Хлябът поскъпна с до 70 стотинки, краставиците с 33%

Цената на насъщния ще продължи да расте
185
Хлябът поскъпна с до 70 стотинки, краставиците с 33%
Снимка: Pixabay

Хлябът е поскъпнал между 50 и 70 стотинки само през последните два месеца, а се очаква цената му да продължи да се повишава, пише „Труд“.

Според производителите причината е в рекордно скъпите цени на тока, които се повишиха между два и три пъти. Освен това според хлебарите са се повишили и другите разходи, свързано с производството на насъщния, включително и суровините. Цената на новата реколта от пшеница също е два пъти по-висока спрямо миналогодишната, обясняват от бизнеса.

Още по темата

Според хлебопроизводители може да се очаква хлябът да поскъпне още до няколко седмици. Най-драстично е увеличението в цената на многозърнестия хляб, който е и все по- търсен. Той вече струва 2,40 лв. за 600 грама.

Същият преди седмица се е търгувал с цели 70 стотинки по-евтино или 1,70 лева за 600 грама.

Заради скъпите цени на хляба купувачи се запасяват със самуни, обясниха търговци. Според тях потребителите предпочитали да си купят хляб сега, предвид очакваното ново поскъпване на цената до края на годината. За да запазят насъщния хората го складирали в найлонови пликове във фризерите. А преди консумация го размразяват на стайна температура или в печката. По този начин хлябът може да се запази без да се развали за около 3 месеца, обясняват хлебари.

Само за седмица цената на краставиците на едро се повиши с 32,4 на сто. Така килограмът на зеленчуците стана средно 3,15 лева или със 77 стотинки повече отколкото бе преди седмица. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). И това е стойността, на която краставиците се търгуват по борси и тържища, а до крайния потребител те достигат с поне 10-15 на сто по-скъпо. По същото време преди година цената на зеленчукът е била двойно по-ниска. Килограм краставици в началото на декември 2020 г. се е търгувал срещу 1,53 лева, показват данните на ДКСБТ.

Потребителската кошница поскъпва значително и цените на почти всички цени на храните се увеличават за изминалите 7 дни. Ябълките се търгуват с 15 на сто по-скъпо и средната им цена на едро достига 1,38 лева.
Преди година плодовете са се търгували срещу средно 1,21 лева за килограм. С близо 15 на сто през изминалата седмица се е увеличила продажната стойност и на червения пипер. Зеленчукът се продава на едро средно срещу 2,12 лв./кг.

Олиото продължава да поскъпва, макар и през последната седмица увеличението да е незначително. Но спрямо преди година разликата в цената на едро е почти левче - от 2,65 лева преди година до 3,60 лева в момента, а в магазините поне 1,50 - 2 лева.

Сред продуктите, които поскъпват през последните 7 дни са още зрял фасул, леща, брашно, кашкавал “Витоша”, краве сирене, имитиращите млечни продукти, масло, маргарин, кисело и прясно мляко, пилешки гърди, кренвирши, колбаси, банани, картофи, зеле, моркови, лук, зелен пипер и вносните домати. С други думи - почти всички от основните храни, които слагаме на трапезата си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: хлябценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оооо, това е нищо, чакайте да дойде януари, тогава ще дойде истинската промяна.
68
2
 
8
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Абе в града отде да я взема тая крава да я доя на -70 ст литър мляко че да си правя сирене аиде стига глупости
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е който е близо до Одрин ,пазаруват)а тук картелите работят спокойно )
66
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фризера гори 20 лв на месец и като го пълниш с хляб сметката ще ти излезе на минус 200 лв на година
65
8
 
3
 
! Отговори
Айде стига преди 2 години
Правете си хляб и сирене вкъщи - елементарно е . Комшията продава 1 литър мляко на 70ст . От 7 литра мляко става 1 кг сирене и 200 гр извара. 5лв излиза кг сирене и 1лв кг хляб
64
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да постоянно четем колко зле били Турция и как им се сривала лирата , но имат по-голяма покупателна способност от нас дори и сега. Със средната заплата в Турция в момента може да се купят 2 хиляди хляба или 1500 килограма домати или 400 килограма сирене.А в България 2 хиляди хляба са 3 хиляди лева, колко хора вземат толкова. 1500 килограма домати или 400 килограма сирене са около 4 хиляди лева.
63
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много съм доволен от тази "Промяна" ... Избирателите на Чорапа и марионетките му ще я усетят най-добре...
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Януари идва голямото увелечение .... само ви подготвят сега !!
61
4
 
3
 
! Отговори
До -66 преди 2 години
Ми да отиваме в турция друг вариант не виждам , гладен не се стоиПоне за хляб домати и сирене ще има
60
2
 
5
 
! Отговори
Да преди 2 години
До Факт Но ще се възстанови икономиката при управлението на мошениците ?
59
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължава промяната...
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краставиците е нормално да поскъпнат, започват да се отопляват оранжериите
57
2
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
В Бонголандия 1 кг брашно на магазина е 80 цента. Няма 1 евро. И има за сладки и оксан докуз вида.Тока по ьофтин, водата, газта, храната оле майко....как оцеляват обикновенните хора в България...миличките...
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Турция в момента един хляб струва 3 лири или 45 стотинки.Килограм домати и краставици пък струват по 60 стотинки. Килограм маслини 4 лева, килограм хубав кашкавал 8 лева.
55
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента в Кауфланд има брашно на 1 лв за килограм. 1 час по 2квт ток на фурната е 50 ст. За 2лв получаваш 2 кг хляб.
54
1
 
8
 
! Отговори
Бай Баяни преди 2 години
Аз тази година толкова краставици си произведох,че си сложих и буркани като кисели краставици и си мезя,докато вие въртехте и сучехте избор след избор за да ви поскъпнат краставиците. Сега и отзад не може да си ги пъхнете.
53
4
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Ако има кой да го купува - ще продавам хляба и на -20 лв , никои не може да ми каже каква цена да искамТърсене и предлагане пазарен механизьм , като ви е скьпо яжте торти
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам за хляба, но баничките поскъпнаха с 40-50 ст. за 1 месец (((
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално по Тошово време 0,26 ст., сега 2,60 и това не е само с хляба и краставиците, а с всичко. Най-много са скочили жилищата. Вижте цената на километър магистрала преди и на Бойко цената в пъти по-висока. Само заплатите не растат така, преди ниска 140 лв., а сега да е 1400 лв., едвам е добра скала 610 лв.
50
2
 
4
 
! Отговори
до 50 преди 2 години
ЯЖ НА СЕЛЯНИТЕ ОПИНЦИТЕ!!!