Неуспешна спасителна акция на К2, няма следа от алпинистите

Два хеликоптера на пакистанската армия и шерпи се включиха в операцията
Обновена: 6 фев 2021 22:23 | 6 фев 2021 19:10, Камелия Цветанова
92
Неуспешна спасителна акция на К2, няма следа от алпинистите
Снимка: БГНЕС

Неуспешна спасителна акция на К2 - часове, след като под най-смъртоносния връх на планетата загина Атанас Скатов. Издирват се трима алпинисти, тръгнали да покоряват осемхилядника. Те са от същата експедиция, в която участва и българинът.

Два хеликоптера на пакистанската армия и шерпи се включиха в операцията по издирването на тримата алпинисти. Следите им се губят в четвъртък след полунощ.

Още по темата

Върхът е висок над 8600 метра. На около 7000 метра височина и при силни ветрове - машините бяха върнати на земята. Няма информация дали акцията ще продължи утре.

Около Атанас Скатов на една от последните снимки са изчезналите алпинисти. Всички те са тръгнали с мечтата да са част от първата експедиция от чуждестранни алпинисти, покорили осемхилядника през зимата.

Заради суровите условия обаче повечето участници вече са се отказали. Именно при слизане от Лагер 3 към базовия лагер смъртта си намери Атанас Скатов. Българското външно министерство съобщи, че въжето му се е скъсало, но шерпите, участвали в спасителната операция обясниха, че алпинистът е загинал, докато е сменял въжетата.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: акцияК2спасители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
21
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Не искам да им оспорвам успехите на всичките алпинисти изкатерили се на 8 хилядници!За мен това са смели хора!Идеалисти!Но на това момче Скатов, загубил нелепо живота си, не му ли светна една червена лампичка след смъртта на Боян Петров...По добре да се беше кротнал и да разправя някога на внуците, как се катери 8 хилядник...Мир на душата му!
32
3
 
21
 
! Отговори
от 33 преди 3 години
В момента има алпинисти качват без шерпи и без кислород, но са елит и много малко. Аз говорих за обема на масовката в момента. Апропо местните не им е голям зор да качват върховете, нямат нужда да се доказват пред тях. Най-вероятно не са ги качвали преди да се появят бели и луди, пък и екипировка си трябва. В момента всичко е бизнес, даже има случаи ходят изпозамръзнали и се бият кой от коя експедиция, кой с кои шерпи, кой колко метра въже закачил...комерсиализация на висините
31
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам от чий зор се пънят като смахнати да ги "покоряват"*** на планина, порадвай се на хубостите. Направи си една нормална екскурзия, ако искаш вместо в хижи, спи на палатки. Уоволствие.А тия не ги разбирам.
30
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Факт. Той и първия изкачил Еверест заедно с някакъв НЕместен е шерпа: Тензинг. Влачи до върха британския си шеф от Нова Зеландия: Хилъри.Това е официално, сигурно преди това пак са го качвали шерпите, ама никой не го е регистрирал, щото е нямало западняци с тях, да са "първите".Иначе това е нормално, все пак шерпите там си живеят и са идеално приспособено към условията.
29
7
 
9
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Тези убийства на самозванци се финансират от министерството на спорта
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокълната експедиция.
27
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 33И преди 30-50год. са използвали услугите на шерпи!Белите хора са пълни аматьори в изкачването в сравнение с шерпите.Първото зимно изкачване на К-2 е дело на група от 10шерпи!
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия тримата изчезнали са били още по големи безумци и от нашия Скатов. По принцип да тръгнат през зимата към К2 си е безумие. Нашия и останалите от групата все пак са се отказали в един момент/ Скатов е паднал на връщане към лагера/, когато е станало и на тях ясно, че няма шанс, а тия тримата са продължили. Естествено, няма да ги намерят, отдавна са станали на ледени шушулки
25
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Шерпа" минава напред и опъва въжетата, после седи отзад и подпира и пак тегаво, пък зимата К2 си е като да събереш десетокласници от художествената галерия да ти рисуват Мона Лиза, защото много голямо желание имали. Да, ама не. Няма нищо общо с онези двадесетина алпинисти от преди 30-50 години , които качват без шерпи, без кислород. Сами си закачат въжетата, сами си преценят обастановката. Проданов голям и пак се е надцинил за щурмуването, а тук, в случая трезва преценка никога не е имало.
24
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДемократЗнаех си.Между другото, нали сме се разбрали, вие русофилите не сте българи, тъй че това, че русофилите сте прости и не можете да я прилагате качествено не засяга българите.
23
7
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Демокрацията е най-добрата система, но българите са прости и не могат да я прилагат правилно, затова живеят в мизерия.
22
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПРОФЕСОРА...Абе баш за откривателство говориш, щом споменаваш Магелан, Колумб и т.н. Те не са хукнали да си начешат крастата за адреналин, сеш' се?
21
4
 
30
 
! Отговори
Нема такава държава преди 3 години
Крайно време е нашия бащица и духовен водач Боко Тиквата да им покаже на тия аматьори, как се качва К2 зимата без кислород и по шорти. За снимки от върха да вземе Севда ТВ, а Нанков, дедо Киро и останалия ГЕРБ-ерски елит да го играят шерпи.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Силен духОт време на време познаваш. Когато не говориш за демокрация, де. Там си пълно капо.
19
5
 
26
 
! Отговори
ПРОФЕСОРА... преди 3 години
До ъъъНЕ ГОВОРЯ ЗА НИКАКВО ОТКРИВАТЕЛСТВО,А ПРОСТО ЗА ПОЗАБРАВЕНАТА МОРАЛНА ЦЕННОСТ--СМЕЛОСТТА...СКАТОВ БЕШЕ СМЕЛ ЧОВЕК И СТРАШНО МЕ Е ЯД,ЧЕ ИМА ТУК МИ.ЖИТУРКИ,КОИТО ПЛЮЯТ ПО ПАМЕТТА НА БЪЛГАРИН,ВЕЧЕ ПОКОЙНИК,КОЙТО НЕ Е СТОРИЛ НИКАКВО ЗЛО НА НИКОГО...
18
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да няма отворени заведения горе че така са се юрнали всички натам
17
22
 
16
 
! Отговори
Силен дух преди 3 години
Това са силни и свободни духове които се реят, но сервитьорите с 2000 лева заплата са прости и няна как да го разберат това нещо.
16
13
 
12
 
! Отговори
Психолога преди 3 години
До професораПрофесорче, тия големи букви дето си ги напляскал издават неимоверна нужда от внимание, на всяка цена да ти прочетем словоизлиянията сякаш от това зависи бъдещото ти самочувствие. *** да се прегледаш човече, че от обикновен комплекс това може да да се превърне в психическо разстройство.
15
3
 
9
 
! Отговори
Уя нема рамънье преди 3 години
Уе ми не дират там, да беа дошли на огостата да ловат риби, ама при тие тръпката е като дрога, по-силна и по-силна да е ...
14
6
 
11
 
! Отговори
Николай преди 3 години
КНИГА ПРЕМЪДРОСТ на ИИСУСА, СИН СИРАХОВ[3:25] Който обича опасност, ще падне в нея;