Русия с по-малко случаи на COVID-19 от Люксембург: Как го прави?

Някои мерки за ранно реагиране може да са допринесли за забавянето
Обновена: 22 мар 2020 22:26 | 22 мар 2020 19:17, Екип на Investor.bg
725
Русия с по-малко случаи на COVID-19 от Люксембург: Как го прави?
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че тази седмица страната му е успяла да спре масовото разпространение на коронавируса - и че ситуацията е „под контрол“, благодарение на ранните и агресивни мерки от страна на Кремъл, пише Мери Илюшина за CNN.

Поставила ли е под контрол коронавируса Русия? Според информация, публикувана от руски служители, изглежда стратегията на Путин работи. Броят на потвърдените случаи на коронавирус е изненадващо малък, въпреки че Русия дели обща граница с Китай и регистрира първия си случай още през януари.

Още по темата

Цифрите се увеличават, но Русия - страна с население от 146 милиона жители - има по-малко потвърдени случаи на заразата от Люксембург - само 253 души са заразени до момента. За разлика от Люксембург, с население от едва 628 000 граждани, която до момента е отчела 670 случая на заболяване с коронавирус и осем смъртни случая.

Някои мерки на Русия за ранно реагиране - като затварянето на границата от 2600 мили с Китай още на 30 януари и създаването на карантинни зони - може да са допринесли за забавянето на ефективното избухване на заразата, казват някои експерти.

Значим рекорд при тестовете

„Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) каза: "тест, тест, тест“, заяви д-р Мелита Вуйнович, представител на СЗО в Русия, в четвъртък пред CNN. „Е, Русия започна това буквално в края на януари“.

Вуйнович добави, че Русия, освен интензивното тестване, е предприела и по-широк набор от мерки.

„Тестване и идентифициране на случаи, проследяване на контакти, изолация. Това са все мерки, които СЗО предлага и препоръчва, и те са били в сила през цялото време (в Русия)“, каза тя, добавяйки: „И социалното дистанциране е вторият компонент, който също започна сравнително рано“.

От Роспотребнадзор, държавният надзорник за потребителите в Русия, заявиха в събота, че са провели общо над 156 000 теста за наличие на коронавирус. За сравнение, САЩ ускориха темпа на тестване в началото на март, докато Русия е започнала масовото тестване още в началото на февруари, включително на летищата, като се фокусира върху пътници от Иран, Китай и Южна Кореа.

Това не означава, че все пак няма пукнатини в защитните мерки на Русия. Тя не започна незабавно да тества онези пътници, които пристигат от Италия или от други силно засегнати страни от Европейския съюз (ЕС), ограничавайки контрола за пристигащи от Европа пътници само до измерване на телесната температура и налагане на двуседмични карантини. По-голямата част от случаите на коронавирус, съобщени в Русия, са „внесени“ от Италия, според здравните служители.

Недоверие сред населението

Все пак Русия се бори с широко разпространения скептицизъм в обществото, наследство от съветското си минало. В социалните медии руснаците повдигнаха въпроси, отнасящи се до прозрачността на страната, като например прикритието около ядрената катастрофа с АЕЦ „Чернобил“ през 1986 г. и реакцията на страната по време на избухването на епидемията от ХИВ/СПИН през 80-те години на миналия век.

Новините за недостиг на защитна екипировка също подхранват скептицизма. И някои експерти поставят по съмнение надеждността на руската система за тестване, която зависи от една-единствена лаборатория.

Дейвид Беров, първият потвърден пациент с коронавирус в Москва, написа в Instagram, че вторият му тест показва отрицателен резултат, докато първият и третият тест са показали положителна пробра.

Каква е позицията на Кремъл - четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


725
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
588
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Като тествашПиташ кой би се хванал на рашистката пропаганда? Ами италианците, например.
587
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо 660Аварии на АЕЦ е имало и преди Чернобил, но да сте чули за тях? Явно не само руснаците мълчат и крият.Аварията на АЕЦ Фукушима беше не по-малко страшна, но вие пак само Чернобил помните. Задайте си въпроса защо.
586
2
 
2
 
! Отговори
haha преди 4 години
Социалните медии са разкрили Русия... Путин е пуснал 800 лъвове и тигри по улиците на руските градове. Russian president Vladimir Putin released 800 lions and tigers across Russia to devour anyone who comes out. Stay home or die hard.https://timesofindia.indiatimes/times-fact-check/news/fake-alert-no-russia-does-not-have-lions-roaming-the-streets-to-keep-people-indoors/articleshow/74768135.cms
585
3
 
3
 
! Отговори
Който е бил преди 4 години
В рашистан знае колко китайци са ги напъплилиЗа другото се сещайте сами
584
3
 
9
 
! Отговори
Като тестваш преди 4 години
Малко хора имаш малко заразениДруг е въпросът кой #*** би се хванал на Рашистката пропаганда
583
7
 
11
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Кога Алкашите не са лъгали че и сегаСпоред опозиционни им канали имат милион инфектирани и хиляди жертви Естествено преди да изберат Вовка късото за цар всичко ще е цветя и рози
582
2
 
10
 
! Отговори
учен преди 4 години
Мексико с 316 заразени а Щатите с 35 070- а туй как стана така ???
581
5
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Няма коронавирус, но има бум на ''извънболнична пневмония'', тоест важно е кой ''брои гласовете''. До 9 май ще е така.
580
5
 
20
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
АБЕ ВИЕ ВСЕ В ЧУЖДОТО КАНЧЕ ГЛЕДАТЕ. ОСТАВЕТЕ РУСИЯ ГЛЕДАЙТЕ БЪЛГАРИЯ АКО УДАРЯТ ОЩЕ 2 МЕСЕЦА ОГРАНИЧЕНИЯ КАКЪВ ГЛАД ЩЕ НИ МОРИ. А ГЛАДА Е ПО СИЛЕН ОТ ВИРУСА. ГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ УПРАВНИЦИ КАК ЩЕ БИЯТ ОТБОЙ А НИЕ ПРОСТОЛЙДИЕТО ЩЕ УМРЕМЕ ОТ МИЗЕРИЯ И ГЛАД. ПЪЛНО ПРОЧИСТВАНЕ Е САМО ЕЛЕКТОРАТА НА ГЕРБ ОТ МАХАЛИТЕ ЩЕ ОСТАНЕ ЩОТО ИМАТ ЕСТЕСТВЕН ИМУНИТЕТ.
579
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То навремето нямаше и Чернобил и вси1ко беше наред нали? Ама после други факти излязоха наяве. Така че ....
578
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В страни като Северна Корея, Русия... няма Спин, няма криминални престъпления, няма коронавирус, няма фашизъм и расизъм. Хората там живеят свободно и охолно, избират си царя с 80-100% от гласовете, журналистите не се страхуват за живота си, опозицията има пълна свобода за действие, другомислещите не знаят какво е репресия.Хората там са дружелюбни, не мислят за ракети и военни паради. Не обличат невръстните си деца във военни униформи.
577
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се погледне реално в Русия броят на заразени е малък защото страната е огромна и туризма не е развит като в Европа.Особенно през зимата Русия не е туристическа дестинация.Освен това в Италия,Испания футболните мачове привличат дестки хиляди ,особенно в северна Италия където са грандовете.Освен това италианци и испанци обичат всяка вечер да са по ресторантите.Всичко това е сеене на зараза която се проявява седмици по-късно когато започнаха лека-полека забраните.Но...вече беше късно!
576
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Изостанала" Русия изглежда взе най-едекватните и своевременни мерки, въпреки общата граница с Китай... Поредно доказателство как либерализма НЕ работи и е нужна твърда ръка особено в условията на подобни бедствия... С либерализъм се вижда Европа до къде го докара...
575
12
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Как го прави?! Както криеше истината за Чернобил, по стар комунистически обичай!
574
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навремето и чумата и испанския грип са ги одарили ПО Късно Големите растояния и по дългата зима Сами по себеси са вид КАРАНТИНА въобще удара в русия ще е по късен Но не и по слаб Чумите и Испанския са върлували най дълго и жестоко там ФАКТ
573
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руснаците кой ти ги брой за хора колкото пукнат пукнат леките им жени пак ще народят евентуално
572
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ае тиа от минисетрскию съвет да не са русначета еоти ги не фата сигур лочат водка - *** с ***
571
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И 1000 минуса да ми кликнете,това не променя нещата! Лошото в случая е Че не го осъзнавате!
570
16
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Болни сте от американофилизъм дечица! И лошото е,че няма лечение за вас уви! -:(
569
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Официално и коронавируса бяга от Русия като дявол от тамян.