Щастието вече не е в парите, пандемията извади на първо място социалните контакти

Все повече оценяваме разходките на открито в голямото затваряне
Обновена: 2 фев 2021 15:23 | 2 фев 2021 14:14, Камелия Цветанова
82
Щастието вече не е в парите, пандемията извади на първо място социалните контакти
Снимка: Pixabay

Заради несигурността и изолацията по време на карантинните мерки през 2020 г. хората са променили възгледите си за това какво ги прави щастливи и какво определят като житейски важно. Все повече хора си  дават по-ясна сметка за значението на социалните контакти и живота в общност, сочат данните от  Глобално проучване за щастието Wall’s Happiness Research 2020, което обхваща 12 500 души от 12 страни – Великобритания, Германия, Италия, Финландия, Ирландия, Турция, Мексико, Индия, Пакистан, Филипините, Индонезия и Тайланд.

От нови взаимоотношения със съседите до възобновяване на контактите със стари приятели – хората отварят нова страница в представите си как да бъдат щастливи.

65% от респондентите съобщават, че трайно са променили възгледите си за това какво е щастие.

Резултатите от изследването сочат, че щастието е изведено като приоритет и че сега онова, което най-съществено допринася за него, е грижата за хората от всички слоеве на обществото. На въпроса какво е важно и какво ги прави щастливи у дома по време на изолация 58% от анкетираните от различни поколения отговарят, че това са човешките взаимоотношения, 45% посочват прекарването на време на открито, 42% – физическите упражнения, а 35% – работата.

Над три четвърти (78%) от хората в световен мащаб са убедени, че щастието трябва да бъде поставено над парите. Тази заявка за промяна се подкрепя от по-младите членове на обществото, като във възрастовата група 25-34 години се наблюдава най-голям дял привърженици.

Вместо да оценяват с приоритет индивидуалния финансов успех, статуса и личното имущество, днес хората придават по-голямо значение на социалните контакти и битието в общност като фактори, които са изключително важни за щастието.

„Това, което сочат данните, е индикация за по-широка обществена промяна. Твърде дълго хората свързваха материалното имущество, финансовия просперитет и успеха с щастието. И макар че всичко това несъмнено е важно, сега все повече осъзнаваме, че именно човешките взаимоотношения и контакти внасят истински смисъл и щастие в живота", посочва лорд Ричард Лайърд, професор в London School of Economics и съавтор на Доклад за световното щастие.

„Прекалено дълго хората търсеха щастието в грешната посока, докато времето, прекарано в изолация от семейството и приятелите, промени оценката ни за значимостта на човешките взаимоотношения и подкрепата на общността“, добавя той

„Социалното свързване е за цял живот, а не само за периодите на затваряне. Когато поддържаме градивни отношения с другите, всички се чувстват по-щастливи. Става дума най-вече за малки стъпки – например обикновени жестове на доброта, поздрав или усмивка, да покажем, че ни е грижа за някого, да вдигнем телефона, вместо да изпратим съобщение, да изразим признателност и и да казваме „благодаря“. Тези малки жестове водят до натрупване”, посочва Ванеса Кинг, един от методолозите на проучването и експерт в областта на позитивната психология.

Данните показват, че по-младите поколения ще направляват промяната в начина, по който се стремим да постигнем щастието.

70% от 25-34-годишните споделят, че са променили мнението си по въпроса за щастието. Следват 35-44-годишните с 68% и 16-24-годишните с 65%. Хората на възраст между 45 и 55 години, както и тези над и 55 години са с най-нисък процент променени възгледи.


82
Още от САЩ
В САЩ арестуваха 9-годишно дете, избухнаха протести
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
4
 
! Отговори
Антисоциална преди 3 седмици
А бе не ми разправяйте вие, че вече щастието е в социалните контакти. Дрън, дрън... Социални контакти = празни приказки и губене на време. В здравето и паричките е щастието. А относно тия "социални контакти", уж носещи щастие, благодаря, нямам нужда, всичко е пунта мара.
74
1
 
5
 
! Отговори
ХФ преди 3 седмици
Благодаря, предпочитам пари пред социални контакти. Без това парите ще ми помогнат да си създам достатъчно социални контакти.
73
0
 
2
 
! Отговори
така им мият преди 3 седмици
мозъците сега в САЩ - угодния на юдо-масонските корпорации гойм трябвая да е "смирен минималист"
ако имате престава какво яко миене на мозъци пада сега в САЩ - ще зажалите комунизма
72
1
 
1
 
! Отговори
Аз съм тъп, вие не:) преди 3 седмици
Това винаги сме го знаели! Нищо ново! И ако ваксърите и дупедав...те им политици и журналисти не принудиха насила с полиция и дори армия хората от планетата, такова малумие нямаше да се случи.

Ама кой съм аз че давам акъл. Ако бях умен нали щях да съм журналист или поне филантроп?
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Земният живот не е живот на удоволствия.
70
0
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 3 седмици
Наистина след осигуряване на житейския минимум за повечето хора не са щастие, но ако си гладен и на студено, са всичко. Но и да ги имаш в изобилие и да си болен, пак няма щастие. По-добре да плачеш в Мерцедес - глупости, мъката си е мъка, без значение в каква купчина ламарина е
69
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щастието е в човека !Ако човек го търси навън в пари във вещи, то той е духовно беден!
Искам да кажа, никога няма да е щастлив!
68
3
 
5
 
! Отговори
Авокадо преди 3 седмици
Щастие без пари е равно на оксиморон!
67
0
 
5
 
! Отговори
Щастлив но чуй това: преди 3 седмици
Външният дълг на България се увеличи с 6,4% за година.

Плаче ми се, защото знам какво ще стане след още една ... и още ... и още една ...
66
0
 
27
 
! Отговори
Бунгар преди 3 седмици
Цинично е когато човек се дави,да му говориш колко е хубаво да отиде на театър.
65
0
 
21
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 седмици
До мижи да те лАжем: Стара сентенция е, че щастието не е в парите, но не е и в тяхното отсъствие.
64
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щастието е в оцеляването, който не го е разбрал значи не живее в България!
63
2
 
5
 
! Отговори
мижи да те лАжем преди 3 седмици
Защо толкова богати българи избягаха в страни, откъдето не могат да ги върнат ?
Нали щастието не било в парите ?!
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ии колко имотеца, кинти и спортни тараляски ще отнесеш в геаба си. В един миг се обръщаш и животът ти е свършил. Твоето не е щастие а задоволяване. Далеч си даже от смисълаът и си пълен ***, но ще го осъзнаеш внезапно и много болезнено. аре амин ти.
61
1
 
5
 
! Отговори
БО преди 3 седмици
Ще ви дам сметката си да ми превеждате парите си а вие да сте щастливи с контактите си, а пък аз ще плача от мъка........
60
0
 
14
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 седмици
Точно ромите като имат даже 2 лева в джоба, се събират и празнуват както могат.
Нещастен наш тъмнорус съгражданин не съм видял.
Обратното - много българи посегнаха на живота си от отчаяние.
А не трябваше !
59
1
 
15
 
! Отговори
Ganjo преди 3 седмици
A бе какви контакти и какво щастие ,ако нямаш два лева в джоба. Ние неможем да отлепим от земята,те искат да хвърчим. Когато имаш финансова обезпеченост и всичко си идва на мястото, и контакти и щастие.Достатъчно е да си здрав.За всичко друго се намира решение.
58
2
 
13
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 седмици
дайте навам 200 бона, и ме глейте как седа и рева
57
3
 
0
 
! Отговори
Здраве за пари даваш преди 3 седмици
но накрая нищо нямаш !
56
1
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 седмици
Камелия в главата ти нищо няма куха, е като хралупа на катеричок