Бригади към САЩ ще има, САЩ отлагат началото на програмата с 13 дни

Очакваха се първите студенти към 1 май, сега ще заминат към 13-и
1 апр 2020 07:10, Боряна Павлова
170
Бригади към САЩ ще има, САЩ отлагат началото на програмата с 13 дни
Снимка: Pixabay

Студентски бригади в САЩ ще има въпреки изказването на ген. Мутафчийски, че нашите студенти не се готвят да пътуват никъде. Това казаха от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен. Програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ и към настоящия момент не е спряна. Засега преки откази вследствие от изказването на ген. Мутачийски няма, предава БНТ.

Студентите изпаднаха в смут незабавно след изказването на ген. Мутафчийски, въпреки че беше почивен ден започнаха да звънят по телефоните, да изпращат имейли с въпроси дали това, което каза ген. Мутафчийски е вярно, ние ги успокоихме. Вярно е, че би трябвало да бъде информирано населението, но нека това да става само за реални и актуални мерки, които са в действие, каза Светлан Данев, собственик на агенция.

Още по темата

Програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ и наистина нейният старт е отложен с 13 дни. Сега тя ще започне на 13 май. Обикновено обаче повечето ни студенти пътуват през юни.

На този етап поне от тяхна гледна точка като държава, която би приела нашите студенти за лятото, те не са казвали нищо, което да отменя програмата и да ги спира да пътуват. Става дума за един период, който е след обявеното извънредно положение, което привършва поне към момента на 13 април, така че всички се надяваме и очакваме ситуацията не само в България, но и в целия свят да се нормализира след този период, коментира Станимир Найденов, мениджър по програмата.

Очаква се около 6 000 български студенти да участват в бригадите. Обикновено те се включват в сезонния бизнес- магазини, хотели, национални паркове, работят дори в Аляска. За жалост, по различни причини включително и коронавирус, има и такива, които вече са се отказали.

Поне към момента успяха да запазят спокойствие нашите клиенти... Засега преки откази вследствие от изказването на ген. Мутафчийски няма, добави той.

Хората, които се занимават с този бизнес казват още, че след края на бригадите в САЩ чрез спечелените пари студентите внасят 100 млн. лева в икономиката ни. Средства, които сега ще бъдат особено важни за малкия бизнес - кафенета, заведения за бързо хранене, фризьорски салони.


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
Бизнеспарко преди 1 месец
Супер си беше на бригада в Аляска. Пари се изкараха, коли се по караха, риба се хвана, мацки, купони :) Като се върнах си купих кола и ремонтирах апартамента т. Е. Още повече купони и мацки. Други си направиха бизнес, а Ганчо слугува на мутрите на морето и после не му платили последната заплатка хахахахахахаха
148
1
 
1
 
! Отговори
до 152 преди 1 месец
Очаква се кубинското песо да засили позиции...
147
1
 
3
 
! Отговори
Често пъти преди 2 месеца
При пандемии е важно да имаш осигурено мамбо,покрив,защита и здравеопазване. Не съм сигурен след 7-8 месеца какво платежно средство ще са зелените гущери и дали някой ще ги ебава, ако храната в глобален мащаб намалее и се сринат здравните системи. Често пъти при пандемии и плащането в злато не е спасявало богатите,защото който е имал храна все е едно еимал нещо повече от диаманти.
146
4
 
10
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 месеца
До Анонимен 143
Готин, всеки има право на мнение - както ти, че не ти се работи за БГ залата, така и тези, на които, не щеш ли, им се работи. Но нека нещата останат дотук, т.е. да не спекулирами кой е "умен" и кой не. Що м не искаш в БГ, пръждосвай се. Ще се оправим и без такива като теб. Пожелавам ти успех!
145
4
 
1
 
! Отговори
вуйчо преди 2 месеца
До Анонимен 143

От написаното останах с впечатлението, че си бил на бригада и си останал там, защото не ти се бачка тук за жълти стотинки, вече не те ограничава семейството и си с брилянтна, стабилна психика! Блазя ти! Щастливец си ти, постигнал си много, предполагам, честито!
144
4
 
9
 
! Отговори
Обективно погледнато преди 2 месеца
Бригади към САЩ ще има: Все някой трябва да извозва труповете!
143
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С плуване или разперване е на ръце ще отидете до там?
142
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Здравни застраховки имат ли?
141
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Надяваме се поне половината да се върнат живи и здрави
140
2
 
13
 
! Отговори
Kristian преди 2 месеца
Хората ти казват ,недейте да ходите -нее ше ходиме ,в америка тепърва започва пандемията самите те незнаят какво ще се случва ,тука тъпите журналисти и още по тъпите фирмаджии "глупости ше се ходи в америка"кво ти пука -3 - 6000 хил.долара +коронка +това че пренесат тука ..ше се напечелят децата ...и без това много ги имаме
139
12
 
25
 
! Отговори
Тонката преди 2 месеца
Некоя бригада за Русия няма ли да ходят там другарите да препечелват:):):):)Едно време беше модерно дървосекач в Коми:):):):)Са няма желаещи да ходят да секат дървета на -30:):):)
138
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото по рано се махне човек от България, толкова по добре за психиката му .
Да се махне от ограничаващото го семейство създаващо му лъжливи представи и самооценки.
По добре и за навиците му и за целите му .
за англиския му език. и за матерялното му състояние.
Който е заминал и работил за 10 - 20 долара / евро на час вече трудно работи за БГ заплати.
137
3
 
1
 
! Отговори
Pen преди 2 месеца
До Анонимен 98

И какъв е точно обществения статус дето си го изградил ? :)))) Каква е точно ролята ти ?
136
2
 
9
 
! Отговори
на преди 2 месеца
Значи не съм ходил в САЩ на бригада и не споря. Само питам,може ли човек за 3 месеца да спести /не да изкара/ 10 000$ тоест да си плати билети,виза,наеми,храна и др. и да му останат тези пари. Повечето , за които четох, бачка за минималните 10 - 11$ на час.
135
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички, където пишете тук за петцифрени заплати работите за жълти стотинки, ама анонимно зад клавиатурата всички сте силни. Оставете хората намира, ако нещата се оправят след 2-3 месеца защо да не заминат? Спрете да гледате чуждите паници, нали вас не ви кара никой да ходите.
134
0
 
3
 
! Отговори
ivailo преди 2 месеца
138 Напиши "студентски бригади сащ " и ще прочетеш информацията която те интересува... За вида работа, заплащане , в кои щати се наемат студенти и т.н.
133
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 138

Понеже съм ходил на такива бригади няколко пъти във вече далечните 2000, 2001 и 2012 ще ти кажа, че се работеше в хотели, ресторанти, увеселителни паркове, казина. Позициите варират, но най-добре се изкарваше от места на които има т.нар. "тип" или в българския турцизма "бакшиш". То това на повечето места е доста разпространено, но на някои е бомба: изкарваш два-три пъти повече от това отколкото от заплати. Например ако паркираш коли в хотел.
132
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Хората, които се занимават с този бизнес казват още, че след края на бригадите в САЩ чрез спечелените пари студентите внасят 100 млн. лева в икономиката ни."
Та значи ако това е вярно, при 6000 човека,значи средно трябва да спестят на човек по 10 000 $ . Да спестят. Интересно какво и за какви пари ще работят.
131
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Програмата засега е отложена с 13 дни -засега. Епидемията в САЩ / а за съжаление и тук/ тепърва ще се разраства. Никой не знае докога ще продължи.
130
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бригадите в САЩ ще ги отложат, въпреки воплите на занимаващите се с тоя бизнес. Виж, бригадите в Руссия са по план...