Жена в инвалидна количка бита и пръскана с пожарогасител - каква е истината?

Случаят "Дженифър" предизвика доста полемики
Обновена: 15 юни 2020 12:21 | 15 юни 2020 11:53, Ния Христова
50
Жена в инвалидна количка бита и пръскана с пожарогасител - каква е истината?
Протестите в САЩ отново показаха уродливото си лице, след като жена в инвалидна количка бе нападната пред магазин в Минеаполис. Но видеото предизвика широка дискусия и много теории, сред които и тази, че тя е имала нож и е била опасна.
 

 
Заснетите видеа показват как група от хора агресивно нападат жена с двигателни проблеми. Междувремнно подкрепящите движението Black Lives Matter твърдят, че клиповете показват, че жената е представлявала заплаха.
 
В Туитър се появиха редица различни теории, дори такава, че жената всъщност е 30-годишна и в състояние да ходи, без да има нужда от инвалидна колична. 
 
Различните версии около клиповете "Дженифър", които предизвикаха журналисти и известни личности да започнат различни дискусии, показват колко подвеждащи могат да бъдат слуховете и видеата в социалните мрежи, както и да предизвикат политически движения в различни посоки само за няколко часа. 
 
В едно от видеата се вижда жена, която седи пред магазин на "Таргет" в Минеаполис в инвалидната си количка. Бяла жена, която носи торба пълна с различни предмети я подминава, след това чернокожа жена опитва да мине покрай нея, но не може, тъй като инвалидната количка блокира изхода. 
 
Във видеото заснето в Снапчат със заглавието "Тя пробожда хора", се чува как хората започват да викат, че тя държи нож. Малко след това бял мъж започва да пръска жената с пожарогасител.
 
Свидетели на случката хвърлят неща по жената в инвалидна количка. Може да се чуе само един човек, който вика в подкрепа на жената и призовава останалите да я оставят. 
 
Друго видео, което е било заснето преди тя да бъде напръскана с пожарогасител, показва как жената е ударена няколко пъти в главата, докато някой се опитва да вземе нещо от чантата й.  
 
Журналистът Анди Нго, известен с консервативните си възгледи, е публикувал видео, което показва как няколко човека блъскат жената в инвалидна количка, докато тя се опитва да блокира друг изход на "Таргет".
 
Нго е взимал участие в социалните мрежи в кампании срещу агресивни протестиращи и има повече от 340 000 последователи. Той определя Дженифър като жена с двигателни проблеми, която се опитва да спре обирджиите в магазина. Журналистът смята, че твърдението му е направило обрат и е определено като агресивно и расистко.
 
Много потребители в Туитър са използвали видеата като антиматериал срещу движението Black Lives Matter.
 
Някои потребители премахнаха звука от видеата, за да не може да се чуват виковете, че жената държи нож и пробожда хората, както и изтриха оригиналното заглавие на видеото. 
 
Едно такова видео беше разпространено със заглавието "Група от чернокожи нападнаха бяла жена с двигателни проблеми", въпреки че мъжът, който я пръска с пожарогасител е бял. 
 
Тези интерпретации на случката накара някои потребители в Туитър да изразят расистки възгледи, други пък твърдят, че жената от клипа не е възрастна.
 
Полицията в Минеаполис не знае коя е тя. Във видео, записано след като жената е напръскана с пожарогасителя, от друг свидетел, жената казва "Аз протестирах мирно, опитвайки се да блокирам изхода, за да не могат да излезнат с неща от магазина". 
 
Сред това тя продължи: "Атакуваха ме отзад. Удариха ме в устата и главата. По главата ме удариха няколко пъти. Дърпаха ме. Хора дърпаха инвалидната ми количка. Откраднаха ключовете ми. Откраднаха всичко, което можаха от мен. Напръскаха ме с пожарогасител. Медицински работници вече ми направиха преглед и ми казаха да се прибера вкъщи." 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дознател 38Не съм сигурен дали е бял. Най вероятно е от племето на малките шапки и големите носове. То и лидера на BLM е от тях. И всички лидери на антифа също.
40
2
 
2
 
! Отговори
Мародери на протест преди 3 години
Black Shoplifters Matters ..... Жената -инвалид наистина е представлявала заплаха за протестиращите афроамериканци . Бърво защото е БЯЛА и втори защото е пречела на черрните да ограбят магазина като е блокирала изхода. Тая Територия САЩ отива по дяяволите . Скоро ще прилича на Судан . По цвят и миризма / на изгорели сгради и запалени автомобили /.
39
1
 
5
 
! Отговори
Да бе преди 3 години
Все ми е на ума,че тя е почнала да ги гони с количката и да ги ръга с ножа.. !!! А тия са просто едни мародери, не знам кой разумен човек ще вземе да им вярва !
38
1
 
8
 
! Отговори
От САЩ преди 3 години
Белия геноцид в действие. Такъв е планът! Някой не иска свободни и мислещи хора, а вместо това иска нации съдържащи просто, бедно, неуко и лесно-манипулируемо население.
37
1
 
1
 
! Отговори
американски кадия преди 3 години
Еми, сега на съд, за тероризъм и расизъм. Инвалидката.
36
0
 
6
 
! Отговори
дознател преди 3 години
Белият, който я пръска, е от нпо- и всъщност води и насъсква черните.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До там са изпростели в щатите, че черните искат да гонят белите, ми няма лоша белите от щатите да си идват в Европа пък ние реципрочно ще им върнем всички европейски кюн-ци. Като измрът от глад, ще има нова Америка
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На видеото от сайта на телевизията виждам едра тъмнокожа жена с бяла тениска, която с необяснима за мен агресия се нахвърля и започва яростно да дърпа и бута количката на жената, но не защото не може да мине, напротив тя първо минава после напада агресивно.
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Биячите,пръскачите и крадците в затвора.
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ахахахаххахаха даваите либерали след 20 години и бели няма да има само черните ше са останали на хранилка да видим от къде ше ядът
31
1
 
25
 
! Отговори
Pin преди 3 години
Инвалидката е виновна! Първо, защото е бяла и второ, защото пречи на *** да грабят демократично магазина й.
30
2
 
11
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
А къде е версията, че жената се защитава с нож защото я обират ...дето проститурват !!!
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Пише се троляне
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе вие да не сте в тема за български правопис, деца?Коментирайте темата! Аман от тролене!
27
2
 
5
 
! Отговори
Каспичанин преди 3 години
до 28 Грешиш, пише се "излазгам"! ))))
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пише се излазям
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Редко ТъповТе у америката вече казаха че белите хора били виновни за короната, така че нещата се връзват. Короната е расизан а расизъна е виновен за сичко.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 24Муахахаха.... моето момиче, ти да си чувала за свършено и несвършено време при глаголните времена? Като си отишла примерно някъде на гости вчера, как казваш "ходих" в мин. св. време или "ходех" в мин. несв. време? ))))
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е че от меланигерите и джнедърите хора не става.
22
12
 
5
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До АнонименАз съм от София, тук съм родена и израснала, но не употребявам тези глаголни форми, както и спазвам правилата за променливото "я". Моля, не ме причислявайте към тези, които не владеят българската граматика или пък като са дошли вчера в София, днес вече казват: "ход`их, глед`х" и т.н.