Четири жертви на труса в Албания, много щети, ранените са десетки

Има разрушения при силното земетресение
Обновена: 26 ное 2019 09:17 | 26 ное 2019 09:10, Елка Василева
22
Четири жертви на труса в Албания, много щети, ранените са десетки
Снимка: Reuters

Четирима души са загинали при силното земетресение, разтърсило Албания.

Единият от тях е загинал, след като в паниката си е скочил през прозореца на сградата, съобщава Ройтерс, позовавайки се на министерството на отбраната. Жертвата е от град Курбин, Северна Албания.

Ранените при земетресението са десетки.

Най-малко две сгради са се срутили при мощния трус, а под руините има блокирани граждани.

Земетресение с магнитуд 6,4 бе регистрирано днес в Албания в ранните часове на деня и предизвика паника в столицата Тирана и крайбрежния град Дуръс, предадоха световните агенции, като се позоваха на американския Геофизичен институт и на Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център.

Още по темата

Трусът е бил на 10 километра северозападно от град Шияк в Албания, посочва Ройтерс, като се позовава на американския институт. Той е станал на дълбочина 10 километра и е бил регистриран в 3.54 ч. местно време (4.54 българско), допълва ДПА, като се позовава също на американския институт. Агенцията уточнява, че трусът е бил само на няколко километра от Дуръс, на около 25 километра западно от Тирана, където има и най-много щети. Епицентърът е бил в Адриатическо море, на 34 километра северозападно от Тирана, пише Франс прес, като се позовава на европейския център.


Според данните на американския институт за последните 20 години Албания само веднъж е била разтърсвана от трус с магнитуд по-голям от шест и това е било през 2003 г., като тогава магнитудът е бил 6,3, допълва ДПА.

Италианската агенция АНСА съобщава, че сегашното албанско земетресение е било усетено и в италианските области Пулия и Базиликата.

В Албания засега се говори за значителни щети, посочва Франс прес, като цитира Албана Каджахай, говорител на министерството на отбраната. Съобщава се за триетажен хотел в Дуръс, който е рухнал, както и за друга сграда в центъра на града, която е била силно повредена. АП съобщава за рухнал ресторант в същия град. Щети има и в Тумана, на около 30 километра северозападно от Тирана, допълва Франс прес.

Има данни за около 50 леко ранени, които са отишли в спешните отделения в Тирана, предаде Франс прес, като се позова на говорителката на албанското министерство на здравеопазването Огерта Манастерлиу.

След първия трус са последвали няколко вторични, сред които и един с магнитуд 5,3, допълва Франс прес, цитирайки Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център.

Първият трус е бил усетен и из Балканите, в Сараево, на близо 400 километра от епицентъра, и в Нови Сад, на близо 700 километра от епицентъра, според данни в медиите и съобщения в социалните мрежи.

Същият район в Албания беше разтърсен през септември от трус с магнитуд 5,6, определен от властите тогава като най-силното земетресение за последните 20-30 години, допълва Франс прес. Тогава бяха повредени стотици сгради, допълва АП, цитирана от БТА.

Балканите са силно сеизмична зона и земетресенията са чести, припомня Франс прес.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Албанияземетресение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи, през 2003 г. е имало земетресение с магнитут 6,3 , а през септември тази година - 5,6. Не разбрах защо поледното е било най-силното през последните 20-30 години.Джурналисти, сър....
11
9
 
1
 
! Отговори
серГЕЙ преди 4 години
НАРЕД Е СОФИЯ !
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази технология,от вида на ХААРП е изобретена в Русия,след това започват и други държави да създават такива системи,вероятно са откраднали технологията от руснаците.За който разбира рускиhttps://youtube/watch?v=0WtkBkzEo7M
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До asdaХААРП е свръхмодерна технология. И да - може да причинява щети или природни бедствия,може да стопи или направи на прах сгради или хора,може и да контролира хора,може да облъчва с различни видове вълни и много други неща.Отвори си нета и чети,ако имаш някакви минимални знания по физика ,ще разбереш.Това,че не си запознат,не означава,че не съществува такава технология.
8
3
 
18
 
! Отговори
asda преди 4 години
До Яким Вълев ДоневТи сериозно ли? Винаги е било това...да не говорим че минути преди земетресението усещаш че ще се случи, а ако имаш животни - пощуряват. Поне аз винаги се будя дори и да не го усетя, на следващия ден разбирам от новините. Но ХААРП, хайде по-сериозно. Просто текат процеси в земната ***, които се усещат защото сме едно цяло с тази планета. Не знам как стигнахме до това ниво, да вярваме в свръх-човешки технологии, а да не разчитаме натуралния произход на нещата.
7
9
 
16
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 4 години
Не знам дали е ХААРП , или нещо друго! Обаче , със сигурност , мога да кажа едно - усеща се че става нещо подобно! При по - силни земетресения на Балканския Полуостров или в България ( Не дай си Боже , разбира се! ) 2-3 дни ПРЕДИ труса в повечето хора около мен ( познати , приятели , роднини , колеги ) има някаква отпадналост , виене на свят, рязки смени на кръвното налягане , главоболие , мощен порив за сън ..... Може би някакви силни електромагнитни влияния и импулси ? Не знам ! Но е така!
6
11
 
10
 
! Отговори
Буревестников преди 4 години
...... Пак са "пробвали" нещо - ХААРП ......... И къде другаде освен при Държави , за които НЕ им пука грам ?!?! ... Балканите , Африка и една част от Азия също .... Е сега се е "паднала" - Албания ..... :( :( :(
5
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кво толкова е станало?
4
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много жалко. Дано да се възстановят и оправят по-бързо ранените хора.Срещу природните бедствия сме безсилни.Потресаващо е.Господ да пази страната ни и да не се случват такива трагедии.
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ми изтрихте коментара?В Албания също живеят католици и православни.
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При спазване на строителните норми, при 6.4 не би трябвало да има паднали сгради, ама къде ти...Пази Боже!
1
7
 
37
 
! Отговори
nasi преди 4 години
Видял ли си Албания от близо? Има по малко джамии от Родината ти българинол