30 дни по-късно – как смъртта на Джордж Флойд промени Америка?

Протести, свалени статуи, дарения – все още нищо не е приключило
25 юни 2020 22:22, Нели Христова
137
30 дни по-късно – как смъртта на Джордж Флойд промени Америка?
Снимка: БГНЕС

Измина един месец от убийството на Джордж Флойд. Неговата смърт на 25 май не само разпали нови протести срещу полицейското насилие в САЩ, но и предизвика митинги по цял свят, които настояваха за расово равноправие. Само един месец по-късно, отнетият живот на Флойд наистина успя да промени работата на полицията, културата и засега почти всеки аспект от американския живот.

Четири дни

Само четири дни след смъртта на Джордж Флойд полицаят, който го задушава, е арестуван и обвинен в убийство. Тримата му колеги, които са свидетели на престъплението, също са с повдигнати обвинения за съучастие. В историята на Минеаполис това е най-бързото повдигане на обвинение срещу полицай. Подобна бърза реакция е рядкост из цяла Америка. Проучване показва, че за 99% от убийствата, извършени от полицаи между 2014 до 2019 година, не са повдигнати абсолютно никакви обвинения срещу извършителите.

Реформа в полицията бе предложена на всички нива в правителството на САЩ. Минеаполис иска да съкрати бюджета на своя департамент, в други градове на полицаите бе забранено да прилагат задушаващи техники и да нападат без предупреждение. Някои от училищата прекратиха своите договори за охрана с полицията. Демократите и Републиканците предложиха национална реформа, а Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, която цели да спре полицейското насилие като насочи федерални пари към тези полицейски управления, които прилагат "само добри практики".

И в миналото правителството се е опитвало да реформира полицията. Но никога не се е случвало толкова бързо.

Повече от 2000 протеста

Почти веднага след смъртта на Джордж Флойд се появиха и първите протести. В следващите дни нови и нови щати се включваха към недоволството, а на края във всички 50 от тях имаше митинги срещу полицейското насилие. След това протести започнаха да се организират и по целия свят, разпалвайки разговорите за расизма в повече от 60 държави.

Повечето протести бяха мирни, но на някои места насилието ескалира. През това време, полицията използва повече сълзотворен газ и гумени куршуми в сравнение с предишни години. Видеа показват ужасната жестокост, с която органите на реда се отнасят към протестиращите.

250 милиона долара

Това е сумата, която NFL обеща, че ще дари в следващите 10 години, за да сложи край на системния расизъм. Това е същата организация, която през 2017 година наказа двама от играчите си заради това, че протестираха по време на националния химн срещу насилието над чернокожите американци.

Това е само един от примерите за това как Джордж Флойд промени културата ни. В негова памет започнаха множество кампании в социалните мрежи, промениха се и марките, които използваме и дори предаванията по телевизията - предаването "Ченгета", което възхваляваше насилието от страна на полицията, вече го няма.

"Отнесени от вихъра" също бе свален от стрийминг платформите и ще се завърне там, но с добавено обяснение за историческия контекст. NASCAR пък забрани развяването на знамето на Конфедерацията по време на състезанията.

68 килограма

Толкова тежи статуята на един от генералите на Конфедерацията, която бе премахната във Вирджиния. Десетки подобни пък станаха жертви на вандализъм, някои бяха свалени от самите протестиращи. Но тук не става дума само за генералите на Конфедерацията, нито пък само за САЩ. Подобни актове имаше из цяла Европа. В Белгия поискаха премахването на статуите на крал Леополд, във Великобритания - на Уинстън Чърчил. Властите дори трябваше да покрият монумента на премиера на Обединеното кралство, за да не става повече жертва на вандалите.

Движението едва ли ще спре до тук. Ще започват все повече разследвания на полицейско насилие. Предстоят и президентски избори, а страната трябва да се справи и с епидемията от коронавирус, която още повече подчерта расовите различия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредните дрънканици на толерастките медии - "реформа" на полицията няма, просто демократите искат да не се закачат черните, в техните квартали кметовете им направо я разпуснаха, важното е сега да ги изкарат да гласуват и да дойдат на власт, а черните да си договорят още лапачка.Така е като масата не излиза да гласува, едни 13% ще докарат престъпниците на власт.
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ са абсолютно прави,Онзи Илия Златанов от видеото е дължал пари на работници и не е искал да им плаща заплатите,тормозил и преследал собствените си деца и семесйтсво,този човек е дявол и наистина не е норамален!Похарчил всичко по чужди ***,вместо да плати на работниците и семейството си и сега явно му трябват пари и играе по нечия *** и сам се въвлича в гнусни игри,Боже прибери си вересиите,ще повърна!https://flagman.bg/article/217658
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До наблюдаващ #941000! Обра точките!
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен #89Аз си мислех, че нарочно се кълчат да пишат така, а то май това им е стилът.
59
0
 
15
 
! Отговори
наблюдаващ преди 3 години
Да бе,промени я ! Как нито една книжарница,бутик за книги или библиотека не беше ограбена?
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До За тулупитеи над 100 излекувани
57
0
 
7
 
! Отговори
да бе преди 3 години
на кого му пука за американските проблеми
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте как се лъже и манипулира срещу ГЕРБ - https://flagman.bg/article/217658От две години живея в измислен филм,скалъпен от Илия Златанов,който ми е баща.Той многократно е изявявал пред много хора,че мечтата на живота му е да вкара дъщеря си и сина си в затвора, или да ги погуби.Този човек от две години ходи по прокуратури, специални полиции,топи ни с измислени обвинения,на които ние многократно сме отговаряли,казва Пролетина.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей! Я да се научите да пишете грамотно, че после се опитвайте да се изкажете. *** на ГЕРБ и БКП-то такива.
54
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
демократите - разрушиха семейните ценности, безработица, войни по света, карат белите да издържат ***, които за "благодарност" гласуват за тях,републиканците - всички, особено млади и здрави трябва да работят, пазят семейните ценности, ниска безработица, икономиката е добре, просперитет.
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гласуват за демократите щото тия им дават купони,жилище,наема плащат,ток телефон,здравно осигуряване,безплатно даскало,квоти за университети, работа и какво ли не, и товарят белите с още данъци да ги издържат.Така либерастката шайка си осигураява вечна власт и няма протести,тия са доволни на трохите.Изобщо не очакваха бай Дончо да ги бие и са в ужас че 4г не можаха да го махнат-ни с компромати,медии,импийчмент,вируси, флойдовци,не го мръднаха. Ако сега сложат престъпника Джо,черните ще бъдат отхвърлени завинаги от нормалните хора,ще ги изолират завинаги.Има и тотален бойкот по холивуд, на демо
52
1
 
12
 
! Отговори
xmmm преди 3 години
което се промени е че демокрастите които с помощта на "дълбоката държава" обслужват най богатите фамилии, създадоха бездна между републиканци и демократи и ты като за тях гласуват черните съответно ще има огромна омраза към тях ако ги докарат на власт. Само дето белите просто се изнасят и ги оставят.Така се изнесоха от едни квартали преди време и нямаше кой да внася в общината данъци понеже черните са все на помощи и общините закъсаха и са бедни и се стрелят помежду си колко си искат.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До GFRБа си нещастника си. Бегай да пишкаш и да легаш, че си се изчекнал наопаки. Отде се извъдихте такива ***....
50
1
 
8
 
! Отговори
Бачкатор преди 3 години
Какво се е променило ? Нищо ! Демократите ще използват гетата за предизборната си кампания и когато всичко свърши, положението за афротата ще се влоши още повече. Днеска изкачат BLM, ама утре ще изкочат реднеците. Ей тогава ще пада веселба !
49
5
 
0
 
! Отговори
Русофил Проститут преди 3 години
Сега е нощ. Който си е хванал русофилка пеперудка за страхотни сношения,то той е късметлия........
48
6
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Протестите не са в подкрепа на Флойд, а против произвола на ченгето, но вие това не го разбирате. Черни били... Черни или не-черни, вдигнали са се за нещо, а не блеят като офци.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Русофил ПроститутАбе, че си амбрияж - ясно, ама защо си политизираш проблема?
46
7
 
1
 
! Отговори
Русофил Проститут преди 3 години
Самотен русофил търси мозъчно увредена русофилка-В момента съм пред метростанция Витоша по посока съдебната палата.Изискване: Да е облечена като партизанка със шмайзер...
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук е тъпня. Явно тук четати пишат (тези, които могат) простотии хора на по 12 ракии и които не могат да носят на алкохол. Напускам тая статия, защото е ***.Майната им на всички простаци. Прoсtаcite да протестират веднага! ЗАПОВЯДВАМ ви, тъпaнaри!
44
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес гледах клип в Ютюб, как еден бял човек прави експеримент в квартал с бели в който се появи с табела BLM и питаше хората подкрепят ли това движение! Почти никой не му обърна внимание. После отиде в квартал с черни с табела All lives matter! И всеки втори се опита да го бие, накрая трябваше да се спасява с бягство. Е кои са расистите, кои имат нетърпимост към другите и кои искат да имат само права и привилегии заради цвета на кожата си!!?!