Китайски военни самолети очакват посещението на Пелоси в Тайван

Пекин никога не се е отказвал да използва сила, за да постави Тайпе под свой контрол
2 авг 2022 17:30, Йоана Цонева
156
Китайски военни самолети очакват посещението на Пелоси в Тайван
Снимка: БГНЕС

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси се очаква да пристигне в Тайпе по-късно във вторник, съобщиха запознати с въпроса, докато няколко китайски военни самолета прелетяха близо до средната линия, разделяща Тайванския проток, съобщава източник на "Ройтерс".

Китай многократно е предупреждавал Пелоси да не отива в Тайван, който обявява за свой, докато Съединените щати заявиха в понеделник, че няма да се уплашат от китайските "саблени дрънканици".

В допълнение към китайските самолети, които летят близо до средната линия на пролива, няколко китайски военни кораба са плавали близо до неофициалната разделителна линия от понеделник насам, каза източникът на Ройтерс. Китайските военни кораби и самолети "притиснаха" средната линия във вторник сутринта, каза източникът - необичаен ход, който лицето определи като "много провокативен".

Във вторник сутринта китайски самолети многократно са извършвали тактически действия, като за кратко са "докосвали" средната линия и са кръжали обратно от другата страна на пролива, докато тайвански самолети са били в готовност наблизо, каза лицето.

Китайските самолети напуснаха района следобед, но плавателните съдове останаха, каза лицето.

Самолетите на нито една от страните обикновено не пресичат средната линия.

Министерството на отбраната на Тайван заяви в изявление, че има пълна представа за военните действия и ще изпрати по подходящ начин сили в отговор на всякакви "вражески заплахи".

Министерствата на отбраната и на външните работи на Китай не отговориха веднага на молбите за коментар.

Междувременно уебсайтът на президентската канцелария на Тайван е бил обект на чуждестранна кибератака във вторник и в един момент е функционирал неправилно, съобщи източник, информиран по въпроса. По-късно от канцеларията потвърдиха за атаките.

В югоизточния китайски град Сямън, който се намира срещу Тайван и е дом на голямо военно присъствие, жителите съобщиха за забелязани бронирани превозни средства в движение във вторник и публикуваха снимки в интернет. Снимките не можаха да бъдат проверени веднага от Ройтерс.

Китайските социални медии бяха изпълнени както с тревога от потенциален конфликт, така и с патриотичен плам, а пътуването на Пелоси беше най-популярната тема в подобния на Twitter сайт Weibo.

Срещите в сряда

Повечето от планираните срещи на Пелоси, включително с президента Цай Инг-уен, са насрочени за сряда, съобщава човек, запознат с маршрута ѝ.

Четирима източници заявиха, че Пелоси е планирала да се срещне с група активисти, които открито говорят за състоянието на човешките права в Китай в сряда следобед.

Пелоси беше в Малайзия по-рано във вторник, след като започна азиатската си обиколка в Сингапур в понеделник. От офиса ѝ съобщиха, че тя ще посети също Южна Корея и Япония, но не споменаха за посещение в Тайван.

Министерството на външните работи на Тайван заяви, че не коментира съобщенията за плановете за пътуване на Пелоси.

Китай отново се противопостави на посещението на Пелоси в Тайван.

"Изправени пред безразсъдното пренебрегване от страна на САЩ на многократните и сериозни изявления на Китай, всички контрамерки, предприети от китайска страна, ще бъдат оправдани и необходими, което е и право на всяка независима и суверенна държава", заяви говорителят Хуа Чунин на ежедневен брифинг в Пекин.

"Фалшиви" твърдения

Реакциите на Пекин могат да включват изстрелване на ракети в близост до Тайван, мащабни въздушни или военноморски дейности или допълнителни "фалшиви правни претенции", като например твърдението на Китай, че Тайванският проток не е международен воден път, заяви в понеделник говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

"Няма да се хванем на въдицата или да участваме в дрънкане на саби. В същото време няма да се оставим да бъдем сплашени", каза Кирби.

Китай разглежда посещенията на американски официални лица в Тайван, самоуправляващ се остров, за който претендира Пекин, като окуражителен сигнал към лагера, подкрепящ независимостта на острова. Вашингтон не поддържа официални дипломатически отношения с Тайван, но е задължен от американското законодателство да предостави на острова средства за самозащита.

Посещението на Пелоси, която е втора в линията на наследяване на президентския пост в САЩ и дългогодишен критик на Китай, ще се осъществи на фона на влошаването на отношенията между Вашингтон и Пекин.

"Игра на шах"

Кърби твърди, че нищо във връзка с евентуалното пътуване на Пелоси не променя политиката на САЩ спрямо Тайван и че Пекин е наясно, че разделението на властите в правителството на САЩ означава, че Пелоси ще вземе самостоятелно решение за посещението.

"Председателят на парламента има право да посети Тайван", заяви той на брифинг в Белия дом в понеделник.

По време на телефонен разговор на 28 юли китайският президент Си Дзинпин предупреди президента Джо Байдън, че Вашингтон трябва да спазва принципа за единен Китай и "тези, които си играят с огъня, ще загинат от него".

Байдън каза на китайския си колега, че политиката на САЩ по отношение на Тайван не се е променила и че Вашингтон категорично се противопоставя на едностранните усилия за промяна на статуквото или за подкопаване на мира и стабилността в Тайванския проток.

Пекин никога не се е отказвал да използва сила, за да постави Тайван под свой контрол. Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет и твърди, че само народът му може да реши бъдещето на острова.

Десетки протестиращи от прокитайски групи се събраха във вторник пред хотел "Гранд Хаят" в Тайпе, където според предположенията на местните медии може да отседне Пелоси. "Излезте! Създателката на проблеми Нанси Пелоси!" - гласеше един от надписите, носени от протестиращ, докато около 50 полицаи го наблюдаваха.

Жителите на Тайван, които са свикнали да се намират в центъра на напрежението между Китай и САЩ, изразиха смесени мнения относно посещението на Пелоси.

Янг Хсинг-руел, 22-годишен студент, заяви, че не е прекалено притеснен от твърдата реторика на Китай и се надява всяко посещение да укрепи връзките между Тайван и САЩ.

22-годишният му състудент Чанг Юнфан нямаше големи очаквания. "В крайна сметка ние сме просто шахматна фигура в чужда игра", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дека са китайските военни самальоти? :)))) Наакаха ли се дръпнатите китайчета :))))))))))
139
1
 
8
 
! Отговори
Аха преди 1 година
И ко ша напраят..?!
138
19
 
12
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Има една сила и тя е САЩ. Но сила,носеща най-великото--Демокрацията.
137
1
 
6
 
! Отговори
До Nightwish преди 1 година
Трябва да прочетеш малко История. На Тайван се намира демократичната партия на Китай, която е избутана от китайските булшевици през Китайската Гражданска Война. Губят гражданската война, защото са отслабени от войната с Япония и се изтеглят в Тайван.
136
9
 
7
 
! Отговори
Nightwish преди 1 година
Най-много се дразня, когато *** на САЩ казват за Китай "ония от Азия". Това говори много за общата им култура, Китай е най-старата държава на света, с история над 7к години, 2к след христа и 5к преди христа. Та така :)). Да наречеш Китай смешници е повече от смешно. Да ви призная честно, нямам представа за Тайван, не съм чел и не ме интересува, но щом Китай казва, че е техен, значи е техен. Какво се бъркат пак краварите ?????????? Писна ми от тези *** !!!
135
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитвайте се както искате да го изкарвате, но накрая се оказа, че китайците приказват как щели да действат, а американците действат.
134
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците ме кефят как се пекът в собствен сос и нямат полезен ход.Китай им пречи и нито искат война с тях щото ги кефи как грозни китайци таковат руси рускини обаче хем не могат да са им приятели щото Китай ги заплашва съшото става и с Германия Русия.Англосаксонската пародия си заминава проссти нагли неграмотни некомпетентни и с претенции такава гнус не е имало в Световната история толкова некадърни да управляват цялата Планета
133
10
 
10
 
! Отговори
Байдъна с ковида преди 1 година
Чайници, сваляйте самолета на тая дърртта сатанинска мъррша и да се приключва с нея. Иначе Великия Президент Тръмп юе трябва да го направи.
132
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Никога не навирай крив нос между две жълти 4ypkи!" Конфуций
131
18
 
8
 
! Отговори
Баш аркадаш преди 1 година
Демократичният свят никога няма да се уплаши от дрънкането на оръжие от страна на една източна сатрапия като Китай! Другарят Си да внимава, защото няма нищо по-страшно от една демокрация, която е решила да воюва в защита на свободата!
130
2
 
18
 
! Отговори
Не се подвеждайте. преди 1 година
Същата супа от емоции е довела до началото на Първата и Втората Световни Войни, както и на много други. Нещат се сг0вниха тотално.
129
19
 
13
 
! Отговори
БСП(к) преди 1 година
Днес САЩ показаха на целия свят кой кара влака. Велики!!!
128
2
 
19
 
! Отговори
Китайците са бесни преди 1 година
Китайците са бесни, защото Пелоси е кацнала, а властите са дали дума, че ще и свалят самолета, но понеже не са го свалили, сега цял Китай е бесен.
127
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ искат да започнат нова война. Разпалиха войната в Украйна и сега търсят нова жертва.
126
11
 
6
 
! Отговори
ДоПодлога122 преди 1 година
ПодлогоТочно там е разликата. Да, Ураганите и Смерчовете могат да свършат същата работа но ти трябват 10 вагона амуниции. Това правят руснаците. Украинците нямат 10 вагона муниции затова с няколко HIMSRS-а си свършиха работата - соравка Антоновския мост и десетки командни постове и складове за аминиции.
125
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До В МОМЕНТА! - я се завий, че бълнуваш
124
8
 
16
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
"Другаря Си стана за смях .." ---- Другаря Си е истински джентълмен, той не стреля по жени, още по-малко по бабки! Американците стрелят и по деца!
123
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати провокацията от САЩ
122
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До В. Търново 119 Голям хегомен не са . По скоро голям хулиган са
121
11
 
4
 
! Отговори
Историк преди 1 година
Хора, четете и се ограмтявайте. Русия малко или много е самодостатъчна държава. Могат да си задоволят както енергийните така и хранителните нужди сами. За разлика от Китай които внасят 90 процента от енергийните си източници и 50 процента от храната. Основно по море. Американците е достатъчно да разположат два разрушителя в Индийския океан и да прекъснат тези потоци. Само след 2 месеца в Китай ще го обърнат на канибализъм.