Батальонът "Азов" - центърът в пропагандната война

АФП: Понастоящем полкът е разположен в Мариупол
25 мар 2022 21:40, Александър Попов
578
Батальонът "Азов" - центърът в пропагандната война
Снимка: GettyImages

Някои ги наричат герои от войната, други - неонацисти: Азовският полк на Украйна е в центъра на пропагандната война между Киев и Москва, тъй като Русия твърди, че се стреми към "денацификация" на Украйна.

Отрядът за специални операции "Азов", известен по-рано като "батальон Азов", а сега наричан "полк Азов", често е обект на нападки в проруски публикации в социалните медии, включително от руските посолства в Париж, Лондон и другаде.

Понастоящем полкът е разположен в южния пристанищен град Мариупол, който е арена на някои от най-тежките боеве по време на войната.

Руският външен министър Сергей Лавров използва присъствието им, за да оправдае бомбардировката на родилно отделение там, като заяви, че полкът "Азов" "и други радикали" се крият в сградата.

Полкът, създаден през 2014 г. от крайно десни активисти, беше използван първи път срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Оттогава той е интегриран в Националната гвардия под командването на Министерството на вътрешните работи.

Сред основателите му е Андрий Билецки, бивш член на паравоенната организация "Патриот на Украйна".

Първите членове на батальона, предимно доброволци, носят отличителни знаци, като например така наречената "Wolfsangel" (вълча кука), които напомнят символите, използвани от частите на СС в Нацистка Германия.

Деидеологизиран

"През 2014 г. този батальон наистина имаше крайно десен произход, това бяха крайно десни расисти, които основаха батальона", казва Андреас Умланд от Стокхолмския център за източноевропейски изследвания.

Но оттогава той се е "деидеологизирал" и е станал редовна бойна единица, твърди той пред АФП.

Сега новобранците се присъединяват към него не заради идеологията, а защото "той има репутацията на особено твърда бойна единица", каза Умланд.

Батальонът "Азов", кръстен на Азовско море в южната част на Украйна, стана известен с това, че през 2014 г. си върна Мариупол от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Осем години по-късно той отново се сражава за града, който руският президент Владимир Путин се надява да му донесе първата голяма победа в кампанията в Украйна.

Победата над полка "Азов" може също така да му помогне да оправдае твърденията за "денацификация", които са популярни в руската пропаганда и които определят украинския лидер Владимир Зеленски, който е евреин, като лидер на "банда от наркомани и неонацисти".

Подобни нападки разчитат на колективната памет на Русия за Втората световна война, която тя нарича Велика отечествена война, и по този начин да подклаждат националистическа подкрепа за инвазията, казват експерти.

Абсолютно зло

"Термините "нацизъм" и "фашизъм" в руския контекст напомнят за абсолютното зло, с което не може да се търгува", казва Сергей Федюнин, политолог от Националния институт за източни езици и цивилизации във Франция.

"Единствената възможност е да се борим с него и да го унищожим."

Руската пропаганда е насочена и към украинските националисти, които се борят срещу Съветска Русия след 1945 г., и към техния лидер Степан Бандера, който сътрудничи на Нацистка Германия.

Междувременно полкът "Азов" се включи в пропагандната война, публикувайки победни изявления в Телеграм, които често са придружени от видеоклипове с горящи руски танкове, и нарича руснаците "истинските фашисти".

Сега "Азов" функционира като други полкове, "но с по-добър PR", казва Вячеслав Лихачов, анализатор в Центъра за човешки права "ЗМИНА" в Киев.

Звездната им репутация привлича много потенциални новобранци, "така че те могат да изберат по-добрите", каза той пред АФП.

Подразделението, наброяващо между 2000 и 3000 военнослужещи, е запазило същия отличителен знак с вълчата кука, но Умланд заяви, че в Украйна няма много объркване относно връзките му с миналото.

"Тя вече няма конотацията на някакъв фашистки символ", каза той.

Като цяло ултранационалистическите политически сили в Украйна намаляват от 2014 г. насам, каза Анна Колин Лебедева от френския университет "Париж Нантер".

"Една от причините е, че мекият национализъм вече се превърна в мейнстрийм след руското нападение", каза тя в Туитър.

Бившите командири на "Азов", сред които и Билецки, влязоха в политиката след 2014 г., но крайнодясната им платформа така и не привлече повече от 2% от избирателите.

Но след нахлуването на Русия някои от тях отново се вдигнаха на оръжие в полка "Азов" или в други части.

Междувременно Билецки се е върнал в Мариупол, откъдето управлява активен акаунт в Телеграм. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


578
Още по темата: батальонът Азов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
433
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сашко, за затвора си с това творение.
432
12
 
2
 
! Отговори
орт преди 1 година
Стига сте лъгали Бандера лежи 3 год в канцлагер зароди отказ от сътрудничество с нацистите.
431
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бре Илия се бил преоблякъл, Азовци също
430
8
 
31
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 2 години
Полк Азов първо ще бъде изтрит и тогава ще започнат преговорите за прекратяване на сраженията...
429
4
 
14
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
До Анонимен 471: То и сега би трябвало. По Чл. 108 от НК - за пропагандиране на нацистка идеология !!! ПРОКУРАТУРАТА СПИ !!!
428
8
 
25
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Значи щом нацистките шпицкоманди са се влели в укpoпската армия, те вече не са нацисти? Ами значи тогава и SS-овците някога не са били нацисти? Напротив - щом те са под командването на министерството на вътрешните работи, значи цяла укpoпия е нацистка държава !!!
427
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
някой ден за такива статии ще вкарват в затвора....още малко !
426
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези смели, смели мъже са тук и драскат руски коли, пътуват безплатно, веят знамена, врякат слава украини и искат луксозни условия. Да! Тук са, та не знам колко начисляват вече батальоните на Азов. Има много клипове на които можете да видите захвърлени азовски униформи в окопите. Героизирате въздух под налягане.
425
4
 
27
 
! Отговори
До Сашка Мисирката преди 2 години
Сашенце, Билецки отдавно е в гроба Точно в Вашия прословут ,родилен дом А Мариупол сънуваш, Вцички знаят за Азовците в женските дрехи, само Сашка Журналистката-НЕ! ти май компютри от бълнуваш нещо!?!
424
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тервел 459Тервелчо, ако и ти си като кубратчо, изчезвай в тоалетната!
423
5
 
50
 
! Отговори
преди 2 години
Уж бил основан от нацисти пък не бин нацистки. Бил се самопоправил. Да бе да ...
422
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мара вече не к...а, тя се ожени :-)
421
3
 
15
 
! Отговори
OhoBoho преди 2 години
До Кауфлан Аде отивай в Кауланд, пуснали са по 1.6лв леви Полски пилешки бутчета...***
420
11
 
85
 
! Отговори
. преди 2 години
Истината в повечето случаи излиза трудно, понякога доста късно, но винаги излиза на яве. Ще се докаже про-американския преврат в стил латинска Америка, ще се докажат нацистите и био лабораториите, ще се разбере за зелените човечета и кой какво е правил по време на войната. Лошото е, че Украйна е употребена както винаги от шепа свои олигарси и задокеански бандити, които гонят своите икономически цели за икономическо подтискане на Европа и военно-политическо подтискане на Русия.
419
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато войната е далеч и започнем да се отегчаваме, дори нацизма ни се вижда нормален. Фашизмът е много удобно неглижиран когато става въпрос за "нашите *** синове". Все пак и комунизма и фашизма имат един и същ генезис, така че не можем да търсим логика....още по-малко справедливост.
418
85
 
22
 
! Отговори
Кауфланд преди 2 години
Докато пишете глупости тук потни русофили се бият за олио с изтекъл срок.Утре ще виете за мазнина ама нямаааа.Гледайте да не изпуснете да възхвалявате вожда Путин да му ядете биренката
417
133
 
23
 
! Отговори
Тервел преди 2 години
Слава на Украйна!Слава на,, Азов,,!19055
416
4
 
17
 
! Отговори
питани за мисирки преди 2 години
аве нещо ново има ли?
415
8
 
57
 
! Отговори
Sd преди 2 години
Гнуссни миссирки как не ви е срам не знам
414
6
 
57
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
#456Какво значи бил е всякакъв? Хайде да почетеш малко за кланетата в Бабин Яр ,Волхуня и източна Галиция.