Храните за седмица вече ни струват с 4-5 лева повече

Сиренето на едро се продава за 8 лева, в магазина за 12
164
Храните за седмица вече ни струват с 4-5 лева повече
Снимка: Pixabay

Цените на стоките постоянно се вдигат, макар и на пръв поглед незначително. При едноседмичен пазар обаче се оказва, че сметката на касата набъбва с 4-5 лева, макар и продуктите в потребителската кошница да са едни и същи, пише „Труд“.

В същото време статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) не отчита драстични намаления. Така според данните кашкавал “Витоша” е поскъпнал с около лева за година - от 11,02 на 12,10 лева за килограм. Справка в магазинната мрежа обаче показва, че на тази цена се продават парчета от продукта с размер от 300-400 грама, тоест реално цената на килограм кашкавал надхвърля 20-22 лева, ако не става въпрос за имитиращ продукт.

Още по темата

Кравето сирене, според данните на ДКСБТ, се продава на едро срещу 7,76 лева за килограм или със 70 стотинки повече отколкото преди година. В магазина обаче цената на същия продукт е почти двойно и продуктът се търгува за около 12-13 лева за килограм.

Докато преди година олиото на едро се търгуваше срещу 2,69 лева за литър, сега цената му на борсите и тържищата е средно 3,60 лева за литър, а в магазина крайните потребители плащат над 4 лева за същото количество. Цената на яйцата на едро е 22 стотинки за брой, докато в магазина плащаме минимум 30 стотинки.

Според статистиката, въпреки рекордната инфлация за последните 9 години, поскъпването на храните е под 6 на сто за година. Потребителите обаче са категорични, че поскъпването е значително по-драстично и само от началото на месеца цените за крайните потребители в хранителните вериги и малките семейни магазини са се увеличили с 7-8 на сто. По-солено ни излиза да си напазаруваме сирене, колбаси, пилешки кренвирши, свински мръвки. Според част от производителите причината за поскъпването са увеличените цени на горивата, откъдето се повишават и транспортните разходи за доставка на основните стоки.

Близо два пъти се е увеличила цената на пропан бутана и на метана, с които зареждаме автомобилите си през последната година. Това показват данните на специализирания сайт fuelo.net, който следи движението на цените на горивата в страната. Само преди година сме зареждали 1 литър пропан бутан за 86 стотинки, докато сега за същото количеството плащаме 1,42 лева. Цената за литър на метана на 28 ноември е 2,44 лв./кг, докато преди година същото количество се е търгувало срещу 1,29 лв./кг.

През последната година са поскъпнали и другите две основни горива - бензин А95 и дизел. Цената на бензин А95 се увеличава с 35,36 на сто за изминалите 12 месеца до 2,45 лв. за литър.

Малко повече е поскъпнал за периода дизелът - с 40,22 на сто - от 1,79 лв./л до 2,51 лв./л.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
3
 
! Отговори
Изумен преди 2 години
това на снимката храна ли му казвате?
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално, всичко поскъпва. Българинът вместо да се бори да се квалифицира, да се бори за достойно заплащане не труда, си пие ракийката и псува държавата пред монитора. Огромен на думи, на дела никакъв го няма и едно увеличение на заплатата си не смее да поиска. Прочее, дори най-нископлатените "професии" в София вече са с достатъчен размер човек да живее скромно. А да не говорим, че земите на село пустеят, ама бездарникът иска да е шофьор или склададжия за 2000лв., че е по-лесно.
73
0
 
7
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
Имитационните продукти в млекопроизводството в България трябва да бъдат забранени със закон а всеки който ги произвежда или произвеждал да бъде съден и вкаран в затвора. И не само за млечните продукти но и за всички други хранителни продукти както и вносители на ГМО . ЗАТВОР ЗА ТАКИВА ТЪРГОВЦИ И ПРОИЗВОДИТЕЛИ
72
4
 
4
 
! Отговори
. преди 2 години
До ОТ ГЛАВАТА СИ СТРАДА - какво е виновен Радев за световните процеси протичащи навсякъде бе пачавр3нико!!!
71
1
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
Супер още по скъпи на стават робите това и заслужават
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 70 ЗозоЗозчо, сладак батин неженжендарчо и ти очакваш това с нетърпение , нали ?
69
2
 
3
 
! Отговори
кръчмар-алхимик преди 2 години
Ако знаехте при мен какво сте пили и сте яли, 100 пъти да сте ми кожата одрали!
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ихуууууу, хващайте се на хорото при Десислава Радева и другите радевисти и хич да не ви пука, че е 2 лева лука! Вие си ги избрахте.
67
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 60 АнонименИ какво е виновен Радев ? Първо има енергиина криза в Европа, второ на всички възлови места в държавата има герберски "калинки" Които новото правителство трябва да смени за да тръгне българия напред.
66
1
 
5
 
! Отговори
Луд преди 2 години
4-5!?!?!?!? Вие пазарували ли сте скоро. Само бутилка олио е 2 отгоре
65
0
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Асан Василев и Спецов с нетърпение очакват приемането на истанбулската конвенция. Ще сключат първия в БГ гейбрак :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
64
4
 
4
 
! Отговори
По байтошово време преди 2 години
вкусна добра храна ядяхме и къщи, вили строяхме! Айде на бананитееее...
63
2
 
9
 
! Отговори
ОТ ГЛАВАТА СИ СТРАДА преди 2 години
Цената на хранителните продукти в бъдеще стремглаво ще расте не заради подобряване на качеството им, а заради ***..лоумието на избирателите, които избраха Фигуранта и метежниците му да управляват Европейска България. Пр..ост народ от главата си страда!
62
0
 
9
 
! Отговори
гост преди 2 години
не са 4-5 лв а с са 40-50лв отгоре на седмица,пазарувам едни и същи продукти от едни и същи вериги, като преди давах около 100лв сега давам 140-150
61
0
 
6
 
! Отговори
аа преди 2 години
е сега ще видите един ковид, та омикрони та чудеса
60
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Доктор СънНека да поскъпва още дизела,че ми дойде до гуша разни трошляци и димилници по улиците да ми се пречкат.Като нямате кинти,има градски транспорт бе прошляци!
59
1
 
10
 
! Отговори
След Нова година ще преди 2 години
има протести с празните тенджери на площади и улици....
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А така Кире, и ние се радваме да ускориш процеса.
57
0
 
9
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
тоя народ колко трябва да го заболи, че да ги прозре новите-стари месии.
56
0
 
5
 
! Отговори
Кво ви пука баровци? преди 2 години
Нали ядете в ресторанти?! Хладилника ще победи ли кръчмата?