Наистина ли имигрантите "крадат" работните места на американците?

Тръмп удължи забраната за издаване на визи до края на 2020 година
23 юни 2020 21:35, Нели Христова
87
Наистина ли имигрантите "крадат" работните места на американците?
Снимка: БГНЕС

В понеделник Доналд Тръмп удължи замразяването на издаване на визи до края на 2020 година. Така той цели да запази 525 хил. работни места за американците, а не за имигрантите, които изгубиха работата си по време на кризата, причинена от коронавируса.

"Американците се състезават с чуждестранни работници за позиции в почти всички сектори на нашата икономика, включително и срещу милиони чужденци, които идват тук, за да вършат само временна работа. В нормални условия добрите програми за сезонни работници  биха допринесли за развитието на икономика. Но в тези необичайни времена, причинени от пандемията от COVID-19, издаването на подобни визи застрашават американските работници", гласи един от мотивите в прокламацията на Тръмп.

Това решение далеч не е изненадващо - президентът на САЩ още от началото на мандата си се опитва да ограничи имиграцията под предтекст, че чужденците взимат работата на американците.

Но искат ли наистина американците да работят това, което са склонни да вършат мигрантите?

Според Business Insider, мигрантите често заемат позиции, които имат за цел да помогнат на американските работници да си вършат по-лесно работата. Също така чужденците са склонни да работят повече часове и в по-опасни условия. Така например детегледачките или други организации за детска грижа позволяват на младите майки да се върнат на работа. Освен това имигрантите се грижат и за по-възрастното население на САЩ.

Данните на Бюрото по труда в САЩ сочат, че имигрантите представляват 17% от работната сила в страната, но те вършат най-вече работата, която американците не искат или се заемат с онези дейности, които ще дадат възможност на повече американци да работят.

"Повечето икономисти са съгласни, че въпреки че представляват голяма част от работната сила, имигрантите не взимат нито работните места на американците, нито заплатите им", заяви Пери, професор от UC Дейвис, пред PBS.

А според изследователския център Pew, имигрантите помагат в борбата с намаляващата работна сила. Без имиграция, след като поколението на бейби буумърите вече се пенсионира и нивото на раждаемостта в САЩ намалява, Pew изчисли, че работната сила ще се свие от 173,2 милиона през 2015 г. до 165,6 милиона през 2035 година.

Без силна работна ръка, програми, като тази за Социалното осигуряване, която се финансира от работещите хора, ще трябва да намалят бюджета си, а икономическият растеж или ще се свие, или ще бъде в застой. Освен това имигрантите имат навика да започват и нови бизнеси. Така те отварят и нови работни места. Те също така харчат парите, които печелят в американски магазини и други бизнеси, за да подпомогнат засилването на икономиката, гласи проучване на Международния съюз на служителите.

Имигрантите не просто създават нови бизнеси. Те са по-добри в това от американците. Според Harvard Business Review имигрантите в САЩ са склонни да допринесат около два пъти повече за предприемачеството, отколкото местните граждани. Също така техните бизнеси са по-успешни. Проучването на Harvard Business School установява, че предприятията, създадени от имигранти, се представят по-добре по отношение на ръста на заетостта за три и шест години, отколкото предприятията, създадени от местни граждани.

Проучване за 2017 г. от Центъра за американско предприемачество установи, че повече от 40% от компаниите във Fortune 500 са основани от имигранти от първо или второ поколение. Но дори и на ниво "малък бизнес" много общности зависят от бизнеси, създадени от мигранти.

Компаниите веднага се възпротивиха на Тръмп, тъй като това ще ги възпрепятства да наемат по-талантливи служители. Гиганти като Apple и Google разчитат на H-4 визи за да наемат международни професионалисти, които да развият иновационните си възможности.

"Успехът на Америка зависи от това, компаниите да имад достъп до най-големите таланти в целия свят. Точно сега имаме нужда от този талант, за да допринесем за икономическото възстановяване на САЩ", бяха категорични в своето изявление от Google.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
12
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Нашите студенти ходят на студентски бригади да чистят риба защо защото никой американец или англичан не е толкова пропаднал че да върши тая *** работа==========Англосаксите са най-дд0лните индивиди в човешкия род, заченати от инцести. Лошото е, че 2млн българи заминаха в чужбина да бършат заддници на КРАВАРИ и Западняци, заради коммуниста Барба Ганьос - Тулупа!
47
3
 
7
 
! Отговори
хахах преди 3 години
американците не се съревновават с никого, всяка фирма ще вземе американец ако намери пред алтернативата да се занимава с бумащините за визи, заплатите не са различни. проблема е че просто НЯМА американци които да искат или да могат да работят в повечете фирми, това емахнеш ли визите убиваш бизнесите до няколко години, ако не се изнесат от там
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите студенти ходят на студентски бригади да чистят риба защо защото никой американец или англичан не е толкова пропаднал че да върши тая *** работа
45
9
 
3
 
! Отговори
Анти-Сорос преди 3 години
СТРАНДЖАТАВЕЛИКА СТРАНА, ВЕЛИК ПРЕЗИДЕНТ!==============Изпълзя ли бе КРАВАР, като са "велики" що щеш тук, марш отвъд голямата локва да пушиш кожената пура на Дончо, пробит ка****!
44
1
 
3
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Наистина.
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами ако афроамериканците си размърдат дебелите *** и започнат да работят наистина няма да има нужда от имигранти
42
4
 
4
 
! Отговори
точно преди 3 години
До Да бе 43канада вече се възползва приеха закон с който позволяват всеки който е бил на каквато и да е работна виза в сащ и по някаква причина му е отказано да продължи работа може да работи без никакви условия в канада за една година, през което време трябва да си искара резидент картаевроп също се възползва, прехвърлят се много проекти от много фирми към европейски офиси от америка и китай, съсщо към канадски клонове на фирми.абе макс 2 години ако работи такъв закон и сащ може да я отписв
41
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-голямото недоразумение в Белия дом.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите обединени герп пардиоти са готови да се продадат на запада и търсят чужди работници , а бг се принудени да емигрират заради заплати.
39
13
 
10
 
! Отговори
Да бе преди 3 години
Америкянците родени в амврика са доста глупави хора и необразовани. Америка изцяло разчита на визите за висококвалифицирани работници. Без тях до 1-2 години всичко ще затяпри кепенци. Ще останат предимно фермери
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Фюрерът беше жив, теми като тази щяха да са в развлекателната секция.
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жена с име МУСТАФА заема мястото на американския посланик в София. Дали им крадат работните места, как мислите?
36
2
 
12
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
"...компаниите да имад достъп до най-големите таланти в целия свят..." Глупости на търкалаци. Просто искат да наемат млади индуси и азиатци, които са пъргави, дисциплинирани и послушни, и са готови да работят 24/7 за по-малко пари. Тръмп, разбира се, е прав!
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е не, не ги крадат. Те носят нови професии със себе си! Плетачи на връвчици, грънчари, фризьори - все представителни професии по местата, откъдето пристигат.
34
2
 
3
 
! Отговори
Добър ден! преди 3 години
Ето един цитат от друга медия:"Предполагат, че много джихадисти са получили документ, с които вече легално са някъде из Европа и биха били заплаха. Затова са сезирали ЕС и т. н. шефове там, имената, които цитираха са извадка от докладната им и сега са получили отговор ЕС завежда дело срещи Бойко Борисов!! ЕС започва проверка срещу него със срок"
33
3
 
22
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Самият Тръмп е бизнесмен и знае много добре кое е полезно/изгодно за бизнеса.Обаче вече е и държавник,трябва да мисли кое е добро за държавата и хората.Ясно че ограниченията за специалисти няма да бъдат стриктно спазвани.Обаче целта е друга-да се спре масирания внос на безполезни хора,които само бутат цената на труда,но иначе гласуват "правилно"-за демократите!Изобщо целта на Тръмп(т.е. стоящите зад него) е да направи Америка отново работеща и креативна,а не само паразитираща.
32
2
 
8
 
! Отговори
Крадът бе преди 3 години
Толкова доктори и инженери им закара С О Р О С,че здравеопазването в САЩ стана безплатно.Питайте Мустафата дет Боеко я цалува,а тя се нагажда бел чиляк да я цалува!
31
3
 
10
 
! Отговори
Тръмп е Велик преди 3 години
не е като Зелените ЕвроЖендрВеган в Бпюксел, дето Пр(e)одадоха Европа в Китайско Комунистическо Р0бство!
30
4
 
27
 
! Отговори
Мда до кореняк преди 3 години
Виждал си ти САЩ по телевизията... Тръмп е първият президент от много десетилетия който не започна нито една война, дори само за това заслужава паметник във Вашингтон ! 88% от черните и близо 70% от латиноситдще гласуваха за Хилъри Клинтън и резултатите всеки може да ги провери в нета. Тръмп е президент на средната класа бели хора, точно истинските американци каквито бяха тези отпреди 30-40-50 години, либералната измeт разбира се не може да го диша.
29
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп е дъното до което никой здравомислещ американец не си е представял че може да пропадне американския президент. Дори няма собствени мисли, специално за емиграцията повтаря едно към едно глупостите на Путин. Очаквам Тръмп всеки момент да преповтори историческите "факти" които изнесе новоизлюпеният историк ВВПутин относно ВСВ. Всеки ден президентство на Тръмп е позор и падение за САЩ.