Цените вървят нагоре и тази седмица, по-скъпи домати, брашно, кашкавал

Храните на едро са поскъпнали с 0,77%
Обновена: 18 сеп 2022 14:33 | 18 сеп 2022 07:30, Камелия Цветанова
74
Цените вървят нагоре и тази седмица, по-скъпи домати, брашно, кашкавал
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши тази седмица с 0,77 на сто до 2,089 пункта.

Повече от два месеца ИТЦ се движи в тесни граници, позиционирайки се в диапазона 2,029-2,089 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Все пак се отчита слабо, но постоянно повишение на
индекса от близо 3 процента.

Базовото ниво на индекса - 1,000 пункта - е от 2005 г.

Оранжерийните домати тази седмица поскъпват с 6,2 на сто и се търгуват по 2,22 лева за килограм, а доматите, събирани от открити площи, прибавят 1,6 на сто и се продават по 1,90 лева на едро.

Още по темата

Цената на оранжерийните краставици пада с 4 на сто до 2,15 лева за килограм. Зелените чушки поевтиняват с 2,4 на сто до 1,60 лева за килограм, а червените - с 0,5 на сто и се търгуват по 1,87 лв./кг.

Картофите се продават по 1,02 лева за килограм, а цената на морковите се вдига с 4 стотинки до 1,04 лев за килограм на едро. Зелето поскъпва с 5 стотинки и се търгува по 0,94 лева за килограм.

Ябълките се купуват по 1,34 лева за килограм. Цената на лимоните е 2,90 лева за килограм. Прасковите се продават по 1,86 лева за килограм, а дините отстъпват със 7,4 на сто и се търгуват по 0,75 лева за килограм.
Кравето сирене поевтинява с 0,4 на сто и се търгува по 11,04 лв. за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 11 стотинки и се продава по 16,35 лева за килограм.

Олиото продължава да поевтинява вече няколко поредни седмици, като сега се търгува средно по 4,74 лева за литър по тържищата. Тази седмица цената му падна с 6 стотинки. Най-скъпо олиото се търгува в Силистра - между 5 и 6 лева за литър на едро, докато наблизо, в Русе, то се купува по 4,30 лева за литър. В Хасково олиото се продава между 3,60 и 4,50 лева за бутилка от един литър.

Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 4 стотинки и се търгува по 2,68 лева. Пилешкото месо поевтинява с 2,3 на сто и се купува средно по 5,88 лева за килограм. Захарта е 2,35 лева за килограм в края на седмицата, а брашно тип "500" добавя 1,2 на сто от цената си и се търгува по 1,34 лева за килограм. Оризът поевтинява с 3 стотинки и достига 2,71 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,30 лева за брой на едро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: ценипазар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
ЕС да ни компенсира незабавно! Брюксел ни докара до това положение. Вина ние нямаме и ако Брюксел не може да компенсира най-бедните си членове, които винаги са лоялни и изпълняват директно всички заповеди ... то тогава трябва ли ни изобщо да сме в ЕС, ако само ще търпим негативи оттук нататък.
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на Радев и Киро беше да направят Възраждане първи като отвратят хората, а Стефан Янев ще им удари патерицата да ни дарят на ***.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроатлантикът Баце си идва на бял кон и ще ви реши всички проблеми, спокойно другаре
49
4
 
3
 
! Отговори
няма име преди 1 година
снимките от 8 лв станаха по 14 лв Тука Путин няма вина ? виновен байдан й евро съюза
48
3
 
2
 
! Отговори
Karagyoz преди 1 година
Не се плашете другарки и другари от Инфлацията, другарката Нинова има 10 начина да я спре/така пише по-горе/.Има едва броени дни до ,,свободата/изборите".Гласувайте за другарката Нинова която се бори против обедняването на народа.Само другарката нинова със нейните 10 начина може да спре Световната Инфлация.Гласувайте със бюлетина ,,сан-докус''.
47
1
 
2
 
! Отговори
Русяниц преди 1 година
Ко крякъти ба - уплъчети съ на Нинова....
46
1
 
14
 
! Отговори
Новото нормално преди 1 година
Нищо де, да има зрелище - война, кралица, избори. Много важно, че обедняваме, изпростяваме и децата ни ще живеят в свят на мизерия и природни катаклизми.
45
6
 
8
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Честита Промяна!
44
9
 
13
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Внимание, Продължаваме поскъпването (промяната) чакат с нетърпение да се върнат на власт, за да ви дооправят. За 6 месеца не успяха.
43
1
 
17
 
! Отговори
Турист: преди 1 година
Почти всички реват на висок глас за инфлация, цени, кражби, безхаберие и т.н. и какво правят: НИЩО! НАВСЯКЪДЕ хората отстояват правата си и ги търсят. Ако не ги намират, променят коренно система, политици, управляващи и т.н.. Тука те разчекват, те викат хубаво ми е. Пак ще си ги избера. Мазохисти, тъпоци, безмозъчни и още, какви сте???
42
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43 мазалотоаз съм от село и затова ти богоизбрания от градакато искаш пари за лечение или спешно кръв няма да дам защото на мен мястото ми е в колибата на теб в двореца при кралицата всяка жаба да си знае гьола
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A заюо траеме и не възстанем, да се бием за правата си! Хайде народе! Кой е с мене!
40
0
 
9
 
! Отговори
До 54 преди 1 година
Е, министър Корнелия се биеше в гърдите като намали ДДС-то на брашното, че цените ща паднат, ама баничката е 2 лева, а хляба 1,40!
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не проблема само че е скъпо в Бг но е и адски некачествено. киселот мляко е пълно менте. Идете в Гърция да видите какво е мляко щото не знаете. Отделно в Бг и кисело и присно мляко се прави от вносно сухо мляко. Разбирайте, ИдИетИ лаййна. Същото е положението с всичко останало. Хляб от фуражно зърно. Свинско и пилешко месо бъкано с антибиоъици. Яйца от недохранени кокошки. Яйцата се чупят преди да си ги докоснал. Вижте в Гърция какво е истинско яйце. И т.н. и т.н.........Мога да изрежам с дни...
38
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко трябва да поскъпва за да престане това безразборно харчене на *** глАви селски. тая година в гърция беше мазало. Куцо и сакато от гората се бяха изсипали там и харчат като милионери. Това трябва да спре и маймуняците да се връщат по селките колиби от където изпълзяха.
37
5
 
10
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
откъде са тия цени бееее лъжци... домата не надхвърля 1.80 и то супер едрия... кажете че прекупвачите ги дават на тия цени на магазините...
36
1
 
20
 
! Отговори
цените растат, а преди 1 година
Някаква баба в Англия си отишла за другия свят, и цяла Англия и ЕС и се покланя и се занимава с това - кой щял да стане крал - ха ха ха, крал моля ви се! какво ще стане с кучетата и, кой колко чакал на опашка за да и се поклони. Старият свят си отива с жалка гротеска.
35
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане!
34
11
 
13
 
! Отговори
БОЗО преди 1 година
До Анонимен 26 Че с какво Възраждане са по различни от другите, същите алчни за кокал, дръгливи ***!
33
5
 
11
 
! Отговори
АА преди 1 година
Чета постовете по долу и някак не мога да схвана българина! Уж му е ясно защо е беден и втора ръка, но пак обвинява друг за това. Или Евросъюза ни е виновен, макар че не той ни управлява( ако някой мрънка че ни били диктували условия, да погледне политиката на Полша и Унгария) или ПП ни е виновна, сякаш те завзеха власта с преврат. Смо ние самите не сме виновни за нищо, въпреки че всичко зависи от нас. Не съм видял стачка, нито една, гражданско неподчинение също, не броим тези с по двеста души!