"Гардиън" за Тилърсън: Това не е като да управляваш "ЕксонМобил"

Тежки вътрешни битки пред новия държавен секретар на САЩ
2 фев 2017 12:44, Елка Василева
14
"Гардиън" за Тилърсън: Това не е като да управляваш "ЕксонМобил"
Снимка: Reuters

Британският вестник "Гардиън" се спира на тежките проблеми, пред които се изправя новият американски държавен секретар Рекс Тилърсън само часове след утвърждаването на номинацията му в Сената и след безпрецедентно дълга и необичайно болезнена процедура.

Още в заглавието всекидневникът посочва, че Тилърсън "трябва да спечели битки в страната, преди да се изправи пред войни в чужбина".

"Гардиън" изрежда куп кризи и проблеми, които Тръмп вече е създал на своя външен министър само за първите две седмици на президентството си преди утвърждаването на Тилърсън: отблъскването на американски съюзници в арабския и ислямския свят със забраната за приемане на бежанци, отприщването на вълна от недоволство в самия Държавен департамент, довела до напускане или уволнение на над хиляда опитни дипломати, дипломатическа буря в отношенията с Мексико (заради прословутата стена по границата), много спорна акция на американските спецчасти в Йемен с "ужасен край", дрънкане на оръжие от новия президентски съветник по националната сигурност Майкъл Флин, крайно изострило отношенията с Иран и нажежило обстановката в Залива, обидно отношение на самия президент към лидера на един от най-близките съюзници на САЩ - Австралия, и пр.

Още по темата

Отбелязвайки по-специално кадровата криза в Държавния департамент след масовото напускане на над хиляда дипломати, "Гардиън" посочва, че това не е рядкост при смяна на президентите, но необичайното е, че Тръмп още не им е назначил заместници.

А процедурата за назначения на ключови постове в Държавния департамент отнема месеци, което ще принуди Тилърсън да работи дълго време със сериозни празноти в екипа си.

Това далеч няма да е като да управляваш "ЕксонМобил", отбелязва вестникът, визирайки бившата му компания. Първото нещо, което той трябва да каже на оставащия там персонал, е да ги увери, че ще ги защитава, за да може да се опира на подкрепата им и да си върши работата.

"Само след като изгаси вътрешните пожари, Тилърсън ще бъде в състояние да се фокусира върху останалите пожари, които Белият дом успя да подпали преди неговото влизане в Държавния департамент. Той ще има да се чуди дали тези пожари не са запалени умишлено от "идеологическите смутители" около Тръмп, като неговия "главен стратег" Стийв Банън и друг важен съветник - Стивън Милър, преди неговото утвърждаване и преди той да започне опити за по-умерен тон на администрацията към чужбина."

При наличието на толкова очевидни вътрешни противоречия между самите главни фигури в администрацията предстоят неизбежни колизии, отбелязва всекидневникът. Тилърсън тепърва ще трябва да открива с колко реална власт ще разполага върху външната политика. Това ще стане ясно още при първата среща на Съвета за национална сигурност, в който"главният смутител" Банън - очертаващата се силна фигура зад трона, получи постоянно място, отбелязва изданието.

Бившият тексаски петролен магнат, който няма нито ден правителствен опит, се изправя пред гигантски предизвикателства по света в близките месеци, но някои от най-големите и най-ранните му битки ще бъдат във Вашингтон, заключава "Гардиън".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: САЩРекс Тилърсън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подозирам как "Гардиън" скоро ще се нареди на опашката ЗАД CNN за инфо от белия дом.CNN нама да получава , а "Гардиън" ще я взима от CNN ! ХаХахаааа ааа
10
2
 
5
 
! Отговори
Reuters :) преди 7 години
Ей "Гардиън" Това не е като да управляваш "Жълтур-добър ден/лека нощ" !
9
2
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 7 години
Хайде да не преиначаваме нещата. В статията има изказано мнение за състоянието в институцията, но няма съвети кой, какво и как.Нека въпросният чичко-паричко влезе в кабинета си и да поработи месец-два, че и година или цял мандат. Тогава ще го прецЕняме, не че има някакво значение. Ако междувременно бившето Стандарт Ойл, Джърси и Ню Йорк се окаже пак забъркано в някоя многоцифрена петролна далаверка или екокатастрофа, пак ще говорим. Но ако нещата потръгнат, ще можем само да завиждаме.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Гардиън" за Тилърсън: Това не е като да управляваш "ЕксонМобил"Ха, ха... изглежда драскачът от Гардиън е натоварен с тежката мисия да управлява САЩ и затова съветва Тилерсън.Наглост без граници.Изобщо журналистите са хора, които от нищо не разбрират но постоянно и на всички дават акъл и съвети по всички въпроси.
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дувгарите,хитростта не е само приоритет на нисичкия Вовка!Само той ли разбира от шпиони!
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз угоднически смях от снимката ми напомня сценките устройвани от северокорейския диктатор.
5
6
 
9
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Щом полковник от дрезденската агентура на КГБ...кючеклията Бареков...пожарникаря от Банкя....каубои от Холивуд...могат!Не виждам защо , човека да не може?
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Клунада.
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орденоносеца на медала "Дружба" лично закачен от Путин на гърдите на другаря Рекс Тилърсън го задължава да води братска дружба с руските освободители на всички народи за които се сещате.
2
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кравария е най лесната за управление държава защото народа и е нискоинтелигентен;интересиват се само от пари и зрелища затова циркът на тръмп е много подходящ
1
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Това не е като да управляваш "ЕксонМобил""Напротив, много по-лесно е даже. Мачкай Тримпи соросогнидите