Бивш шеф на Пентагона критикува Обама за Афганистан

Робърт Гейтс твърди, че президентът не приемал тази война за своя
8 яну 2014 10:02,
2
Бивш шеф на Пентагона критикува Обама за Афганистан
Робърт Гейтс. Снимка: Reuters

Бившият министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс написа книга, в която остро разкритикува президента Барак Обама за афганистанската кампания, съобщи руската редакция на Би Би Си.

В книгата си "На служба: мемоари на военния министър" Гейтс твърди, че президентът скептично е оценявал шансовете за успех на афганистанската стратегия на администрацията си.

"Не съм се съмнявал, че той подкрепя военните, което не може да се каже за задачите, които те изпълняваха в Афганистан", пише Гейтс, който бе министър на отбраната при Джордж Буш-младши и при Обама. Оттегли се от политиката през 2011 г., но бе първият политик, заемал един и същи пост при президенти, които са лидери на две различни партии.

Макар че Гейтс нарича Обама "цялостна личност" и казва, че решенията му за Афганистан са били правилни, той отбелязва, че президентът не изпитвал особен ентусиазъм по отношение на войните в Афганистан и Ирак, които наследил от предишното правителство.

Отнасял се с недоверие към военните, които му предлагали различни сценарии за развитие на събитията, твърди Гейтс и дава за пример недоверието, което Обама питаел към генерал Дейвид Петреъс, командващия американските войски в Афганистан през 2010-2011 г.

Пише освен това, че Обама "не можел да понася" афганистанския президент Хамид Карзай.

Според бившия военен министър Обама не приемал тази война като своя и най-важното за него било кога и как американците да се махнат от Афганистан.

Вестник "Вашингтон пост" коментира, че спомените на бившия шеф на Пентагона със съдържащите се в тях често пъти резки оценки и изказвания са в контраст със сдържаното му и уравновесено поведение като министър.

Въпреки критиките си към Белия дом, той високо оценява решението на Обама да се предприеме операцията в района, където се е укривал Осама бин Ладен, макар първоначално Обама да бил против.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
15
 
! Отговори
Ах тази Меркел преди 10 години
Германия изнася стоки и така прави конкуренция на САЩ и на други страни. Затова американският министър на икономиката се кани да се скара на Меркел - продавайте повече в Германия и по-малко в чужбина. Свършиха крадените от Източния соцблок пари и бандитите почнаха да се дърлят. Дотам, че представител на властта от Вашингтон да казва на Меркел какво да прави и как тя да управлява Германия. То да не ти са нашите българопродавци като Бойко, дето САЩ го държат за топките.
1
0
 
9
 
! Отговори
тънък и дълъг преди 10 години
Един обиден военнослужащ срещу Обама. Военните не получавали достатъчно внимание. Предостатъчно е вниманието към тах дори. Като се има предвид как на САЩ в джоба им свири тънкият. Бернанке си отиде, на негово място назначиха белокосо и белобрадо бабе. Смяната означава проблеми във федералния резерв. САЩ си наваксва чрез икономически натиск върху Европа. Икономическият министър на САЩ обикаля Европа и затяга гайките на по-богатите страни там, и най-вече на Германия.