Борбата с COVID-19: Германия е първа в Европа, България е 27-ма

Израел е най-сигурната държава в света в условията на пандемия
Обновена: 17 апр 2020 14:29 | 17 апр 2020 12:26, Елка Василева
461
Борбата с COVID-19: Германия е първа в Европа, България е 27-ма
Снимка: архив, БГНЕС

Германия е втора в света по успехи в борбата срещу коронавируса. А в Европа е ненадмината. Следват я Швейцария и Австрия, България е 27-ма от общо 33 европейски страни. Защо Германия е толкова напред?

Германия е европейската страна, която се справя най-добре с епидемията от коронавирус, сочи проучване на лондонския мозъчен тръст Deep Knowledge Group (DKG). Германия е сред първите и в световната класация на най-сигурните държави в условията на пандемия - страната е поставена на второ място, изпреварва я само Израел, пише Дойче веле.

В топ 10 няма друга европейска държава. Ето и подреждането на първите десет: Израел, Германия, Южна Корея, Австралия, Китай, Нова Зеландия, Тайван, Сингапур, Япония и Хонконг.

Защо Германия е толкова напред

В европейската класация, начело на която застава Германия, са включени общо 33 държави, сред които България е поставена на 27-мо място. Непосредствено след това се нареждат Румъния, Андора и Великобритания. А първата десетка е подредена така: Германия, Швейцария, Австрия, Унгария, Дания, Нидерландия, Норвегия, Белгия, Финландия и Люксембург.

Авторите на проучването са използвали данни от публични източници, включително от СЗО и от американския университет Джонс Хопкинс. А сред основните критерии при оценяването на отделните държави са ефективността на здравеопазването, нивото на икономическа стабилност и дееспособността на държавното управление, ефективността на националните системи за мониторинг и откриване на заболявания, достъпът до тестове за коронавирус, както и ефективността на предприетите карантинни мерки.

„Не става въпрос само за това да се оцелее в епидемията, а най-вече как да бъде възстановена икономиката след това, как да се избегне нейният колапс и как да се гарантира активното ѝ развитие през следващите години", обяснява основателят на DKG Дмитрий Каминский.

Казано по друг начин: този рейтинг показва кои страни са в състояние да защитят най-ефективно гражданите си както от заразяване с коронавирус, така и от икономически сътресения вследствие на пандемията.

„Германия разполага с голям брой легла за интензивно лечение, има достатъчно болници и медицински персонал. Но по-важното е, че страната произвежда сама медицинско оборудване и лекарства. И затова няма да е толкова зависима от други държави в случай на изостряне на пандемията", посочва още Каминский.

Основателят на DKG подчертава изрично способността на германските власти да управляват в кризисни ситуации. "Първоначално броят на заразените в Германия беше висок, но страната премина стрес теста изключително успешно, ограничи разпространението на болестта и така избегна съдбата на много други държави. А това ще ѝ осигури значителни икономически предимства след края на пандемията", убеден е Каминский.

Според Deep Knowledge, първите пет най-рискови страни в сегашната пандемия са Италия, САЩ, Великобритания, Испания и Франция. България не фигурира сред първите 20 държави в този черен списък, а Русия е поставена на 12-то място - между Нигерия и Бангладеш. Особено тревожна е ситуацията в Москва - там Каминский се опасява от "нюйоркски сценарий". В руската столица се наблюдава рязко увеличение на броя на заразените, а препълнените болници все по-трудно осигуряват адекватни грижи за пациентите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
396
5
 
9
 
! Отговори
:) преди 4 години
Какво е една Германия сравнена с Велика Тикваландия ?!??!?! Цар Тиква всеки ден ви казва, че в Германия е зле, а в Тикваландия е супер. Велика Тикваландия шие по 100 престилчици на ден и по 500 маски, но цар Тиква го представя като велика промишленост. Такава трагедия сте, че чак срам ме хваща.
395
3
 
4
 
! Отговори
Защо преди 4 години
Тази ЛЪЖА я държите на сайта вече втори ден ?
394
2
 
6
 
! Отговори
Deutschland преди 4 години
Влиянието на икономиката казваш ???? 15000предприятия преминаха на kurzarbeit( късо раб време) Дори такъв гигант като Адидас обяви уволнения и поиска помощ .Автомобилните заводи не бачкат и тн.Още 2 месеца в такава обстановка и са kaput .За това обявяват че са подредили вируса.Което е разбира се лъжа
393
5
 
6
 
! Отговори
чети внимателно преди 4 години
До DeutschlandЯвно не си прочел добре. Не се гледа по брой на заразени, оздравели и починали, но и влиянето върху икономиката. А там Германия е добре. България е една ГОЛА ВОДА. След вируса и ПОТОП. Това е целта на това управление! Бизнесите умират от ден на ден, след 3 месеца, ще сме се върнали в 1998 година . Вече има хора, които са взимали по 2 хил лева заплата, сега се молят някой да ги наеме на 700-800 лева. Правете си сметката за какво иде реч!!
392
2
 
0
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Нали нашите ни спасяваха. хахахах
391
1
 
4
 
! Отговори
Deutschland преди 4 години
Ще ти кажа веднага около 3500/4000? БРУТО Данъците за разлика от БГ са убийствени.От тази сума ще получи чисто 2500? .От тях изкарай най малко 1000? наем(в БГ 95 %собственици в Гер 35%)за жилище (3/4 стаи като за доктор) други като бензин тел цигари ако пуши (7?) още 250? .Остатък за живеене около 1200?.
390
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
412 да но в германия некадърник връзкар е на 1500 заплата а рушветчии даже няма докато в бг са милионери, и на арендаторите им дават субсидии за закупуване на техника а в бг-то ги крадат и си купуват джипове и яхти
389
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В бг лекар със специалност в държавна болница със 12-15 дежурства 1500лв ,в Германия ме е страх да си помисля...
388
3
 
12
 
! Отговори
Deutschland преди 4 години
Чета заглавието и не можах да повярвам.Помислих че има някаква грешка .След това прочетох няколко изречения и се погнусих.Че Германия е на първо място, и тем подобни лъжи няма да коментирам. Цифрите говорят точно обратното ,на това което се твърди, и това всеки може веднага да провери. Но ще направя едно сравнение В .БГживеят 7 мил има 800 заразени.ГЕР 80 мил или 10 пъти повече 150.000 заразени. Или около 200 пъти повече ... Нека всеки сам си направи извода
387
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако това беше реално опасна пандемия с висока смъртност, палячото с голата глава изобщо нямаше да му видите голата кратуна
386
0
 
8
 
! Отговори
Тъмна преди 4 години
НОЩ се спусна над България.
385
6
 
9
 
! Отговори
А тиранинът върлува преди 4 години
България трябваше да затвори границите за онези, които Западът и връщаше! Тези хора са плащали данъци и здравни осигуровки в страните, в които работят, затова тези страни трябваше да се погрижат и за тях България не направи това, защото зависимостите на Борисов, Мутафчийски и останалите членове на НОЩ изключваха действия в тази посока. За тях се оказа по-лесно да действат по схемата "коли, беси, бие, псува и глоби народ поробен", описана от Христо Ботев в стихотворението му "В механата".
384
3
 
8
 
! Отговори
И Исуса разпнаха преди 4 години
Не може да разчитаме само на вярата, че Господ е Българин и да очакваме положителни резултати, когато в състава на НОЩ няма нито един вирусолог, и когато начело на НОЩ стои човек, който не само е неук в областта на вирусологията, но е погазил и клетвата на Хипократ.
383
5
 
17
 
! Отговори
Някакъв от Германия преди 4 години
Поръчкова статия на Дойче веле. Израел и Германия начело в класацията?
382
4
 
0
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До ТОВА НИ ЧАКА ВСИЧКИ. И? Каква е целта на този преразказ, пълен с правописни грешки, какво искаше да кажеш, че освен че си неграмотен, друго не се разбра.
381
5
 
11
 
! Отговори
ТОВА НИ ЧАКА ВСИЧКИ преди 4 години
Миналата седмица моя роднина се разболя. В София. Предполагаме е е корона вирус заради симптомите. На 3тия ден става зле, звани на измислен телефон койти се промотира по телевизията. От там и казват че няма да и направят тест защото още не било необходимо, но да седи под карантина и да не излиза. Да се обади на личния лекар. Звани на личния, казва и обади се ако си по зле. Става по зле и звани, оня не дига, разпознава и номера и не дига повече. Звани на 112 и някви глупости. Купи си антибиотик
380
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как бе, нали сме били пример за цяла Европа? Поздравявали ни, най добре сме реагирали. първи сме само в мизерията и всичките аспекти
379
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешниците от ГЕРБ пак ни заковаха на едни от последните места. То големи хвалби, големи пресконференции и накрая едно голямо нищо. Не става само с кражби и некадърност трябва и акъл но унас такъв липсва.
378
0
 
7
 
! Отговори
от дома до заставата преди 4 години
До ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА Това се нарича-дърво без корен.Никой и никога няма да хареса тези хора,те винаги ще си останат чужденци,на които ще се гледа с недоверие.Светът няма никога да се глобализира,защото и природата е срещу това.Нима коронавируса не ни го показва,животът трябва да започне да тече по друг начин и всички трябва да осъзнаем това.
377
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Некадърноста и простотията на ГЕРБ са навсякъде, няма сфера където да не са се провалили. Чакаме с огромно нетърпение да падне карантината искаме ви в затвора.