Куба стана една от малкото държави, които разрешават евтаназията

Това е втората страна в Латинска Америка, която промени закона
Обновена: 23 дек 2023 12:46 | 23 дек 2023 09:05, Камелия Цветанова
25
Куба стана една от малкото държави, които разрешават  евтаназията
Снимка: Pixabay

Куба стана вчера втората страна в Латинска Америка и Карибския басейн, която разреши евтаназията след Колумбия, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Националното събрание на управляваната от комунистическа партия страна прие това решение  като част от законодателство, с което се актуализира правната уредба за универсалната и безплатна здравна система.

"Правото на хората на достойна смърт е признато в решения за края на живота, които могат да включват ограничаване на терапевтични усилия, непрекъснати или палиативни грижи, както и валидни процедури, които слагат край на живота", се казва в окончателния проект на закона.

Евтаназията и самоубийството с медицинска помощ, на които се противопоставят повечето религии, предизвиква огромни спорове по целия свят, където само единици страни разрешават тази практика, а някои я приравняват с убийство.

В Института по онкология и радиобиология в Хавана, който е водещ онкологичен център в страната, д-р Алберто Роке, магистър по биоетика, приветства мярката и заяви, че тя създава "правна рамка за бъдеща евтаназия във всяка от нейните форми, т.е. активна евтаназия или асистирано самоубийство".

Швейцария, Нидерландия, Люксембург, Канада, Австралия, Испания, Германия, Нова Зеландия и някои щати в САЩ също разрешават евтаназията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Куба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Куба има най-доброто здравеопазване в света. Напълно безплатно. В САЩ също е сравнително добро, но ако се случи да счупиш крайник, ще ти се наложи да си продаваш къщата, ако искаш пломба на зъб - вадиш 2000$, минимум.
18
3
 
0
 
! Отговори
Itso преди 4 месеца
Разбирам ги кубинците, в такава реалност на никого не му се живее.
17
0
 
5
 
! Отговори
Лекар Комунделник преди 4 месеца
Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ!
16
3
 
4
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 месеца
Нормално е. Кубинските комунисти имат богат опит с евтаназията. За 64 години са евтанизирали поне един милион кубинци, които отказваха да живея по техните правила.
15
2
 
1
 
! Отговори
Морала на ЕО.. преди 4 месеца
"Евтаназията и самоубийството с медицинска помощ". Добре че все пак авторите различават асистирано самоубийство, което е по волята на пациента и евтаназия, която е по волята на правоимащите да я прилагат.
14
2
 
4
 
! Отговори
Дефиниция на понятия преди 4 месеца
Когато пациента реши че трябва да умре, това е асистирано самоубийство. Евтаназията не е това. Евтаназията е когато трето лице реши че някой трябва да умре, не пациента. Обикновено който решава е лекарски съвет по разписани правила.
13
4
 
1
 
! Отговори
Божил Божилов преди 4 месеца
Най добре е да приложим колективна евтаназия на на всички глупави и некрасиви хора в България с цел спазване на фискалната дисциплина препоръчана от ЕС на 3 %дефицит.Тази мярка ще направи сглобката по стабилна и ще и осигури дълъг срок за управление,през който ще бъдат демонтирани и реставрирани в леярните всички паметници на тоталитарния режим.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ало, петия анонимен, в 80% от случаите старта хора в Холандия се убиват с инжекция по психически причини след много силен натиск от наследниците. Непоносима болка казваш. И затова в САЩ гонят децата като навършат 18 или 21.
11
5
 
2
 
! Отговори
Та 21 век преди 4 месеца
Активна евтаназия ще рече доктора да убие по негово усмотрение пациента. Например защото счита че е тежест за родителите си или за Партията и държавата. При това с отрова, не с погрешни медикаменти. То по ковида ги парализираха с инжекция, пъхаха им маркуча и им пускаха по малко кислород. Докато умрат. Но разбира се, по препоръка на командваната от Китай СЗО, да не си помислите че докторите са си го измислили. Явно Куба напредват в подобряване на отношенията си със САЩ.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пратете там Стефан Цанев.
9
3
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
О, ужас! Довчера путинизете ни обясняваха какви зверове са холанците, че престъпвали Божиите заповеди! Сега как ше обясняваме, че и куманиздите почват да трепат хора срещу заплащане? В страната с най-великото здравеопазване (според чегеварите) накрая стигнаха да лекуват с убийство...
8
4
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
О, ужас! Довчера путинизете ни обясняваха какви зверове са холанците, че престъпвали Божиите заповеди! Сега как ше обясняваме, че и *** почват да трепат хора срещу заплащане? В страната с най-великото здравеопазване (според чегеварите) накрая стигнаха да лекуват с убийство...
7
3
 
3
 
! Отговори
Художника от Браунау преди 4 месеца
Вие ме копирате! Аз измислих програмата Aktion T4, която на практика е същото!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като равносметка. Човек винаги се бори за живот. Ако животът стане непоносим от болка, трябва да има такъв начин да я прекрати.
5
6
 
6
 
! Отговори
не пишете преди 4 месеца
такива статии,които българина не може да разбере,той не познава страданието и болката,а единствено охолен и безгрижен живот,сития на гладния не вярва,как ще разбере,че по света има хора,които искат да си отидат достойно и да се прекрати страданието им,а българина смята,че ще живее вечно и как иначе,къпе се в пари и мляко
4
15
 
8
 
! Отговори
Хлъзгав склон преди 4 месеца
Легализацията на евтаназията е мярка за пестене на пари, а не на човешка болка. Елитите, които я прокарват, се издават, че гледат на хората като ***.
3
7
 
6
 
! Отговори
Брадатия манЯк преди 4 месеца
За някои това е единствения изход от моя рай ! Нямат отърване дори и на оня свят!
2
12
 
11
 
! Отговори
Хлъзгав склон. преди 4 месеца
Легализацията на евтаназията, гей браковете, марихуаната, сурогатното майчинство са пример за хлъзгавия склон, макар и да е отричан като аргумент.
1
8
 
13
 
! Отговори
Хлъзгав склон преди 4 месеца
Когато за първи път се заговори за евтаназия, опорката беше, че ще е за нелечимоболни от смъртоносно заболяване в последен стадий. В Канада обаче разшириха случаите и вече не е само за смъртноболни, а и за психичноболни, хроничноболни и т.н. Японски професор пък поиска евтаназия на всички пенсионери.