Гранати, гумени куршуми, газ – колко опасни са оръжията на полицията в САЩ?

Твърди се, че те не убиват, но реалността е друга
4 юни 2020 15:10, Нели Христова
102
Гранати, гумени куршуми, газ – колко опасни са оръжията на полицията в САЩ?
Снимка: БГНЕС

Хората в САЩ протестират срещу полицейското насилие, а органите на реда отвръщат с... насилие. Срещу протестиращите се използват различни оръжия, за които се твърди, че не са смъртоносни. Но гумените куршуми, химическите дразнители и зашеметяващи гранати може и да не са чак толкова опасни, но все пак са оръжия и крият своите рискове. Някои от тях водят до сериозни увреждания и дори убиват.

"Тези оръжия трябва да се използват само в краен случай, ако наистина има неконтролируемо ниво на насилие, което заплашва обществената безопасност", коментира Рохини Хаар, лекар по спешни случаи, който е изучил въздействието на оръжия за контрол на тълпата, пред Vox.

"Използването на оръжие срещу невъоръжени цивилни е изключително неоправдано."

Гумените куршуми са все пак куршуми. Куршумите убиват

Най-често в репортажите от протестите през последните дни съобщават за използването на гумени куршуми срещу протестиращите. Те се наричат "кинетични ударни снаряди". Някои са направени от втвърдена пяна или пластмаса. Други съдържат метална сърцевина. Дървените куршуми също се намират в тази категория. Те също са опасни, но все пак се използват срещу протестиращите.

Независимо от материала, от който са изработени, те се изстрелват от пушки със скорост, сравнима с тази на обикновен куршум. Когато те улучат целта си, те могат да я осакатят, ослепят или дори убият. Каучуковите куршуми са предназначени да бъдат  "по-малко смъртоносни"  и се използват в контрола на тълпата. Но изследванията показват колко брутални могат да бъдат последствията от тях.

"Няма безопасен начин да използваш гумени куршуми", казва Хаар. Той е ръководител на група, която провежда 26 изследвания и документира 1984 наранявания от гумени куршуми. 15% от тях са довели до инвалидност. 3% - до смърт. Когато са насочени към очите, в 84% от случаите те водят до ослепяване. Тези оръжия могат също да причинят вътрешно кървене в областта на корема, сътресения, наранявания по главата и шията и увреждане на кожата и меките тъкани. Освен това тези оръжия трудно могат да бъдат насочени към конкретни цели.

"Ако те ударят от близо те могат да чупят кости, да увредят черепа ти. Ако уцелят лицето ни, могат да причинят трайни увреждания и инвалидност. На дълги разстояния те рикошират, имат непредвидена траектория. Така че със сигурност не могат да бъдат насочени към конкретна, по-безопасна част на тялото или определен индивид", обяснява Хаар.

По време на протестите в Минеаполис фотожурналист е бил ослепен, след като е ударен от гумен куршум. На след протестите в Лос Анджелис, журналист показа какви рани има на врата от тях. В Калифорния възрастна жена е простреляна между очите, а тийнейджър е уцелен в лицето и ще се нуждае от операция на челюстта.

Зашеметяващите гранати водят до загуба на слух и изгаряния

Тези гранати имат свойството да избухват със силна светлина и звук. Звуковата вълна е между 160 и 180 децибела. Подобен шум "не е безопасен". Той може да повреди тъпанчето, да причини временна глухота, а светлината може да заслепи човек. Парчетата от гранатата също излитат, а шрапнелите нараняват хората, които са на близко разстояние. Върховният съд в Северна Каролина ги определи като "оръжие за масова смърт и унищожение".

Според проучване на ProPublica поне 50 американци са убити от подобни гранати от 2000 до 2015 г. Въпреки това те се използват срещу протестиращите и днес.

Не можеш да използваш сълзотворен газ по време на война, но можеш срещу протестиращи

Под определението "сълзотворен газ" има няколко вида химикали. Те засягат очите, носа, устата, белите дробове и кожата. Всички са забранени за използване по време на война, но могат да бъдат използвани от полицията при справяне с вътрешни конфликти. Химикалите причиняват светкавично раздразнение на очите и белите дробове, но дълготрайните им ефекти са по-малко познати.

"Все още не е напълно ясно какви дихателни увреждания причинява сълзотворния газ", казва Анна Фейгенбаум, професор по журналистика и автор на книга за историята на сълзотворен газ. "Всъщност не знаем какви са въздействията му по отношение на различни видове астма и белодробни заболявания. Това, което знаем, е, че за хората, които имат каквито и да било предпоставки, за тях е изключително опасно да се намират в пространства, които имат сълзотворен газ", обяснява тя. Газът е най-опасен за малки деца и възрастни хора.

Оказва се, че и кашлицата, която предизвиква сълзотворният газ, може да доведе до по-лесното разпространение на COVID-19 измежду протестиращите.


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Моллотов преди 1 месец
Така! Виждам че “статийки” от Хъфтингтон пост копирате.

Най-левата “медиа” в света. Радикалко лева и тотално, радикално глупава.

Днес.бг. ше ви го кажа на “бащин език” wake up!

Бая сте зле наистина.
91
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да,едно е да седиш пред сламена колиба в Африка,да ядеш развален банан ,да ти кацат мухи по клепачите и да си пощиш въшките,а друго е принудителния робски труд. Патологичният негърски мързел не прощава такава гавра дори 200 години след робството.
90
4
 
5
 
! Отговори
79 преди 1 месец
Не разбрах колко от защитниците на "протестърите" са замръквали в черно гето, без да имат проблеми.
Без значение в България или в ю ес ей.
Кажете.
Кажете честно...
89
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Относно робството и комплексите ,които се насаждат съвсем умишлено и тенденциозно.Не отричам ,че робство е имало,но колко хора са били робовладелци? Преди колко поколения е премахнато и колко нови хора са емигрирали в САЩ,които нямат никаква вина за това робство, но носят последствията? Отделен е въпроса,че в Африка племена са продавали собствените си деца или пленени при локални конфликти. А животът в Африка по-добър ли е бил от робството?
88
1
 
4
 
! Отговори
толерантен преди 1 месец
Американските оръжия най-демократичните, хуманни и толерантни оръжия по света и у нас.
87
4
 
2
 
! Отговори
Богат Здрав преди 1 месец
До Анонимен 88

Аз ако ти набия канчето, ти ще слушаш ли?Може би предпочиташ да те срещна със свети Петър, това окей ли е за тебе!Казах ви че сте смешни вие не ми вярвате, дрогиран и пречинява щети, обаче е бял, може да му се прости, черен не...в никакъв случай, той е зъл....хохохохихихихи.Наистина са тъпи сънародниците, не вярвах но е така за съжаление.....
86
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
защо се говори за това колко опасни са оръжията на полицията, а не колко опасни са антифа и черните ? черните бият и чупят всичко наред по улиците. какво искате., полицаите да стоят ида ги гледат ли ??
85
1
 
2
 
! Отговори
Богатия дава преди 1 месец
Така..., да видим IT-тата дали ще трият и тука.Ей, ще има разправа с очилатковци като вас...:)Фирмата която ви спонсорира, да не излезе враг на държавата...хихихихи
84
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде ли са защитниците от Великобритания да се застъпят за братята си зад океана? Или те могат да вадят нож само на умрели кучета. Всички са нагли лицемери. Вие им се кланяйте и обяснявайте колко е хубав живота на "Запад". Толкова да ги мразя, че ако зависеше от мен тия две държави щях да потопя само с 1 щракване на пръстите. Само зло лъха от тях.
83
0
 
12
 
! Отговори
Alex2 преди 1 месец
Протестирещи да ама вандали не ! Прав е Тръмпи и за разлика от меките европейски китки е надарен с големи топки !
82
0
 
13
 
! Отговори
Copocoид преди 1 месец
Въпросите по дискриминацията и расизма не са български.
България никога в историята си не е имала колонии, нито е използвала робски труд на други нации.
Ако някой има някакви комплекси това са - Британия, Франция, Испания, Португалия, Германия и т.н.
81
5
 
5
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 месец
До наблюдаващ

Не бе, не са били роби! Просто принудително са работили по строежите, ама не са били роби...
80
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 79

Излес от панелката си и отиди в Америка, ако ти дадът зелена карта разбира се!Никъде няма идеални общества, но аз който винаги съм ги плюел ги разбирам.Все пак кой е по силния в случая, черните които грабят или белите които са гузни за робството им.Да се връщат в Африка викаш, ами то е много лесно да се каже след принудителен робски труд в продължение на 3 века.Американците кореняци ли са по тези земи, само питам?
79
0
 
0
 
! Отговори
хор башията преди 1 месец
ТИА ДЕТ СА БУНТУАТ,ОТ НЕ ИЗИГРАЯТ ЕДНО ПРАО ОРО,ТАМ БЪЛГАРИ НЕМА ЛИ А
78
0
 
4
 
! Отговори
79 преди 1 месец
Знам и без да ми отговаряте.
Точно николко.
77
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я сега вие, които яростно пишете коментари в защита на “протестиращите” кажете с ръка на сърцето колко пъти сте замръквали в черните гета и колко пъти сте минавали през черни гето пеш?
Ама наистина честно кажете.
76
1
 
3
 
! Отговори
наблюдаващ преди 1 месец
Земляци,не се товарете заради чужди грехове.В българската история,след войните нашите деди са взимали не малко пленници.Но,никога не са се отнасяли към тях като към РОБИ! Пленените са работели на строежите на крепости,мостове,пътища.На почит са били тези,които са били ковачи и дърводелци.И следкато си отработвали свободата си(от 2 до 5 год.),освобождавали ги... "С един кат дрехи,храна за три дни и заработени сребърници".Мнозина от пленените просели разрешение да останат по българските земи!
75
0
 
8
 
! Отговори
Здравия преди 1 месец
До Анонимен 71

Българите не разбират повечето, поне тези които не са излизали извън Родината....Там полицай спре ли те за проверка изпълняваш, няма тън мън като при нас.Те са със статут на - може да те убия може и да те пожаля.Това не е само за негърите а и за белите средна класа и по бедните бели, черните са ясни.Даже понякога се чудя, тези полицаи някакъв псилогически тест минават ли?Полицейска държава!
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласувайте, не се срамувайте
73
9
 
4
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 месец
Оу, горките ***... Много ги боляло като ги удари гумен куршум... Наистина е по-добре да се използват бойни патрони срещу вас - така хем бързо и относителноо безболезнено ще ви отърват от жалкият ви безсмислен живот, хем и ще се прочисти планетата Земя от непълноценни комунистически ***