Бит без причина, с избити зъби: Мъж обвини полицията в насилие

Георги Вачев не бил участвал в протеста срещу БФС
145
Бит без причина, с избити зъби: Мъж обвини полицията в насилие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нови обвинения в полицейско насилие по време на протеста на футболните фенове в четвъртък. Мъж твърди, че е бит от полицаи докато се прибирал към вкъщи.

В четвъртък следобед Георги Вачев бил на интервю за работа в ж.к. "Дружба", след което слязъл към центъра на София, където живее. Включил се в началото на протеста за 10-20 минути, след което отишъл да вечеря на площад "Славейков". На връщане към дома му в посока Софийския университет бил упътен от полицаи да мине по ул. "Гурко" и ул. "Шишман".

"Минах по тази улица, видях че има фенове и чух, че има полицаи, които викаха силно. Аз си вдигнах двете ръце, застанах с гръб. Баща ми е в системата на МВР от 40 години. Аз застанах с вдигнати ръце и получих две палки в главата, след което ми бяха избити зъби и първите 10-15 секунди, докато се осъзная какво става, получих още удари от дясната страна на тялото. Тъй като бях на интервю преди това, бях облечен с риза и балтон. Нямах нито качулка, нито нищо", разказва Георги пред БНТ.

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов коментира, че от кадрите от протеста в четвъртък може да се види, че нарушения има и от двете страни - фенове и полиция. Според него такава ситуация може да бъде овладяна без подобни сблъсъци.

"За съжаление от години ставаме свидетели на подобни неща. Подготовката на полицията за охрана на подобни събития трябва да бъде подобрена, включително да се акцентира върху обучението им. Не може да удрят хора така", уточни Емануил Йорданов.

Йорданов призова всеки един случай да се гледа поотделно и да се изясни в пълна степен какво е наложило ответните реакции и на двете страни от конфликта.

"В кадрите много лесно може да се види, че има нарушение и от двете страни. От една страна, хвърлените камъни, които могат да убият човек. От друга страна, човек, лежащ на земята и бит от трима полицаи, кадрите с влизането в заведението на униформени, също не са много прецизни като изпълнение", заяви Емануил Йорданов.

Според криминалния психолог Росен Йорданов около 90% от феновете и полицията не са прекрачвали закони и норми.

"Може би само в нашата страна е възможно едни хора да излязат на протест срещу БФС и накрая стане така, че фенове и полицаи да искат оставката на министър. Феновете, които са били в задните редици, са започнали провокацията. Голяма част от полицаите са се опитвали да действат абсолютно законно и са използвали сила, за да предотвратят по-сериозни нарушения", каза криминалният психолог Росен Йорданов.

По повод исканата оставка на вътрешния министър Калин Стоянов Емануил Йорданов коментира, че вътрешният министър не ръководи организацията на подобни събития.

"Последните години се вижда много ясно как хора се похабяват, използвани по неподходящ начин за кандидати за какво ли не. Сегашният вътрешен министър влиза в същата ситуация. Кабинетът на вътрешния министър е най-прекият изход от политиката", каза Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още по темата: протестполиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
ушев хондурас никога не бие без причина. е, причината може и да е издадена заповед, но плужеците със слушалки не вземат самостоятелни решения в стил "айде да идеме да наритаме оня наперанко". или да ви напомням за случая кога гове дата убиха човек с бомбичка и им се размина?
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какви ли не специалисти се изхождат по въпроса. В закона на МВР ясно са описани случаите, кога се използва физическа сила. При грубо нарушение на обществения ред и нападение срещу служител не се милват с палката. Така е в нормалния свят...
86
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Обективен См.е.ш.ко, ти имаш ли представа какви кадри работят в МВР и с какво образование са, особено специалисти криминалисти, биолози, дознателски апарат и т.н....И това за теб са слабообразовани...***. Навярно и на теб са ти дърпали за нещо ушите. От мнението на такива "спецове" държавата е и на такова дередже.
85
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 5 месеца
След като са виновни полицаите за метежа в София не ги търсете да разтърват агитките на други мачове.И тогава няма да са ви виновни.Как не ви е срам да обиждате българската полиция?
84
3
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
Кадрите на МВР са от хора,които ги мързи друго да работят,слабообразовани и крайно некултурни. Е,има малки изключения,но много малки.
83
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Когато не ставаш за нищо, ставаш полицай.
82
2
 
18
 
! Отговори
21 преди 5 месеца
Как пък все така става милиционерите пардон полицаите са невинни ,,че те не са спирали да бият и да убиват .. Имали още четири милиона за избиване.........
81
15
 
6
 
! Отговори
мхм преди 5 месеца
Как пък все така става ?Всички бити- са бити без причина.И всички затвора са невинни.
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Превърнаха футболната тема в политическа. А ние футбол нямаме. Това нещо като борса. Но пък имаме волейбол, шах и те на са политическа тема.
79
2
 
22
 
! Отговори
до 93 преди 5 месеца
До АнонименНито един от наркоманчетата дето мяташе павета не му беше сцепена главата. Ако беше така аз нямаше да имам проблем. Тези със сцепените глави бяха тези, които не мятаха и останаха с дигнати ръце. Не защитавайте страхливци, които бият мирни хора. Полицаите много добре знаят кои са агитките и може да се справи с тях за 48 часа. Ако искат.
78
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма нормален човек, който да го целят 30 минути с павета и после да отиде да им се моли да не го целят.Паднал бил, те винаги падат, за да не ги млатят, това са стари номера.Другия вдигнал ръце,по тази логика хвърляш павета и после като вдигнеш ръце си невинен, така ли?
77
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Голяма част от полицаите са същата наркоманска и*мет като агитките. На протеста скроиха много добър номер на мирните граждани. Агитките провокират и бягат. След това полицията търчи напред и бие всеки наивен, който си мисли че като нищо не прави и си дигне ръцете ще го оставят. Така избиват комплексите си незавършени мъже, които искат да се доказват. Недоносчета и тяхното време ще дойде заедно с политиците.
76
3
 
12
 
! Отговори
джигит преди 5 месеца
Търся униформа на полицай под наем да набия комшията! Ако може без номера , да остана анонимен.Преди няколко години на протеста имаше хора които не са от МВР но са с униформи , ама кой да помни :)) Важно е реформи да има!
75
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Следващия протест да се проведе пред вътрешното министерство. То бива бива такъв произвол. Вътрешния министър носи отговорност за цялото това произволие. Полицаи без номера без значки в едни тъмни закачулени униформи вървят и бият наред? Това да не са мутри? Полицаи са - ние им плащам с данъците си или бъркам?
74
3
 
14
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
По живково време всеки милиционер имаше зашит на ръкава номер,по който можеше всеки служител да се индентифицира. Сегашните носят шлемове и нямат номера ,за да не бъдат индентифицирани и боят по протестиращите да остане от анонимен извършител.
73
1
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
Как бе , днешната полиция не бие ......................... Днешната не , но снощната как бие................
72
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
20 000 армия, 40 000 щатни полицаи. Това го няма никъде другаде! Съд до дупка.
71
2
 
18
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
Преди време един МВР шеф обясняваше , че нямало достатъчно полицаи за охрана на селата в БГ и не можело да има полицаи във всяко село. Ами има ! Даже и бият ! Ама в София - да пазят властта. А селата и хората в тях са на произвола на съдбата.
70
2
 
6
 
! Отговори
добре бе преди 5 месеца
в симеоново има специалности които изкарват милиционери под прикритие. толкова ли е западнало меверето, че да не пратиха 20-30 цивилни лица във всяка група в протеста да им казват какво става? на всеки мач има слушалки в агитките, сега било тъмно, не работели камерите - то има камери през 5 метра в центъра, стана все едно са се били на поляната където гръмнаха алексей петров?
69
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никой не е бил там случайно!Бой,ама як ,не да трошат и палят чуждо имущество.Съд и принудителен труд до възстановяване на щетите!