Бригади към САЩ ще има, САЩ отлагат началото на програмата с 13 дни

Очакваха се първите студенти към 1 май, сега ще заминат към 13-и
1 апр 2020 07:10,
170
Бригади към САЩ ще има, САЩ отлагат началото на програмата с 13 дни
Снимка: Pixabay

Студентски бригади в САЩ ще има въпреки изказването на ген. Мутафчийски, че нашите студенти не се готвят да пътуват никъде. Това казаха от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен. Програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ и към настоящия момент не е спряна. Засега преки откази вследствие от изказването на ген. Мутачийски няма, предава БНТ.

Студентите изпаднаха в смут незабавно след изказването на ген. Мутафчийски, въпреки че беше почивен ден започнаха да звънят по телефоните, да изпращат имейли с въпроси дали това, което каза ген. Мутафчийски е вярно, ние ги успокоихме. Вярно е, че би трябвало да бъде информирано населението, но нека това да става само за реални и актуални мерки, които са в действие, каза Светлан Данев, собственик на агенция.

Още по темата

Програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ и наистина нейният старт е отложен с 13 дни. Сега тя ще започне на 13 май. Обикновено обаче повечето ни студенти пътуват през юни.

На този етап поне от тяхна гледна точка като държава, която би приела нашите студенти за лятото, те не са казвали нищо, което да отменя програмата и да ги спира да пътуват. Става дума за един период, който е след обявеното извънредно положение, което привършва поне към момента на 13 април, така че всички се надяваме и очакваме ситуацията не само в България, но и в целия свят да се нормализира след този период, коментира Станимир Найденов, мениджър по програмата.

Очаква се около 6 000 български студенти да участват в бригадите. Обикновено те се включват в сезонния бизнес- магазини, хотели, национални паркове, работят дори в Аляска. За жалост, по различни причини включително и коронавирус, има и такива, които вече са се отказали.

Поне към момента успяха да запазят спокойствие нашите клиенти... Засега преки откази вследствие от изказването на ген. Мутафчийски няма, добави той.

Хората, които се занимават с този бизнес казват още, че след края на бригадите в САЩ чрез спечелените пари студентите внасят 100 млн. лева в икономиката ни. Средства, които сега ще бъдат особено важни за малкия бизнес - кафенета, заведения за бързо хранене, фризьорски салони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
1
 
! Отговори
до 152 преди 4 години
Очаква се кубинското песо да засили позиции...
135
1
 
3
 
! Отговори
Често пъти преди 4 години
При пандемии е важно да имаш осигурено мамбо,покрив,защита и здравеопазване. Не съм сигурен след 7-8 месеца какво платежно средство ще са зелените гущери и дали някой ще ги ***, ако храната в глобален мащаб намалее и се сринат здравните системи. Често пъти при пандемии и плащането в злато не е спасявало богатите,защото който е имал храна все е едно еимал нещо повече от диаманти.
134
4
 
10
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
До Анонимен 143Готин, всеки има право на мнение - както ти, че не ти се работи за БГ залата, така и тези, на които, не щеш ли, им се работи. Но нека нещата останат дотук, т.е. да не спекулирами кой е "умен" и кой не. Що м не искаш в БГ, пръждосвай се. Ще се оправим и без такива като теб. Пожелавам ти успех!
133
4
 
1
 
! Отговори
вуйчо преди 4 години
До Анонимен 143От написаното останах с впечатлението, че си бил на бригада и си останал там, защото не ти се бачка тук за жълти стотинки, вече не те ограничава семейството и си с брилянтна, стабилна психика! Блазя ти! Щастливец си ти, постигнал си много, предполагам, честито!
132
4
 
9
 
! Отговори
Обективно погледнато преди 4 години
Бригади към САЩ ще има: Все някой трябва да извозва труповете!
131
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С плуване или разперване е на ръце ще отидете до там?
130
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравни застраховки имат ли?
129
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надяваме се поне половината да се върнат живи и здрави
128
12
 
25
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Некоя бригада за Русия няма ли да ходят там другарите да препечелват:):):):)Едно време беше модерно дървосекач в Коми:):):):)Са няма желаещи да ходят да секат дървета на -30:):):)
127
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото по рано се махне човек от България, толкова по добре за психиката му .Да се махне от ограничаващото го семейство създаващо му лъжливи представи и самооценки.По добре и за навиците му и за целите му . за англиския му език. и за матерялното му състояние.Който е заминал и работил за 10 - 20 долара / евро на час вече трудно работи за БГ заплати.
126
3
 
1
 
! Отговори
Pen преди 4 години
До Анонимен 98И какъв е точно обществения статус дето си го изградил ? :)))) Каква е точно ролята ти ?
125
2
 
9
 
! Отговори
на преди 4 години
Значи не съм ходил в САЩ на бригада и не споря. Само питам,може ли човек за 3 месеца да спести /не да изкара/ 10 000$ тоест да си плати билети,виза,наеми,храна и др. и да му останат тези пари. Повечето , за които четох, бачка за минималните 10 - 11$ на час.
124
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички, където пишете тук за петцифрени заплати работите за жълти стотинки, ама анонимно зад клавиатурата всички сте силни. Оставете хората намира, ако нещата се оправят след 2-3 месеца защо да не заминат? Спрете да гледате чуждите паници, нали вас не ви кара никой да ходите.
123
0
 
3
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
138 Напиши "студентски бригади сащ " и ще прочетеш информацията която те интересува... За вида работа, заплащане , в кои щати се наемат студенти и т.н.
122
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 138Понеже съм ходил на такива бригади няколко пъти във вече далечните 2000, 2001 и 2012 ще ти кажа, че се работеше в хотели, ресторанти, увеселителни паркове, казина. Позициите варират, но най-добре се изкарваше от места на които има т.нар. "тип" или в българския турцизма "бакшиш". То това на повечето места е доста разпространено, но на някои е бомба: изкарваш два-три пъти повече от това отколкото от заплати. Например ако паркираш коли в хотел.
121
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Хората, които се занимават с този бизнес казват още, че след края на бригадите в САЩ чрез спечелените пари студентите внасят 100 млн. лева в икономиката ни."Та значи ако това е вярно, при 6000 човека,значи средно трябва да спестят на човек по 10 000 $ . Да спестят. Интересно какво и за какви пари ще работят.
120
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Програмата засега е отложена с 13 дни -засега. Епидемията в САЩ / а за съжаление и тук/ тепърва ще се разраства. Никой не знае докога ще продължи.
119
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бригадите в САЩ ще ги отложат, въпреки воплите на занимаващите се с тоя бизнес. Виж, бригадите в Руссия са по план...
118
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не обичате детето си,изпратете го на тази бригада.
117
8
 
4
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Вероятно комсомолците на БСП са поели "насрещен план" да допълнят моргите на САЩ до края на тази година ! Но пък , от друга страна, по-добре е да имаме по-малко увредени млади души на наша територия !