Китай отвръща на удара с наложените от САЩ мита

Търговската война между двете страни ескалира
14 май 2019 08:15, Александър Попов
36
Китай отвръща на удара с наложените от САЩ мита
Снимка: Reuters

Търговската война между Вашингтон и Пекин ескалира, след като Китай обяви днес по-високи митнически тарифи върху американски стоки на стойност 60 милиарда долара в отговор на наложените от американския президент Доналд Тръмп увеличени мита върху китайски стоки, съобщи Асошиейтед прес.

Още по темата

Митническите тарифи от 5 до 25 процента ще влязат в сила на 1 юни по отношение на 5200 американски продукта, включително батерии, спанак и кафе, съобщи китайското министерство на финансите.

Решението е в отговор на решението на САЩ от петък да повишат митата на китайски внос на стойност от 200 милиарда долара от 10 на 25 процента. Според американски официални представители решението е било взето в отговор на отмятането на Китай от ангажименти, поети по време на по-ранните търговски преговори.

Индексите на фондовите борси спаднаха рязко в резултат от безпокойството на инвеститорите за потенциалните икономически щети.

Индустриалният Дау Джоунс спадна с 600 пункта в следобедната търговия или почти с 2,5 процента. С подобен процент спадна и индексът Стандард енд Пуърс 500. Цената на акциите спадна и в Европа и Азия.

Двудневните търговски преговори между американски и китайски представители бяха прекратени в петък без споразумение. И двете страни дадоха да се разбере, че вероятно ще има нови разговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, че ще има победител в една ядрена война. Това ще е тази сила, която не участва в нея, защото икономиката и ще бъде засегната най - малко и по този начин ще може да завземе пазарите на участниците във войната. Защо след втората световна чак САЩ стават такава сила? Ами защото икономиката им не само, че не е засегната, но и вземат дял от всичко в Европа, Япония и Великобритания, участвайки във въстановяването им и печелейки от това луди пари. Преди 2Световна САЩ е бил в дълбока криза..
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късное тарамбуката да плаши Китайците. Китай за 30 години толкова се разви че едвали Краварите ще го уплашат. По скоро ще стане обратното ако Краварите изгубят 1 300 000 000 потребители. Китай е необятен пазар с който трябва да се търгува а не да се налагат мита. Тарамбуката на кои си мисли да продава стоки на БГ с 5 000 000 население. Или на презадоволеният пазар в западна европа. По скоро трябва да прави подаръци в южна африка че там глада е голям.
28
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците ще пият шотландско уиски и няма да карат Харли Дейвидсън. Няма да купуват ГМО царевица и говеждо. САЩ са една селскостопанска страна.
27
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28Ти май имаш хемороиди, които те сърбят. Кой номер е Русия? В какво? В първата осмица на икономиките, на първо място във военните технологии. На първо място по ледоразбивачи, на първо място по добив на платина и редки земи на второ - по добив на злато. На първо - по запаси на питейна вода, по производство на водка. На първо по износ на зърно, деликатесни риби и морски продукти. Още?
26
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен А Русия кой номер е в света Със сигурност не е в първите 50 държави
25
5
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 22 преди 4 години
Какви 20 години, симпатяго? Много по-скоро в салуна двама ще поискат от дъртия мошеник чичо Сам да обърне картите и да си плати в злато. Не в зелена хартия, а в злато! Китай и Русия събират злато. Освен, че са на първите две места по добива му, купуват. Русия купуваше по 19 т годишно и когато беше най-зле, когато петролът беше 30$/барел, сега е 72! И защо ли го правят? Чакат се изненади! Днес съобщиха, че китайците понижават курса на юана, за да смекчат удара. Мощната икономика може да играе!
24
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай е номер едно в света. От краварника се чува жално мучене
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ---Китайците няма да се кротнат, а ще развият 1,5 милиардния си вътрешен пазар.Потенциалът и бъдещето са в ръцете на китайския народ и Си.
22
7
 
26
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
САЩ вече са бита карта
21
6
 
26
 
! Отговори
Батман преди 4 години
Има статистика че световните икономически сили се сменят, като са били Щатите после европа, но по онова време Китай е била най-изостанала страна и в момента е на първо място по ръст на БВП и това Американците не могат да го преживеят и затова налагат санкции. НО китайците ги боли шерца ако питате мен....
20
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е един от начините за справяне с експанзията на Китай,ако САЩ не вземат мерки сега,то до 20 години и последният им коз $$$ няма да ги спаси!
19
17
 
6
 
! Отговори
--- преди 4 години
Америка не зависи толкова от експорта и си е самодостатъчна с голям вътрешен пазар. Експортните нации са по- уязвими на конюнктурата щото правят по- голямата част от БВП то си от експорт. Китайците ще трябва да се кротнат ако не искат перестройка.
18
6
 
18
 
! Отговори
Аха преди 4 години
Със сигурност има нормални хора останали, но вероятно не са по най-високите етажи на властта. Има достатъчно много хора, които са наясно, че не искат да *** за глупостите на шепа обезумели изтрещеняци и не искат децата им (ако оцелеят) да умират бавно на мъртва планета. Вероятно има такива, които си мислят, че могат да оцелеят в бункерите си със запаси за 20-30 или 50 години, но какъв смисъл би имала властта и богатствата им тогава - никакъв. Ястребите в САЩ искат тактическа война в Европа.
17
5
 
13
 
! Отговори
от открити източници преди 4 години
До АхаРазбирам те. Ти си един прекрасен, нормален човек с нормално мислене.Въпросът е: останаха ли такива хора като теб на власт в Пиндостан.Има ли хора сред държащте власта ястpeби и рептили, които в края на краищата вземат последното решение?
16
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от открити източнициТова с търговията с юани, рубли, рупии, турски лири и т.н. го слушаме от Русия от 2010 година. Дори търговията Русия-Китай да не в долари изцяло, то сумата за юани-рубли за 2017 година беше около 25 млрд. долара. Руският външен дълг - около 60% в долари, същото важи и за корпоративният руски дълг. Петрол и газ - почти изцяло в долари, дори и еврото не наложиха. Спрете с тези глупости и политически фантазии. Дори Китай не може да си позволи да смени долара засега.
15
8
 
38
 
! Отговори
Аха преди 4 години
Това са някакви партенки за дрънкане на оръжие, за да си пълни гушите ВПК-то им. САЩ няма как да вярват в победа в ядрена война, защото това е пълно безумие. Като оставим настрана, че победител в такава война няма да има, защото светът ще е тотално разрушен в този му вид. Отделно, Русия сама, има повече и по-модерно ядрено оръжие от САЩ и може да ги смаже в ядрен сблъсък. Като прибавим и Китай...Ако има луди да вярват в "победа" те трябва да бъдат изолорани в бели стаи...
14
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не може 200 годишна държавица да се репчи на хилядолетен Китай. Объркали са опонента този път. Китай ако реши, ще ги унищожи само с цивилното си население, без да използва и един патрон в тази измислена от янките "война". Китай са виждали такава мизерия в своята история, че Американците биха се самоубили до един, ако се изправят пред 1/10 от това. Ще плашат куче със салам, смешници.
13
7
 
19
 
! Отговори
от открити източници преди 4 години
5 знае какво пише. На 16 април пиндостански дипломат заяви, че янките вярват в победата в ядрена война.МИД РФ отбеляза, че наличието на нестратегическо задокеанско ядрено оръжие в Европа, пречи на процеса на ядреното разоръжаване. Все повече пиндостански васали и слуги на васалите, разполагат нестратегическо задокеанско ядрено оръжие в Европа, като по този начин стават цели и излагат народите си на риск от унищожение.
12
15
 
7
 
! Отговори
Гошу преди 4 години
Някой като пръдне срещу САЩ и нашите *** се наакат от кеф!
11
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да налагаш мита и да се боричкаш с милиарден Китай си е доста смела постъпка. бай Дончо да не срича после по телевизията, че икономиката им не върви. целта му е да спре Китай, но е много много закъснял. Китай вече има достатъчно ресурс и технологии и знания, за да се отърси от зависимостта на янките. Въпросът е чисто политически да вземат решение и да го направят. На всички взе да им писва от янките и техните претенции по цял свят.