Бизнесмен иска награда за главата на Бин Ладен

Той твърди, че е докладвал скривалището му още през 2003 г.
2 ное 2013 09:06, Петя Славова
9
Бизнесмен иска награда за главата на Бин Ладен
Осама Бин Ладен. Снимка: Reuters

Американски бизнесмен твърди, че е информирал федералните власти за местоположението на скривалището на Осама бин Ладен в Пакистан години преди ликвидирането му и претендира за награда от 25 милиона долара, предаде Асошиейтед прес.

Писмо от адвокатска фирма в Чикаго, представляваща Том Лий, предоставено на агенцията, твърди, че 63-годишният търговец на скъпоценни камъни докладвал за скривалището на Бин Ладен в Аботабад през 2003 година, пише БТА. Писмото, изпратено от "Леви енд Леви"(Loevy & Loevy) до директора на ФБР Джеймс Коуми през август, твърди, че агент на пакистанското разузнаване казал на Лий, че е ескортирал Бин Ладен и семейството му от Пешавар до Аботабад.

Според писмото, подписано от адвокат Майкъл Кановиц, Лий споделил информацията с агенти на митниците и ФБР. Лий докладвал, че пакистанският агент бил член на семейство, с което той търгувал от десетилетия, и че агентът и семейството му били противници на Бин Ладен.

Бин Ладен бе убит през май 2011 година при рейд на военноморските спецчасти ("тюлени"). Според американски представители къщата в Аботабад е била построена едва през 2005 година, а пакистанските власти смятат, че той се е нанесъл през лятото на същата година.

Според писмото Лий правил многобройни опити да поиска наградата си, но не получил отговор.

В имейл до в. "Гранд рапидс прес" Лий заявява, че не можел да разбере защо правителството е чакало толкова дълго, преди да действа. "Смущава ме, и това трябва да смущава всеки американец,че им казах точно къде е Бин Ладен през 2003 година, а те го оставиха да живее още осем години", пише бизнесменът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
14
 
! Отговори
tatar преди 10 години
egati priatel la oste ne znae ce ezif
8
0
 
15
 
! Отговори
гого преди 10 години
Награда няма, защото Бин Ладен си е жив и здрав, а това, което ни показаха като истина е второразрядна холивудска продукция...
7
0
 
15
 
! Отговори
korki преди 10 години
хахахам ти си луд, по-голяма измишльотин от това няма
6
2
 
26
 
! Отговори
х преди 10 години
И друг смущаващ факт има - как така всички участвали в операцията тюлени /с изключение на 1/, загинаха наведнаж в свален хеликоптер от талибаните седмици след това...
5
1
 
33
 
! Отговори
талибан преди 10 години
"Леви енд Леви" ееех еврейчета гладни не се наядохте. Молохови поклонници ненаситни.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
душичка - как не са го очеткали затова дето издава агенти на сащ - дето ужким ги търсяткой ли си е изгорял заради лошото скриване на това американско ***
3
1
 
24
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Нема пари, брат!Криза е...
2
3
 
27
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Аз я искам наградата, още 2002 година му казах на Буш- Аве бай Буш къде го търсите Осама в Афганистан като той се премести вече в Пакистан.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Gorkia, ako prodaljawa da nastoqwq moje i da mu se sluchi nesto