глобализацията е виновна , там търсете причините ! Интересно кога ще ми направят на мен среща с полицията и някой индустриалец и чиновник да обсъдим мерки по намаляване на корупцията !!!
8
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ни го набиха и съсипаха цял отрасъл ! Вие как си мислите ,че се поевяват тези чуми ?
7
5
 
39
 
! Отговори
гост преди 4 години
Не знам дали остана нормален човек,който да не разбра,че заразата е УМИШЛЕНО ПУСНАТА!
6
0
 
25
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
АЛЧНОСТА ПОГУБВА ХОРАТА А ХОРАТА ПОГУБВАТ СВЕТА
5
6
 
35
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Като знам продажността на родните ни пишман политици,ама хич няма да се изненадам,ако целият водевил с унищожаването на прасетата,има добре подплатена финансова страна.Предполагам,че правилни фирми свързани с правилните административни и политически лица ,вече доволно потриват алчни ръчички за квоти за внос на 40-50 годишно замразено месо.Ами правителствата от бяла Европа няма да дават пари за неговото унищожаване ,като Източна Европа ще го излапка,че даже ще плати за това
4
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко взеха от ГЕРБ за да направят миналата година оградата към Румъния дето трябваше да спре заразата носеща се от дивите прасета?!А колко взеха от ГЕРБ миналата година да източат една нафта от потопен кораб с водолазите?Там изчисти ли се или пак се замърсява морето?!Кой търси сметка за тези разходи направени от нашия джоб?!!!
3
0
 
18
 
! Отговори
Demos Э преди 4 години
Добра идея. Но това трябваше още миналата година МЗХ да го направи.Имаше предложение от зимата на миналата година да се подходи по този начин. И министъра го беше одобрил. Но всезнайкото ДАМЯН Илиев не го изпълни. И сега кой не си е свършил работата??? Този тип трябва да го осъдят да плати тези пари , които ще дадат свиневъдите сега.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 3 Ами то ако обезпаразитиш, а има заразено прасе което да е живо нищо не си постигнал. Първо се колят прасетата дава се месото на изследване и ако не е заразено си го яж, ако е- се изгаря и след това вече обезпаразитяване на двора.
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво една много адекватна мярка от собствениците на свинекомлекса.