Мощна експлозия е разрушила най-малко 50 м от "Северен поток"

Шведските власти проведоха разследване
18 окт 2022 12:13, Нели Христова
146
Мощна експлозия е разрушила най-малко 50 м от "Северен поток"
Снимка: БГНЕС

Най-малко 50 метра от тръбата на газопровода "Северен поток" са напълно разрушени или затрупани под морското дъно след експлозия, за която се предполага, че е причинена от саботаж. Това показват подводни изображения, публикувани днес, предаде АФП.

В първите снимки от изследването на тръбата, публикувани от вестник Expressen, може да се види колко тежки са щетите по нея. Тръбата се намира на 80 м, на дъното на Балтийско море.

Снимките са свалени от видеоклипове, заснети в понеделник, и на тях се вижда как над 50 метра от тръбопровода или липсват, или са останали само парчета, заровени разрушени под морското дъно. На самото дъно пък се виждат огромни кратери около спуканата тръба.

„Само изключително мощна сила и експлозия може да огъне толкова дебел метал по начина, по който виждаме“, коментира Тронд Ларсен, експерт по подводно заснемане в норвежката компания Blueye Robotics, пред Expressen.

Двете тръби на "Северен поток" бяха повредени от експлозии на дъното на Балтийско море в края на септември, причинявайки четири теча.

Въпреки че течовете са били в международни води, две от тях са били в датската изключителна икономическа зона, а две от тях в шведската.

Шведските власти обявиха на 6 октомври, че са извършили подводна инспекция на обекта и са събрали "доказателства", че инспекцията е потвърдила подозренията за вероятен саботаж.

Тръбопроводите, които свързват Русия с Германия, бяха в центъра на геополитическото напрежение, тъй като Русия спря доставките на газ за Европа като предполагаемо отмъщение срещу западните санкции заради нахлуването на Москва в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
доказателство за саботаж от ФАЩ, факт и медийте мълчат или даже обвиняват самата Русия която има точно 0 интерес да си унищожава притока на доходи.
112
17
 
6
 
! Отговори
sd преди 1 година
маймуни са руснаците и русоидите, ще бъдат избити до един , няма да ги оставят живи. Коментаторите казаха че руснаците не изнасят труповете от фронта, Донбас бил запълнен с камари разлагащи се трупове, чакат екологична катастрофа.
111
16
 
40
 
! Отговори
Илиана преди 1 година
Чета тази статия и си мисля, че тази цивилизация е към своя край. Не може хора да се държат като маймуни, та маймуните имат повече съвест от нас хората. Някои хора, като отвъд океана са жалки, в стремежа си да "победат" една голяма и богата страна, за да може да и вземат природните богатства за лично благодеталстване за още 100 год. може би. И направиха по този повод погром в околната среда!!! Защо някой не каже нещо?! Всички мълчат. Но всеки си получава това, което върши....
110
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това Северен поток 3 ли?
109
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо чудно да видим скоро още взривове пак в северното море.и така Европа ще спечели достатъчно. Нека си вървят ханша.
108
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво толкова, малко тъмно и студено зимата и вдигане на цените, ама после иде пролет, пей сърце!
107
11
 
38
 
! Отговори
Кой знае преди 1 година
кой може да подготви и произведе такава мощна експлозия? Знам коя държава е най-великата, с най-мощната икономика, с най-развита демокрация и всичко "най", ама те казват и че са най-добрите от всички добри. Тогава кой? Сигурен съм, че този път не е Путин, защото руснаците нищо не могат, камо ли такава яка експлозия. Сигурно е някой? Да му се връща, както на заем брашно,...тъпкано.
106
42
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На никой от ЕС не му е зор за този газопровод. Това трябваше да се направи веднага щом руснаците вдигнаха цените на газа и едностранно решиха да променят параметрите по договорите.
105
44
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският газ е само 7% в момента от това, което внася ЕС. И без Русия ще минем. Но Русия без ЕС не може да мине.
104
10
 
15
 
! Отговори
Поро преди 1 година
До ГергиЩо, той носи ли пари на България? - не Българския данъкоплатец ли го плати - да. На кого подаряваха джипове от фирмата - на Севда. А чекмеджето беше достатъчно красноречиво. Аз не знам откъде се пръквате такива *** на ГРУ платени и нискоинтелигентни предатели.
103
8
 
49
 
! Отговори
САЩ И ДАЛАВЕРА преди 1 година
САМО 40% ОТ ГАЗА БЕШЕ РУСКА. СЕГА СЛЕД ПРЕКЪСВАНЕТО ЦЕНАТА В ГЕРМАНИЯ СКОЧИ 10 ПЪТИ. ЗАЩО ПРИ ПО-МАЛКО ОТ ПОЛОВИНАТА ЛИПСИ, СЕНАТА Е 10Х. БРАТСКИЯТ АМЕРИКАНСКИ НАРОД ТАКА ПОМАГА НА ГЕРМАНИЯ И ЕС, КАТО ИМ ПРОДАВА ПО БРАТСКИ ЦЕНИ, ЗА ДА ИМ ПОМОГНЕ В НУЖДА!!!
102
4
 
17
 
! Отговори
Леле преди 1 година
Интересно е зимъска колко газопровода, кораба и...ще гърмят.
101
2
 
8
 
! Отговори
Герги преди 1 година
До Поро Ахаха даже в троен размер .... абе от къде се пръквате такива?
100
62
 
12
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Браво. Остава и южен поток и след това нефтопроводите. И край с руския шантаж. Да вървят на...
99
33
 
16
 
! Отговори
Поро преди 1 година
Сега е време и за Южен поток за литне към рая. А Бойко и Севда да платят 3 милиарда за него на държавата от джоба си.
98
8
 
95
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 20 години американците саботират преноса на руски енергийни източници към Европа.От 20 години американските мозъчни тръстове се занимават с това как да заменят руските енергийни доставки за Европа с американски.Това е тяхната цел Номер 1.Затова се затваряха АЕЦ-ОВЕТЕ източноевропейски държави.Затова се пречеше на изграждането на Северен и Южен поток.Затова се организира и Майдана и дойде нацисткия режим в Киев.За да бъдат накарани руснаците да воюват и да бъдат злепоставени.Затова е и взрива
97
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са полезни хора. Руснаците са открили Перпетум мобиле, от произведената енергия, да се получва повече енергия, отколкото се изразходва, дали е вярно не знам, но вижте статията в "Да булгариан таймс" , че не мога да копирам текста, интересна статия!
96
52
 
32
 
! Отговори
История даге преди 1 година
До АнонименБългария 6 години след обявяване на независимост превзема считания за най-добре укрепен в Света Одрин,а 1917г. по площ сме били с 51% по- големи от сега .После идват братята руснаци,сърби,гърци и французи и разграбват 51% от територията ни.С две думи след 500г. турско робство за 30 години ставаме в топ 6 на Европа,а след 50 годишна руска дружба сме все още в дъната на всички класации.
95
14
 
57
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
това е работа на сащ и на кримския мост също те не могат да стоят мирни и еднаминута провокации саботажи убиха двама иранци с картечница с изк интелект исега пискат че иран дава дронове на русия и защо да не им дава западът защопраща оръжие и пари на украина а не направи финансов одит на украина
94
15
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаме мир в Европа и свобода за европейските държави, също и да управляваме държавите си както намерим за добре, да не ни налагат с кого можем и с кого не можем да търгуваме и дружим, да спре русофобията, лъжите и насаждането на омраза,да не убиват повече славяни, да не ни блокират руската газ, руснаците са добри хора и където стъпят, винаги строят и създават, а не рушат, не пречат на никой, даже са полезни за нас и европейските държави, стига агресия, интриги,лъжи,страх,лицемерие че ни писна!