Путин коментира българските такси за газа и успокои Унгария за доставките

Задълженията на Русия щели да бъдат изпълнени
22 окт 2023 11:54, Александър Попов
327
Путин коментира българските такси за газа и успокои Унгария за доставките
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин е уверил Унгария, че задълженията й за доставка на руски газ ще бъдат изпълнени въпреки новия закон в България.

Това е станало по време на срещата на Путин и главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер с унгарския външен министър Петер Сиярто в Пекин на 17 октомври. Основна тема на разговорите е била свързана със сигурността на доставките на газ, съобщава авторитетното издание S&P Global Commodity Insights, цитирано от БГНЕС.

"Путин и генералният директор на Газпром потвърдиха, че договорните задължения за доставка на газ за Унгария ще бъдат изпълнени въпреки увеличението на транзитните такси в България", заяви от своя страна говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Той поясни, че Сиярто е подчертал, че енергийното сътрудничество между Унгария и Русия е "предпоставка" за енергийната сигурност на Унгария и че досега през тази година Русия е доставила 4,8 млрд. куб. м газ на Унгария, основно чрез връзката TurkStream.

Путин се срещна и с унгарския министър-председател Виктор Орбан в Пекин в рамките на рядка среща на четири очи между руския президент и ръководител на държава от ЕС и членка на НАТО. На 20 октомври представители на страните от НАТО проведоха извънредна среща в Будапеща, за да обсъдят разговорите между Путин и Орбан.

През септември 2021 г. Унгария договори 15-годишно споразумение с Газпром за доставка на 4,5 млрд. куб. м газ годишно, но през последните две години внасяше еднократно допълнителни количества.

Доставките през TurkStream за Югоизточна Европа останаха високи през септември, като възлизаха на 1,35 млрд. куб. м, след като през август достигнаха нов рекорден месечен връх от 1,43 млрд. куб. м, сочат данни на S&P Global.

Газовите доставки през TurkStream през входната Точка "Странджа 2" на турско-българската граница са средно 45 млн. куб. м/ден през септември и достигат връх от над 51 млн. куб. м/ден в края на месеца. Газовите доставки през септември бяха над техническия капацитет на газопровода от 15,75 млрд. куб. м годишно, тъй като търсенето на газ от TurkStream в Европа бе голямо.

Освен в Унгария и Сърбия, руски газ по "Балкански поток" може да се доставя и в Румъния, Гърция, Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още по темата: Владимир Путингаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
До 5 балъците не са мамути, няма да измрат. руска поговорка.
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Германия си задават въпроса, защо в класацията за краш тест на Euro NCAP за 2023г. в топ 3 няма нито един немски производител, дори европейски, а там са само Тесла и китайски автомобил.
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руснаците ще си вземат тези 2 млрд по друг начин. Унгария ще си внася евтино, а Русия ще си ги прибере обратно таксите,но от други доставки.
13
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Както каза наскоро един сръбски свещеник: Сърбия и Русия - брат за брата, на небето Бог, на земята - Русия. Върху Сърбия се оказва огромен натиск да се присъедини към санкциите срещу Русия и да признае Косово, в замяна и обещават някога да я приемат в ЕС. Но сърбите никога няма да предадат родината си в Косово и Русия. Сърбите чакат Русия да завърши победоностно военната операция и Русия в пълен мащаб да се върне на балканите и миропорядъка на балканите да се промени. Русия пожелава на Сърбия да се държи, да не бърза, и всичко ще стане с времето си.
12
10
 
14
 
! Отговори
Пролерай преди 7 месеца
Индийците печатат рупии и купуват от пуйлото петрол за тях, после го продават за долари на нас. Джуджака пак "надцака" всички като се набълбука с рупии за $30млрд долара. Има да купува с тях зелен чай и подправки за 100 години напред.
11
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Унгария никога няма да пусне България в Шенген, след поредната гнусотийка която сътвори гнуснярката България. Българите си спечелиха репутация на гнуснярски народ и на изток, и на запад и успешно печелят врагове и сред съседите си СМ, гърците не смятат българите за хора, и в ЕС с Унгария, и с Русия, репутация най-гнуснярската държава, всички гледат с презрение на България.
10
14
 
13
 
! Отговори
5 преди 7 месеца
Гледам я Европата си диша и живот си живее. Ти се подиграваш на западняка от неизмазаната си къща в село Долно ***, броейки стотинките за хляб, а той си кара колата, живее си живота и се смее на такива като теб. Докога ще ви има, бе шарани?
9
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да е живо и здраво бункерното плъхче да погребе Русия тотално
8
12
 
28
 
! Отговори
ало ало преди 7 месеца
и ква стана тя? от всички балкански народи, най-балканския-българите са отцепници, и от продажното си управление ще страдат много!
7
9
 
18
 
! Отговори
До 5 преди 7 месеца
Хаха и ще студуваме нали, като миналия път
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това лично Тарантино ли ти го каза?
5
17
 
22
 
! Отговори
БАНко преди 7 месеца
СКАПАНАТА ЕВРОПА НЕ МОЖЕ ДА ДИША БЕЗ РУСИЯ !!! ВИЖТЕ И ПЕТРОЛА ПРЕЗ ИНДИЯ!!!
4
28
 
15
 
! Отговори
Желатинов преди 7 месеца
Договорите с расиюшка не струват хартията на която са написани.
3
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Киев за 10 дена, скоро и капитализма ще пабедим. Ура
2
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя късия още ли не е в затвора
1
39
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кремълската джуджанка тоя път яко настъпи мотиката. Израелците обявиха че никога няма да забравят как късия насъска джихадистите и че след като се разправят с Хамас ще помогнат на Украйна да се разправи с Русия. Ще види малкото диктаторче какво става като настъпиш евреите.