Сноудън би се върнал в САЩ, но не да лежи зад решетките

Новата му книга излиза днес на пазара в 20 държави
17 сеп 2019 16:15, Нели Христова
45
Сноудън би се върнал в САЩ, но не да лежи зад решетките
Снимки: Reuters

Връщането в САЩ е крайната ми цел, но искам справедлив съдебен процес, заяви американският изобличител Едуард Сноудън, цитиран от Франс прес.

Сноудън се укрива в Русия, откакто разкри системата на масово следене на комуникациите и интернет в САЩ през 2013 г. Бившият служител на Агенцията за национална сигурност е обвинен в страната си в шпионаж и кражба на държавни тайни.

"Бих искал да се прибера в САЩ, това е крайната ми цел, но няма да прекарам остатъка от живота си в затвора. Затова имам едно основно искане, което трябва да се приеме от всички: искам да получа справедлив съдебен процес", казва Сноудън в излъчено снощи интервю за американската телевизия Си Би Ес, цитирано от БТА.

"Не искам прошка, нито неправомерна привилегия", добавя той и обвинява американските власти, че му готвят "процес от друг тип, със специални процедури и на закрити врата".

"Те не искат съдебните заседатели да вземат предвид мотивациите, които ме тласнаха към действие, а само да преценят дали действията ми са били законни или незаконни, но не и дали са били правилни или погрешни", посочва Сноудън.

"Не е трудно да се изгради аргументация, че съм нарушил закона", признава той, но по думите му "това е най-малко интересният въпрос" и трябва по-скоро съдебните заседатели да се запитат какви са последствията от действията му - "Дали са били от полза за САЩ или са им навредили?"

Сноудън е поискал убежище в двадесетина страни, сред които Германия и Франция, но те са му отказали по различни причини. "Ще видим как ще реагират на новата ми книга", вмята той.

Днес излизат мемоарите на Сноудън едновременно в около 20 страни, включително САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Бразилия и Тайван.

Книгата е изцяло написана от Едуард Сноудън и се публикува в САЩ от издателство Макмилан под заглавие "Лично досие" (Permanent Record).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
13
 
9
 
! Отговори
1 преди 4 години
По цял свят да предадеш родината си е най-голямо престъпление.Освен всичко останоло,този бавно развиващ индивид е бил под пагон със ефрейторски чин.Трябва да си съвсем изпе ркал,та да си въобразяваш,че за такова престъпление ще ти се размине.Но интересен е факта,че всички западни родоотстъпници,като избягат в Русия се чудят как да се върнат,ако не в родината си то поне в някоя западна държава.Що не им харесва прехвалената Русия,кой знае,пък и самите руснаци ако имат избор предпочитат запада
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоз Сноудън видя какво се случи с Епщайн, но иска да се връща в САЩ пред перспективата да остане в Русия завинаги.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще му осигурят "справелив процес" също като на Осама бин Ладен. От всяка друга точка на света американските командоси биха си го прибрали на момента, жив или мъртъв. Уж изглежда умно момчето щом се крие точно в Русия, но защо сега фантазира тези глупости за справедлив процес - нещо се е бъгнал!
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За назидание да го оставят в Русия до живот.
15
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сноудън е скочил от трън та на глог. Отишъл е в държавата на тоталното подслушване и следене Русия за да се оплаче от САЩ. То глупостта не ходи по гората а по хората.
14
0
 
3
 
! Отговори
Жириновски преди 4 години
Ну,что не смеьотесь?Не смешно?.....ЕТО РОССИЯ!!!!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До сссрМомче, изглежда отдавна не си посещавал психиатър.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сноудън би се върнал в САЩ, но не да лежи зад решетките, а да основе движение "Русофили" като Николай Малинов.
11
3
 
7
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
До сссрКакво правели най-добри? Какви техники бе, момче, ти колко хора познаваш, дето имат вкъщи руски телевизор, руска пералня, руски телефон или руска микровълнова.. примерно? Ти защо не си купиш руска кола, като правят толкова добри техники?Какви танкове, самолети, кораби.. я се огледай? Само Локхийд Мартин досега са продали и произвели повече самолети от целия СССР. сигурно защото руските са най-добрите. За кораби не говори, че единственото, дето е потопил Кузя са 2 самолета (от техните).
10
10
 
9
 
! Отговори
ссср преди 4 години
ама вие не разбирате ли че от Русия стратезите намекват чрез Снудън колко порочна е системата всъщност на запад и всичко в което е обвинена Русия важи в не по-малка степен и за САЩ амато акълтрябва да го схванеш навместо да повтаряш 'пияни ватенки'и незнамси кви малоумщини пиели одеколон а пък правят най-добрите военни самолети и техники танкове и кораби и все още са и ще бъдат велика Русия -държава с която всеки се съобразява
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той има бежански статут в Русия само до януари 2020. След като информация за продължение на статута още не е излязла в медиите, може би и той самият не знае какво ще стане с него. Не вярвам да не го продължат, защото Сноудън има много симпатии от Запад и пазенето му от САЩ е в полза на имиджа на Русия. Но ние нищо не знаем.
8
10
 
13
 
! Отговори
TT преди 4 години
Що така бе Еди??? Няма ли да ти липсват духовните скрепи на "великата" Рашка??? Май препаратите за вана не ти действат добре на стомаха....
7
4
 
1
 
! Отговори
Скрипал преди 4 години
а мене кога ще ме съдят за дносничество
6
13
 
16
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Ей, даже и на Сноудьо не му се стои в Русия, и то в Москва, където трябва да е най-цивилизованата част на страната.
5
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предателите не ги обичат никъде, товарищ Сноудън.
4
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Като постоя малко у кочинката, взе че поразмисли"защо ми изтрихте коментара?
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На хляба мекото всеки иска.Заради него, 1001 закона ли да се променят, глупости на кубове.
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление не е имало никакво движение по моя случай от времето на администрацията на Обама. Тогава казах на правителството, че всичко, което трябва да направят, е да ми дадат право на защита в обществен интерес. Тогава главният прокурор Ерик Холдър каза: Не можем да обещаем това. Ще обещаем да не ви измъчваме, разкри още Сноудън.
1
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако тоя не беше човек на някого и ако казваше истината, нямаше да му позволят книги да си издава, че и такова медийно внимание да има. Че и филм си има, посветен на него.