Украйна видя руска умора в Бахмут, щяло скоро да има контраофанзива

И двете страни понасят сериозни загуби
23 мар 2023 16:30, Александър Попов
257
Украйна видя руска умора в Бахмут, щяло скоро да има контраофанзива
Снимка: БГНЕС/EPA

Украйна каза днес, че очаква  "много скоро да се възползва" от руската умора в Бахмут - от няколко месеца епицентъра на боевете в източната част на страната, където руските сили, подпомагани от частната военна компания "Вагнер" на предна линия, претърпяха значителни загуби, предаде Франс прес.

"Агресорът не се отчайва в опитите си да превземе Бахмут на всяка цена въпреки загубите на хора и техника", посочи в Телеграм командващият украинските Сухопътни войски Олександър Сирски.

Руските войски, концентрирани масово във и около Бахмут, "понасят значителни загуби и се изтощават", увери той.

"Съвсем скоро ще се възползваме от тази възможност, както направихме в миналото край Киев, Харков, Балаклея и Купянск", каза Сирски, давайки за пример предишни украински военни победи.

Генералът отново похвали "свръхчовешката храброст" на украинската армия пред лицето на руската инвазия.

Тези изказвания идват само ден след второто посещение за три месеца на президента Володимир Зеленски в тази зона на интензивни боеве, където той се появи "на фронтовата линия", срещайки се с украинските войници.

Руската армия, с помощта на "Вагнер", вече е обкръжила Бахмут от север, изток и юг, което затруднява снабдяването на украинските войници.

Те обаче устояват, с цената на тежки загуби и от украинска страна. Тази стратегия, възприета от военното командване на Украйна, която цели война на изтощение, която да изцеди силите на руснаците, преди украинска контраофанзива, която се очаква съвсем скоро, отбелязва АФП.

Макар стратегическото значение на самия град Бахмут да е поставяно под съмнение от експерти, Москва би искала да обяви военна победа там, след няколко унизителни неуспеха миналото лято и есен, които накараха руския президент Владимир Путин да мобилизира няколкостотин хиляди резервисти и след това да назначи нов командващ операциите в Украйна.

Град Бахмут, който имаше 70 000 жители преди руската инвазия, започнала през февруари 2022 г., сега е напълно разрушен и в него почти не са останали цивилни, посочва АФП./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Вас ,Ви няма,но още не го знаете.Жалко за загиналите от двете страни и техните близки
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следнобедната доза непрани дрехи!
29
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелка, минавам да ти напомня, че ако не беха лицемерните ти приятелчета от ЕС и САЩ да помпат милиарди евро/долари под формата на помощи и оръжие, сега щеше да висиш на некой стълб или да си съден за военни престъпления срещу гражданите на Донецка и Луганска области. Обаче ЕС решиха да са лицемерни на поразия и от държава с рекорна престъпност, корупция и шуробаджанащина ви направиха да изглеждате светци, каквито всъщност не сте.
28
11
 
14
 
! Отговори
Свистят Кинжалите преди 1 година
Свистят кинжалите и носят свобода в ковчег метален. Стотици мегатони атомен юмрук ще изтрещи по масата във Брюксел, и Европейци ще размахат сърп и чук.
27
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Довиждане, Укроландия. Беше ни НЕПРИЯТНО :-)
26
7
 
11
 
! Отговори
Има ток преди 1 година
В Киев има ТОК! но той е ХОЛОГРАМЕН!! Затова не се вижда!! Но ток има! Така че успокойте се хора. Моля ви. Не драматизирайте. Вова няма как да победи. Русия е пред разпад. Няма армия, няма ракети. Нищо не и остана!
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Господи помагай Нали , той господ няма друга работа , ще тръгне да се занимава с пернати като тебе
24
7
 
21
 
! Отговори
Нагъл наркоклоун Зел преди 1 година
махай се от Украйна! Не си никакъв Украинец! Предател и унищожител на народа си. За 30 сребърника ги хвърли като съчки в огъня разпален от САЩ! Отивай си във виката в Маями или в Швейцария и не се показвай повече, псе?
23
6
 
12
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
И аз като хапна едни специални гъби и пред очите ми какви неща стават. Дракони летят, Елвис Пресли танцува члга на масата...
22
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро започва пролетната офанзива на ВСУ Хиляди тирове в момента влизат в Украйна от всички съседни страни натоварени с най-модерна натовска техника
21
9
 
15
 
! Отговори
Господи помагай преди 1 година
Господи помогни ни да се преборим със сатанистката действителност, в която са ни навряли насила. Оргии, войни, безчовечност и безпътен материализъм, една безкрайна вакханалия и панаир на суетата и сатанизма. Моля се за успеха на Русия и П-у-т-ин. Източните империи са единственоте които що годе са се запазили с всичкия си.
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМА ЗАЩО ДА ПРЕВЗЕМАТ БАХМУТ, КАТО СА ГО ОБСАДИЛИ И СА ОСТАВИЛИ ЕДНИ ДВА-ТРИ КИЛОМЕТРА, ПРЕЗ КОИТО СТРЕЛЯТ КАТО НА СТРЕЛБИЩЕ ПО ПОДКРЕПЛЕНИЯТА И ПРОВИЗИИТЕ. НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ТАКТИКАТА Е ДРУГА - С МИНИМУМ ЖЕРТВИ МАКСИМУМ РЕЗУЛТАТ. А Зекомедианта е посетил Махмуд за да му подобри евроатлантизма хахаха.
19
7
 
15
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
Щяло хахаххахахахахахаххахах! Наркомана в Киев ще си заминава скоро :D
18
9
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Бахмут е на 70% освободен от руските сили. Напредват бавно, защото го правят изключително предпазливо. Всеки ден руската армия изсипва снаряди колкото Европа може да произведе за 2 седмици. Затова и макар да настъпва го прави с много по-малко жертви, отколкото от украинска страна.
17
7
 
14
 
! Отговори
Ще порипат и толкова преди 1 година
Ще порипат още малко Укронацистите, преди да клекнат и да паднат. Ще се сгромолясат така че ще се чуе чак във Вашингтон!
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците умора нямат а нали и Бахмут е под Руско така разбрах де
15
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наркомана що не каже колко затворника са убити и колко въоръжени цивилни сред които 15 и 17 годишни деца? Това никой не го казва. Но го знаят. Има кадри с труповете на деца. Но на никой нее угодна истината. Наркомана трябва да се набие на кол и остави да изсъхне като чирус.
14
8
 
22
 
! Отговори
Скрипал преди 1 година
Средната продължителност на живота на един украинец на фронтовата линия е 40 минути. Десетки хиляди са вече в Месомелачката. В Киев се мобилизират хора от улицата като се завличат в бусове и след 3 дневен инструктаж се пращат на фронта. Успех с "контраофанзивата". Ако наистина се плануваше таква последното нещо което щяха да правят е да обявяват колко ще е скоро.
13
13
 
31
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
В Германия има масови оротести заради цените. Пред очите ми пребиха група Украинци, които бяха татуирани с пречупени кръстове. Германците ги биха и им казаха да си ходят в Украйна. После скандираха Слава Русия, Слава П-у-ти-н. Германците добре знаят кой саботира потока. И вече пренастроиха геополитическия си компас.
12
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
https://bgr.news-front.info/2023/02/10/deczata-na-blgariya-pishat-pisma-na-ruskite-voini-osvoboditeli-chestita-baba-marta-na-vsichki-ruski-vojniczi-pishe-vi-izabela/четете психодесни талибанченцааа И ХИТЛЕРЯГИТЕ НЕ СА МОГЛИ ДА НАКАРАТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДА ВОЮВА С РУСИЯ ОСВОБОДИТЕЛКАТА НИ