БАН прогнозира по-висока инфлация и забавяне на растежа

България нямало да изпълни критерий за членството в Еврозоната
71
БАН прогнозира по-висока инфлация и забавяне на растежа
Снимка: БГНЕС

По-висок темп на инфлацията в сравнение със средните стойности за държавите членки на Европейския съюз и слаба вероятност да изпълним Маастрихтския критерий за инфлацията, от който зависи присъединяването ни към еврозоната до 2025 г., прогнозират изследователите от Института за икономически изследвания при Българската академия на науките.

Основно причините за това са предизвикани от външни фактори – високите цени на енергоресурсите, и военния конфликт в Украйна, но не бива да се изключват и някои противоречиви решения в областта на икономическата политика, като провеждане на мерки, несъобразени с реалните финансови възможности на страната, липса на политически консенсус по важни за страната въпроси и др.

Това се казва в макроикономическата прогноза на икономистите на БАН за периода 2023-2025 г., основана на допускания на икономическото развитие по отношение на международните цени и външното търсене, както и на параметрите на икономическата политика, очертани в средносрочната бюджетна прогноза за същия период.
По-високата инфлация от обичайната през последните години и заявеният стремеж към фискална консолидация у нас ще се отразят негативно върху покупателната способност на домакинствата, което ще доведе и до относително по-слаб растеж на потреблението, смятат учените. Според тях възстановяване на вътрешното търсене се очаква едва през втората половина на прогнозния период, заради комбинацията от реално повишение на доходите и намаляване на инфлационния натиск. Ако няма нов шок върху енергийните цени, икономиката ще навлезе в период на дезинфлация, но процесът ще бъде по-скоро бавен.

Приносът на външното търсене за икономическия растеж за целия прогнозен период ще остане отрицателен, гласи прогнозата. Предвид неблагоприятната външна и вътрешна икономическа обстановка, реалният растеж на БВП ще намалее до около 1,7 на сто през 2023 г. Очаква се през 2024 г. БВП да надхвърли 200 млрд. лв. в номинално изражение заради високата инфлация през последните две години.

Прогнозата в средносрочен план е за икономически растеж от порядъка на 3-3,5 на сто годишно, като нарастването на инвестициите ще се определя основно от напредването на програмния период и желанието за ускорено усвояване на европейски средства в България, най-вече по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Сериозна неяснота съществува и по отношение на пазара на труда, смятат учените. Според тях не се очаква осезаемо повишаване на безработицата, въпреки нарастването на заплащането на труда през последните месеци. Това до голяма степен се обяснява с влошаващата се демографска ситуация в страната, а не толкова с икономическата активност, заради което и състоянието на пазара на труда е неустойчиво.

Бюджетният дефицит ще е в силна зависимост от политическата ситуация, се казва в макроикономическата прогноза на икономистите. За учените фискалната консолидация и изпълнението на Маастрихтския критерий за бюджетния дефицит ще са възможни само при постигане на политическа стабилност.

Продължаването на действието на приетите компенсационни механизми и нагласите за по-нататъшни увеличения на минималната работна заплата и пенсиите няма да позволят на икономиката да постигне балансиран бюджет за целия прогнозен период, смятат икономистите на БАН. Прогнозата им е, че публичният дълг вероятно ще достигне нива от около 30 на сто от БВП в края на периода, но това едва ли ще окаже съществено влияние върху икономическата активност и инфлацията.

Макроикономическата прогноза за 2023-2025 г. е част от Годишния доклад на ИИИ при БАН за 2023 г., който предстои да бъде публикуван.  /БТА, Екатерина Тотева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: баникономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
1
 
! Отговори
Malii kak ni lxjat преди 11 месеца
До частник ЕТТочно така, това е внесена инфлация! БНБ не може да контролира този процес защото има зависимост от ЕЦБ. Сега когато имаме много стоки в Ерво внесени в БГ защото не произвеждаме достатъчно, ние получаваме техните стоки с тяхната себестойност след инфлацията за държавата членка(Пример вижте Хърватска как духа супата сега). Ийде произвеждайте и пийте БГ бира :)
49
0
 
2
 
! Отговори
частник ЕТ преди 11 месеца
До52 . И така не е както го мислиш . В ЕС се работи на високи обороти . Има свръх производство във всичко. В Германия , Франция ,Белгия и другите . Най добрия продукт се продава вътре в общността . Второто качество пътува за износ. При нас е точно обратното. Защото нямаме човешкия капацитет за производство на качествените продукти да задоволим вътрешния пазар. От там е ифлацията.
48
0
 
3
 
! Отговори
ако преди 11 месеца
парите можеха да говорят щяха да ми казват само,,ДОВИЖДАНЕ,,
47
3
 
5
 
! Отговори
Malii kak ni lxjat преди 11 месеца
Май инфлацията идва от много принтиране на световните централни банки не от Украйна. Така поне пише в учебниците за дефиниция за инфлация, твърде много пари гонят малко стоки. Куп--и журналисти, докога ще ви има.
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
вдигнете данъците за всеки апартамент над 2-ри !!!нека богатите плащат за да може всеки да си купи дом
45
0
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 11 месеца
Златен век . По 5 апарта на човек !
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Колю от Бяла Слатина Инфлацията от еврото идва от големите дългове на евродържавите. Трябва да плащащ и техните заеми.
43
5
 
5
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 11 месеца
Като почнеш да си бършеш *** с левови банкноти ще говорим за еврото. Засега си мечтай колкото искаш за лева.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Висока инфлация и много нови заеми са защото еврозоната иска да плащаш членски внос. А за еврото ами няма никаква полза освен че няма да сменяш но какво като бг нямат и лева за да сменят.
41
0
 
8
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 11 месеца
Абе я пишете Чорбанов от БАН какво направи с българската ваксина? Стана ли? Или още разбърква бидоните с джибрито в мазето?
40
4
 
10
 
! Отговори
ПАЗАРЕТЕ СЕ преди 11 месеца
....САМО В ЕВРА!ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА-- ЛЕВА ЩЕ Е САМО ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ , КАТО В РУСИЯ!
39
5
 
7
 
! Отговори
ОБЪРНЕТЕ... преди 11 месеца
..ВСИЧКИТЕ СИ СПЕСТЯВАНИЯ В ЕВРО И ДОЛАРИ--ЗА ДА ГИ ЗАПАЗИТЕ ОТ ИНФЛАЦИЯТА!ИСКАЙТЕ ДА ВИ СЕ ПЛАЩА В ЕВРО---ТОВА Е ВАШЕ ПРАВО КАТО ГРАЖДАНИ НА ЕС! УТРЕ ЛЕВА НЯМА ДА ИМА НИКАКВА СТОЙНОСТ!!!!НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ ПАК ДА ВИ ОГРАБЯТКОМУНИСТИТЕ!
38
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Намалете заплатите и пенсиите и няма да има инфлация. Цените ще намалея.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кой вярва на феодалните старчета от БАН, както ги беше нарекъл Симеон Дянков преди години?
36
1
 
7
 
! Отговори
Zemedelec преди 11 месеца
Кога тези от БАН са имали вярна прогноза!
35
6
 
13
 
! Отговори
Царя е гол преди 11 месеца
Няма да е далеч деня, в който на Европа ще и писне от нашата двойна игра-искам Европа, искам Русия-като на първолаци, ще ни спретне кризичка,е ни върне работниците, ще ни спре пазарите и ше ни ограничи вноса. Е тогава всички Русофили незнам къде ще се крият от бясната тълпа. Ще си видят силния лев. Силна валута се прави със силна икономика, производство и армия. Кое по дяволите имаме, че да сме Швейцария на балканите? Защо подяволите някой мисли, че лева ще е по силен от еврото? Как, защо?
34
9
 
6
 
! Отговори
Финансист преди 11 месеца
Предстоящата инфлация ще направи лева тоалетна хартия ! В момента 1 евро = 4 лв. . Само след няколко месеца 1 евро ще е = на 7 лв. !!! Гарантирано от "финансиста" Кокорчо !
33
2
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 11 месеца
БАН вече станаха смешни . Вярно беше изречението на Борисов за тях - Феодални Старци .Те чак Днес са разбрали че има Война в Украйна и Инфлация в България . Призовавам да върнат хонорарите за Доклада , така ще намалят Инфлацията .
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За кво бързат да на натикат в еврозоната тогава?
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Искаме консервативна фискална политика! Спирате да печатате! Спирате да раздавате! Без държвани заеми голям дефицит! И най-важното без по-високи данъци! Никакво приемане на еврото, ако беше хубаво - нямаше половината евросъюз да си държи валутата. Искаме си контрол върху дълга и не щем споеделения дълг на еврозоната. Плащайте си го сами! Българинът не е магаре да му сложите скапан хомот! Работим за да успеем, не за да изхранваме Европа и да ви пълним бенковите сметки!