Обама призова за спокойствие след убийството на цветнокожо момче

В град Сейнт Луис два дни имаше протести и размирици
13 авг 2014 12:58, Елка Василева
80
Обама призова за спокойствие след убийството на цветнокожо момче
Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Американският президент Барак Обама призова към спокойствие и диалог след смъртта на млад цветнокож, убит от полицай в предградието Фъргюсън на град Сейнт Луис в щата Мисури при все още неясни обстоятелства, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Убийството на младежа предизвика два поредни дни на протести, прераснали в размирици в предградието.

"Смъртта на Майкъл Браун е болезнена. Аз и съпругата ми Мишел изразяваме най-искрени съболезнования на семейството му и на неговата общност", се казва в изявление на Обама.

В него се припомня, че ФБР е започнало разследване по случая, паралелно с разследването на местната полиция, за да се изясни трагичният инцидент.

"Знам, че събитията от миналите няколко дни породиха силни страсти, но призовавам всеки във Фъргюсън и в цялата страна да си спомня за убития младеж и да проявява разбиране", се посочва в изявлението на Обама.

Осемнадесетгодишният Майкъл Браун беше убит в нощта на неделя срещу понеделник във Фъргюсън, но версиите за смъртта му са различни. Според очевидец Браун си вървял по улицата, когато полицай се заял с него и го застрелял, въпреки че той бил с вдигнати ръце. Според полицията Браун е бил убит, след като нападнал полицая и се опитал да му открадне оръжието.

Смъртта на Майкъл Браун припомни за смъртта на цветнокожия тийндейджър Трейвън Мартин, застрелян през 2012 г. от частен охранител във Флорида. Смъртта на Мартин тогава породи дебати за расизма в САЩ. Убиецът на Мартин обяви в съда, че е убил младежа при самозащита и беше оневинен. Тогава Обама произнесе реч, силно развълнуван от смъртта на момчето, но не разкритикува присъдата срещу мъжа, който го простреля.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
bg преди 9 години
Obama e kopeldashka mursha.
17
1
 
3
 
! Отговори
Ив преди 9 години
Е, как?! Ще защити едно момче, а ще оплюе полицията???Да не е луд, нали в едно гърне п....
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия не я мислете,те ше се оправят винаги дори сами,но в света започна нова световна криза която ще е много по страшна от предната,сега няма да фалират фирми а цели държави.ако сащ са целели това значи успяха
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 65руските камиони са 280 а не 200 и ти ако живееш в *** недеи убижда така другите,първо виж комвоя и тогава говори,потщи всички са нови със наилони по седалките
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Егати цензурата :) Отварям първа страница и какво да видя? Само умния гущер пише и си говори с оня горе. Е, знаех си, че има чалнати хора, ама чак пък десет поста един след друг... Всъщност, това е цензура естествено. И какъв е смисъла се питам аз? Да четем само едното мнение на умника - гущер? И докато не сте ме изтрили... за какво се говореше в тая тема? А, да, за расизъм.
13
0
 
15
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ МНЕНИЕТО НА НОМЕР 11 ТАМ САМИТЕ АНГЛИЧАНИ ОСЪЖДАТ ЗАПАДНАТА ПРОПАГАНДА СРЕЩУ РУСИЯ!
12
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Теа били пратили 200 камиона с помощти, абее у руската *** къде се намериха 200 камиона?? Те теа 20 каруци немат, 200 камиона пратили и сега какво ке ядат като си пратиха храната за сепаратистите?
11
0
 
5
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До Анонимен 56 Да бе толкова могъщ,че вече за 1.55 лева може да си го купиш А 1996(преди 18г) е бил 3000 лева
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъпия Гущер, пак са го изпуснали от психо диспансера.Виждам, че е водил поредния си монолог.
9
0
 
10
 
! Отговори
критик преди 9 години
деморализацията на САШ стана още по видна . Хора умират там , правят какви ли не глупости и накрая сами ще се закопаят с техните камъни по тяхната глава.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе гущер, защо стреляте по цветнокожите?
7
2
 
17
 
! Отговори
морски преди 9 години
Черния Обонго от Черно-белия дом започна да се спича нещо щом размириците дойдоха и до неговия двор.С нетърпение чакам деня в който империята на злото САЩ ще се разцепи на 50 отделни държавици.Слава на Русия!Велика.
6
2
 
7
 
! Отговори
До американофилите преди 9 години
За всички американофили четете и английска преса : дори там се намират съвестни хора които се опълчват на западната пропаганда против Русия - справка на линка:telegraph.co.uk/news/worldnews/vladimir-putin/11023577/Fresh-evidence-of-how-the-West-lured-Ukraine-into-its-orbit.html
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na tozi Obama da mu svarshva mandata i da otiva da bere banani che mi omraznaha negovite gluposti !!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Znachi nashia zakon kazva che ima pravo da go gramne no sled kato veche mu e otnel orajieto.Eh tezi nedoizmisleni zakoni , i togava s kakvo shte go gramne i koi kogo shte gramne....??/?
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ех,у нас *** скачат с брадви на полицаите и те не смеят да се защитят...Кога ще ги стигнем?---------------------Не знам, питай Одисей-гей, той е любител на малцинствата и разбирач по въпроса.
2
1
 
9
 
! Отговори
Невен преди 9 години
Цветнокож, чернокож или кафявокож? Жалко, че цвета на хората още има значение ... когато говорим за права.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А според нашите закони има право да го гръмне само ако вече му е отнел оръжието.Какви са тези опити за отнемане.