Областните щабове ще решават за по-строгите мерки заради коронавируса

БЛС ще предложи алгоритъм кога джипитата да издават направления за тестове
Обновена: 11 окт 2020 14:29 | 11 окт 2020 09:30, Камелия Цветанова
69
Областните щабове ще решават за по-строгите мерки заради коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Затваряне на градове няма да има. По-строги мерки заради коронавируса ще вземат областните щабове съобразно разпространението по места, обясни пред bTV проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център за заразни и паразитни заболявания. Той коментира нарастващия брой на заразени в последната седмица.

Още по темата

Разпространението на COVID-19 по области е различно - най-висок е процентът на заразени в областите Благоевград и Търговище.

"Маските и дистанцията са достатъчно сериозни мерки. С тях въздушно-капковата инфекция, която според изследванията е 5 пъти по-опасна от грипа, може да се балансира. Но трябва да се пазят най-строго три групи хора - възрастните, с хроничните болести и тези с имунодефицит. Важно е да няма бум в старческите домове и болниците", обясни Кантарджиев.

Лекарският съюз трябва да предложи алгоритъм кога личните лекари да издават направление за тестове за COVID, каза професорът.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов очаквал предложенията.

"Не знам какви точно са критериите. Важно според мен е на се наблюдава общото състояние, температура, кашлица, но и информацията за контактите на хората - имали са пациентите ядене и пиене с повече хора и пеене на ухо", обясни проф. Кантарджиев.

"Вирусът не е толкова опасен. Всички подозираме конспирации, аз подозирам една конспирация в поддържане на тезите, че вирус няма. Този вирус си е живял по прилепите. Те имат система за защита от инфекции, тези вируси не ги убиват и с поколения се предават, но като тръгне между хората прави проблеми. COVID-19 се прекарва 5 пъти по-тежко от грип, но заради мерките е много по-малко разпространен", каза още той.

"Мерките зависят от всеки областен щаб. Анализът го виждате по области, даваме съвети според него. По предложение на доц. Кунчев министърът издава нещо дали да се прави или не. Засега нагласата е тези неща да се правят по области. Видяхте ли, че в училищата няма нищо страшно", каза още той.

"Ходех на театър, в последните месеци не съм ходил. Театър без публика е лошо, публика трябва да има, но моля да са маски. Много е важна вентилацията. Останаха 2 важни неща - маските и дистанцията. Всички са за маските с изключение на някои, които не разбират", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: маскимеркикоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ДОРИ ДА ПРИЕМЕМ , ЧЕ ИМА ВАКСИНА, АМИ АКО НЕ ДЕЙСТВА ЗА ВСИЧКИ ЩАМОВЕ ПАК ЛИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ С ТАЯ ГЛУПОСТ С ГОДИНИ ДА ДЪРЖИМ СВЕТА ЗАТВОРЕН!!!БИЛ ГЕЙТС КАЗА, ЧЕ ДО 2022-РА НЯМАЛО КАК НИЩО ДА СЕ ПРОМЕНИ!!!---АЗ ПЪК ЩЕ КАЖА, ЧЕ ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ АКО СЕ СПРЕ С ОГРАНИЧЕНИЯТА!!!И 5% ОТ СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ ДА СИ ЗАМИНЕ СИ ОТИВАТ ВСЕ БОЛНИТЕ !!ТОВА Е ВИРУС КОЙТО АТАКУВА ХОРА СЪС СЛАБА ИМУННА СИСТЕМА ИЛИ УВРЕДЕН БЯЛ ДРОБ А ЗА 90% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НЕ Е ДОРИ НАСТИНКА А ХРЕМА!
18
4
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
АЙДЕ МНОГО ДА ВНИМАВАТЕ С ПО СТРОГИТЕ МЕРКИ, ЧЕ ТАЗИ ГОДИНА НЕ ОТИДОХ НА НОЩНО ЗАВЕДЕНИЕ ЩОТО ТРЯБВАЛО ДА Е САМО С МАСКА!ТОЯ МАСКЕН БАЛ ТРЯБВА ДА СПРЕ!
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гл'упаците така и не разбраха ,че вируса действа на всеки човек индивидуално по различен начин. За едни е опасен, а за други не.
16
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8 Т'ъпчо с маската не се пази който я носи...Той пази другите, ако няма симптоми и не знае ,че е вирусоносител...
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
така ли един от нас не написа тука че е прикарал вируса,вирус има,но не е толкова опасен колкото го изкарват,повечето болести и смъртни случаи ги приписват на ковид 19,в началото беше номера да ни сплашат,и от там нататъка кервана си върви и кучетата си лаят...защо трябва да се дава пари за един възрастен болен като по лесно е да го пишеш че умрял от ковид
14
5
 
4
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Eхааа, активизираха се минусите :)
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Областните щабове ще решават, казваш!?Яснооо, тиквите пак си измиват ръцете и съвсем се изпокриха!И ще настане един хаос...
12
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мрънкате, не мрънкате, беснеете, не беснеете, все тая! Зимата , ако не ни наложат, сами ще се затворим вкъщи- само на работа( ако предприятията работят) и през ден до магазина. Учениците вкъщи. Май не усещате накъде вървят нещата в цяла Европа. И се молете, ако болниците са в състояние тогава да ни лекуват и от един апандесит, например. Ако те искате това, спазвайте трите Д- та, по д яволите!!! Не е геройство неспазването, а просто тия!
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя въобще не знае къде се намира!Загадка, как е станал професор...
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото при училищата е, че почна грипния сезон и децата кихат и кашлят, а учителите изпадат в истерия! Гонят ги от час! Хлапетата пък не щат да отсъстват, защото имат лимити и на 71 извинено трябва да се явяват на изпити по всички предмети. Училищата вече не са за учене а за ловене на болни. С маските нищо не се чува, особено ако се говори на чужд език и хлапетата спряха да учат! Абе нещата започват да излизат извън контрол, а още дори не е ноември!
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно с училищата е проблема. Децата може да не го прекарват тежко, но са перфектните разпространители. Щеше да е различно ако условията бяха различни, малки паралелки в модерни сгради с необходимата хигиена. Сега хигиената е една чистачка да забърсва с един *** и кофа вода целият етаж, максимум два пъти на ден. За дезинфекция на повърхности няма време.
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Те много хора с маски се заразиха.Не знам защо постоянно се заблуждават хората че носят ли маска то никога няма да се заразят.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на месец колко пари държавата плаща за поддръжането на 1000 щаба.Тези щабове само източват пари от бюджета и друго не правят.
6
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С училищата какво правим? С учителите, повечето от които са в рисковата група?Как се спазват препоръките в тях? В столицата са по 1000 деца на две смени. 30 в клас по двама на чин. Затворени по 6-8 часа дневно без маски.Отделно повечето от учениците от горният курс пътуват и по два пъти дневно в пикови часове с градски транспорт. И там знаем, че няма дистанция. Няма ли да е по-разумно, докато учителите все още не са изпопадали да се въведе дистанционно за горният курс за да има място за малките
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да разбираме, че големите градове където всичко се мери като съотношение ще си се заразяват без никскви мерки, защото никога няма да е достатъчно висок %. А малките селца при 3 случая ще бъдат карантинирани!
4
1
 
12
 
! Отговори
Никогиш. преди 3 години
Не одя на доктор!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарския съюз трябвало да направи "алгоритъм"кога личните лекари да издават направление за тест,областните "щабове"трябвало да решат какви да бъдат мерките:Ами вие за какво сте?
2
22
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отровната четворка - Кунчев, Кантарджиев, Ангелов и Мутафчийски е вече нетърпима, незабавно сваляне от екран и разпускането на идиотският им щаб!
1
24
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
""Вирусът не е толкова опасен." Аха,я всички паники сега ,да ни се извинят,че толкова време се борим срещу форумните и..ти тук.Всичко беше ясно в началото,ама сега чак си признахте!!!Вие и за маските ще клекнете,че са вредни,ама след Нова, дано ви дойде акъла!!!