Борисов от Мадрид: Комините пушат в САЩ и Китай, после – при нас

Премиерът отбеляза, че ЕС излъчва едва 6% от вредните емисии
2 дек 2019 16:03, Нели Христова
74
Борисов от Мадрид: Комините пушат в САЩ и Китай, после – при нас
Снимка: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Мадрид, където се провежда срещата на ООН за промените в климата. В своето изказване по време на откриването на срещата, българският министър-председател заяви, че е важно преходът в страната ни да е плавен и справедлив, както във всички останали държави от ЕС и призова за повече отговорност от страна на САЩ и Китай.

Ето пълното изказване на Бойко Борисов от Мадрид, публикувано във Facebook:

"Искам да поздравя министър-председателя на Испания Педро Санчес с добрата организация и тази иновативност, която за първи път видяхме – всички автомобили, с които превозват делегациите са на 100% електрически и по никакъв начин не замърсяваме въздуха в Мадрид. Поздравления. Вече е безспорно за всички че изменението на климата е факт. Природни бедствия, нечувани досега. Глобално затопляне.

Да не повтарям всички останали колеги, които се изказаха преди мен. Така че направо ще кажа с няколко думи за България. За нас е важно да се гарантира, че преходът ще е плавен и справедлив спрямо всички държави и ще се осъществява по разходоефективен начин на принципа на технологичната неутралност. Следва да се отчита, че за страните , които използват въглища в енергийния си микс, както е България, Полша и други този преход ще изисква по-високи нива на инвестиции и ефективни мерки в цялата сфера.

В България 6% от ел.енергията се произвежда от въглищни електроцентрали, които са основни базови мощности, като през зимата този процент достига до 60. В същото време искам да отбележа, че според статистиката на Евростат България е на второ място в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива през 2018 г. в сравнение с 2017 г. и именно с 8,1%, следвайки Португалия, което заема водещата позиция с 9%.

За България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионална и европейска енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродната икономика.

Нейното значение в като основен стълб на европейската електроенергийна система без въглеродни емисии бе потвърдено и в публикуваната през 2018 г. дългосрочна визия на ЕК за намаляване на емисиите на парникови газове до 2050 г.

Страната ни ще продължи да разчита на ядрената енергетика през следващите години. Не на последно място не мога да не отбележа, че емисиите на ЕС са само 9% от световните емисии.

И тук бих се обърнал и към теб като безспорен авторитет, като и към господин Гутериш, а и всички останали колеги. Първият и вторият замърсител най-голям в света ги няма тук – това са САЩ и Китай. Да направим така, че с нашите 9%, които ние ще намалим и безспорно ЕС е лидер, но да не правим това безсмислено, а да вкараме гражданската енергия, да поставим здравето и качеството на живот на всеки един гражданин по света. Защото комините дали пушат в Щатите, в Китай или във Виетнам, атмосферата го донася и при нас. Така че да се обединим и всички заедно да накараме тези безспорно прогресивни в икономиката си страни, да се съобразят с чудовището, което е в промените на климата.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
14
 
! Отговори
сикаджията преди 4 години
Един от големите босове на бившата групировка СИК Младен Михалев Маджо вече е спазарил резиденция Перла край Приморско. Тя е собственост на наследницата на покойния шеф на Мултигруп Илия Павлов. Дарина Павлова от години е обявила решащата се бивша резиденция на Тодор Живков за продан.
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме си ЮП и Белене,кога ще защитиш най-накрая и българския интерес,а не само чуждите?Искаме и Македония да спре да лъже и краде нашата история!
46
10
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Да поставяш един до друг комините на САЩ и Китай (като знаем какви маниаци на тема екология са американците!) е меко казано, форма на политическа шизофрения!
45
4
 
16
 
! Отговори
@42 преди 4 години
Ама иначе милиарди за самолети на рисунка веднага се намират, нали? Може да няма за болници, за учители, за наука, за култура, за нищо всъщност освен за асфалт и МВР, ама за изтребителите в брой веднага се намират. АЕЦ ни е ужасно нужен, защото АЕЦ-ите не ги бомбардират. Ама няма проблеми, ще си летим на нарисуваните изтребители като малкия принц и ще се пазим от Русия. Пък емиссите изобщо няма какво да ги мислим, то скоро България няма да има, пък какво остава за емисии.
44
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми, нали беше при Тръмп,бе?! Защо не му каза да спре комините!
43
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Природни бедствия, нечувани досега. Глобално затопляне - с две думи пълни глупости. Климатични промени ОК, обаче затоплянето и бедствията са единствено и само внушения от едни хора, които печелят милиарди от този измислен проблем. Покачване на глобалната температура с един градус не може да е причина за подобна истерия, това е нещо напълно напълно нормално, нещо което се е случва много пъти в миналото. Или ще се адаптираме, или ще измислим механизъм за контрол на климата - това са вариантите.
42
4
 
28
 
! Отговори
запознат преди 4 години
На мен ми ПУШИ главата, че съм на минимална заплата а и хладилника е празен.
41
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С какво да построи Белене? Нали трябват 6 милиарда за тьпото ти Белене! Като му дойде времето, ще се построи. Засега Козлодуй им още 15 години живот.
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тези автомобили не замърсяват Мадрид а доста по големи пространства там където им се правят батерийките
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко, а ти кога ще оставиш джипа и ще се качиш на електромобил?
38
5
 
15
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Да беше построил Белене!
37
1
 
25
 
! Отговори
В отговор на Браво преди 4 години
Викаш браво на твоя любим вожд, ама дали му стиска да го каже това в очите на Тръмп примерно? Дали, като е толкова голям отворко ще се изрепче пред САЩ и ще им каже, що се изтеглихте от Парижкото споразумение за ограничаване на въглеродните емисии!? Мислиш ли, че ще има смелост да им го каже директно, а? Нашият е отворен само на празни думи и на нищо съществено и значимо! ПР и хвалби, а зад всеки негов провал се крие дежурно за другите, те вечно са му виновни за собствените му провали!
36
1
 
21
 
! Отговори
sss преди 4 години
пушели комините ... каза ли му на тръмп за вредните емисии, за пушещите комини?? нали все тръбиш, че им се караш и им казваш на онези на еврозаседанията!? само че, освен незнаенето на език, запретнатите ръкави и ръката в джоба остава влизането в клинч и мляскането - с това се изчерпва "великата международна политика"... а казването и приказването остават пред БГ камерите...
35
1
 
10
 
! Отговори
Посрещач преди 4 години
Дали този път някой го е посрещнал на летището или пак само от посолството да не е сам.
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце пак е прегръщал наред. Усеща, че краят му идва и отношението на американците по време на визитата в САЩ го доказа.
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами нали затова е политик от класа! Умее да играе много игри едновременно. Лъже всички, снове на няколко фронта и вече над 10 години в властта и хората продължават да гласуват за него. Това си е талант бе! Ама и той се учил от най добрия в новата ни история. Бай Тошо. Оня правешки хитрец изкара на власт 35г. Бойко има още доста да го гони.
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОСТАВКА!
31
1
 
12
 
! Отговори
Булгар,Булгаааар преди 4 години
Забелязахте ли интелектуалното излъчване на Педро Санчес и Б.Б???!!!!!
30
20
 
3
 
! Отговори
Браво! преди 4 години
Велик държавник е Генерал Борисов и политик от световна класа. Винаги изразява точна и балансирана позиция по важните въпроси и действа бързо когато е необходимо.Безспорно се доказа като един от най успешните политици на за последните 10 години и то не само в България ами и в световен мащаб. В чужбина хората го уважават, виждате канят го навсякъде. Само комунистите в Бг. реват срещу него. Яд ги е че БКП залязва. Нинова излъга избирателите, Мая загуби изборите, а Радев е в изолация.
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бойко борисов-конкуренция на грета тунберг.сега възниква въпроса с какъв екотранспорт ще се прибере в софия,.