$184 220 – средният годишен бонус на банкер от Wall Street

Високите суми много допринасят за неравенството
29 мар 2018 09:30, Бойчо Попов
6
$184 220 – средният годишен бонус на банкер от Wall Street
снимка: Ройтерс

184 220 долара. Толкова в получил средностатистическият банкер на Wall Street през миналата година като бонус, в допълнение към иначе пищната годишна заплата. 184 220 долара - това е повече от три пъти средния доход на домакинствата в САЩ. В сравнение с предходната година бонусите нарастват със 17%, това беше втора поредна година с бързо увеличение, съобщава Sueddeutsche Zeitung, като се позовава на щатските власти на Ню Йорк, които оценяват и публикуват плащанията. По този начин бонусите се приближават до рекордна 2006 г. - годината преди голямата финансова и икономическа криза.  

Освен дебата за справедливостта, който може да бъде воден сега - а някои вероятно ще го нарекат завист, възниква въпросът защо се получава така. Простият отговор гласи: Бонусите за банкерите са се повишили, защото банките се справят добре. Когато цените на акциите, валутите и другите инвестиционни възможности рязко се колебаят, търговците могат да реализират по-високи печалби, защото могат да залагат не само на покачващи се, но и на падащи цени.

Банките на Wall Street са се справили по-добре и с таксите за управление на активи, сливания и придобивания през миналата година. Според данните на финансовия регулатор на Ню Йорк финансовият сектор е похарчил 153 млрд. долара през миналата година, с 4,5% повече в сравнение с предходната година. Печалбите също се увеличават.

„Силното увеличение на рентабилността през последните две години показва, че индустрията може да е успешна и с регламентите и мерките за защита на потребителите, приети след финансовата криза", казва одиторът на Ню Йорк Томас ДиНаполи.

Банките обаче ще се възползват от факта, че американският президент Доналд Тръмп премахва някои от строгите изисквания, въведени от предшественика му, за да попречи на индустрията да предизвика подобна криза, както тази от 2007 г. Едва преди две седмици Сенатът гласува в полза на законопроект, който предвижда облекчаване на регулациите за малките и средните банки и ги изключва от така нареченото законодателство "Дод-Франк". Освен всичко, реформата от 2010 г. забранява на банките да търгуват рисково за собствена сметка.

Освен това назначението през октомври на Рандал Куарълс за заместник-гуверньор на Фед, отговарящ за надзора на банките, също ще помогне на сектора. Куарълс се счита за противник на строгия надзор. За ръководител на Бюрото за финансова защита на потребителите (Consumer Financial Protection Bureau – CFPB) бе назначен Мик Мълвани, един от най-големите критици на институцията. „Бюрото бе истински ужас“, написа Тръмп в края на 2017 г. в Twitter. „Банките са разрушени и не са в състояние да служат на обществото. Ние ще ги съживим отново“.

Вижте продължението на анализа в сайта на Bloomberg TV Bulgaria


6
Още по темата: Wall Streetброкери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На тея бонуса им по-голям от заплатата на Путин.
5
1
 
5
 
! Отговори
hmn преди 8 месеца
До 1

а министъра на финансите се хвали с това, до колко много пенсионери ще достигне дажбата, която е само за тези, живеещи под прага на бедността... wtf...
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Неравенство!? Явно джурналистите от днес.бг не са разбра ли, че комунизъм умря и причината беше изкуствено подравняване. Отивайте да работите на Уол Стрийт, като искате бонуси от 180 хил. долара.
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Банките се справят добре, докато не дойде следващата криза и кажат - няма пари. И държавата, нали затова е майка за едни, мащеха за други, налива 4-5 милиарда във въпросните банки, ей така, за бог да прости. И пак се почва отново -банките добре се спряват, бонуси и т.н. до другата криза и милиардните помощи - колелото се върти.
А вие си бачкайте.

Болен здрав носи.
2
2
 
15
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
а бате бойко,дава по 40лева на пенсионер.
1
5
 
8
 
! Отговори
Либералист преди 8 месеца
Леле що гладни и мизерстващи русначета ще могат да се изхранват с това ...