САЩ и Китай дадоха началото на нова Студена война

Двете свръхсили в конфликт на много географски полета и и по много направления
25 юли 2020 14:06, Бойчо Попов
566
САЩ и Китай дадоха началото на нова Студена война
Снимка: архив, БГНЕС

Внезапното затваряне на китайското консулство в Хюстън е поредното събитие в бързо изострящия се конфликт между Китай и САЩ. Бъдещите историци вероятно ще се съсредоточат върху 2020 г. като момента, в който засилващото се стратегическо съревнование между САЩ и Китай се е превърнало в нова студена война, пише в цитиран от БТА анализ за Ройтерс Джон Кемп.

Двете свръхсили сега участват в конфликт на множество географски полета (Южна Азия, Югоизточна Азия, Австралия, Европа, Африка и Латинска Америка) и по множество направления (търговия, инвестиции, технологии, шпионаж, международни институции, здравна политика, военноморска, военновъздушна мощ, ракети и териториални спорове).

Свръхсилите посочват разрастващ се списък с оплаквания и почти никакви значими общи интереси. И двете се опитват да вкарат трети страни в съюзническа система, която може да доведе до свят, разделен на два откъснати един от друг блока. Червен срещу син. С нас или против нас. Пълно противопоставяне.

По същество това е определението за студена война.

Някои политически дейци и анализатори по стратегически изследвания все още се колебаят да използват концепцията за студена война, като внимават да правят аналогия с продължилия десетилетия конфликт между САЩ и СССР и неговите последици за международните отношения и средно- и дългосрочен план.

Още по темата

Няма обаче съмнение, че двете страни все повече разглеждат и описват конфликта като засягащ тяхното съществуване. Ако изглежда като студена война и звучи като студена война, той вероятно е студена война, а концепцията повече осветлява, отколкото скрива.

Предшестващите признаци

Сегашната студена война между САЩ и Китай набира сила от няколко години, подобно на опита със Студената война между САЩ и СССР, която обикновено се смята, че започва през 1947 г., но за която има очевидни признаци в края на Втората световна война, когато двете страни все още са формално съюзници в Обединените нации.

От почти десетилетие има увеличаващи се оплаквания за кражба на интелектуална собственост, търговски дисбаланси, шпионаж, дипломатическа сдържаност и обкръжаване и териториални спорове. Следователно подобно на Студената война между САЩ и СССР, която всъщност започна много по-рано (тя беше вече очевидна през 1945 г.), студената война между САЩ и Китай започна преди доста време.

Но ако говорим за момент, в който засилващото се стратегическо съперничество се превръща в същински студен конфликт, изглежда, че 2020 е количествената и качествената повратна точка и служи като също толкова удобна дата, колкото 1947.

Пандемията от коронавирус и най-острата икономическа рецесия от век повишават напрежението и сега конфликтът става главна тема на президентските избори в САЩ, като и двамата основни кандидати са решени да изглеждат твърди към Китай.

Подобно обаче на Студената война между САЩ и СССР, тази между САЩ и Китай вероятно може да продължи при управлението на множество американски правителства и поколения китайски лидери, с редуване на периоди на по-изострен конфликт и разведряване.

Това не е личен конфликт между американския президент Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин. Той все повече обхваща по-голямата част от елитите в двете страни.

В момент, когато патриотично настроени "ястреби" настояват за твърд курс, има все по-малко политическо, дипломатическо и интелектуално пространство за подкрепящи ангажирането гледни точки в САЩ или Китай.

Смяна на най-висшите лидери на едната или другата страна няма непременно да сложи край на конфликта, също както смяната на Труман или Сталин не спря конфликта между САЩ и СССР.

Възможното решение

Подобно на Студената война между САЩ и СССР конфликтът между САЩ и Китай вероятно ще продължи, докато цената не стане непоносима за едната или и за двете страни.

Конфликтът между САЩ и СССР остана предимно студена война, при която действителните военни битки се ограничаваха до войни чрез подставени субекти в развиващи се страни като Корея, Виетнам и Афганистан.

Конфликтът между САЩ и СССР често е описван като успешен пример за управляване на международни напрежения.

Но по онова време не беше очевидно, че конфликтът може да остане студен и да не прерасне в горещ, например при Кубинската ракетна криза.

Сегашният конфликт между САЩ и Китай също така е класически пример за капана на Тукидид, при който една надигаща се сила (Атина в древността, Китай в днешно време) отправя предизвикателство към господстващата сила (някога Спарта, сега САЩ).

Историята предполага, че подобни конфликти често завършват с непреднамерено, но действително военно противопоставяне - като това между Великобритания и Германия в началото на 20 век ("Предопределени за война: могат ли да избягат Америка и Китай от капана на Тукидид?", Алисън, 2017).

Освен икономическия конфликт има дълъг списък с евентуални горещи теми, които могат да възпламенят истинска битка, включително Тайван и Южнокитайско море. Някои "студени воини" от двете страни приветстват "стратегическата яснота" на по-открито съревнование и конфликт между САЩ и Китай.

Евентуален дуалистичен конфликт между два блока, откъснати един от друг в икономически и дипломатически план, предлага изкушаващо повторение на големия конфликт от втората половина на 20 век, завършил с победа на САЩ и разпадане на СССР.

Този конфликт обаче доминираше в световната политика четири десетилетия и крайният изход не беше очевиден през 60-те и 70-те години на 20 век.

Няма гаранция, че студената война между САЩ и Китай ще следва същата траектория или ще завърши по същия начин.

Поддръжниците на конфронтационен подход между двете свръхсили би трябвало да внимават какво си пожелават.
 

Подобни анализи четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


566
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
2
 
1
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Вероятно ще станем свидетели на икономическият колапс на - сащ и распада им като с - ссср навремето
292
0
 
6
 
! Отговори
Скитника Евреин преди 3 години
До АнонименВрагът на цивилизацията бил комунизът ? Това оня същия комунизъм ли е дето беше създаден от евреина Маркс, произхождащ от род на еврейски равини, после наложен от полуевреина Ленин , спонсориран от Австрийски евреи и където в ЦК на руската компартия веднага след "революцията" се намъкват /по данни/ 95% еврейски "революционери" и експлоатират наивните руснаци с приказки за светлото бъдеще.Тия същите евреи които също така създават Капитализма и днес управляват САЩ и останалия свят.
291
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 320"САЩ чак сега ли разбраха, че най-големият им враг се казва Китай, а не Русия!!!"Най-големия враг на цивилизацията (не само на САЩ) е Комунизмът, независимо дали го практикува Китай или Русия.
290
1
 
5
 
! Отговори
ПсихУлога Стамат преди 3 години
До 42Вярно е че има разлика.Турците са страхливци .Като койоти са. Ако е сам можеш да го наричаш както си искаш.Само ще се хили тъъпо. Трябва да се съберат 50-60 човека за да ти скочат и то ако ти си сам .Щото още ходят на стадо . Да се бият, да берат бакър, на джамия...Докато при черрния зависи . Тоя дето си мечтае че е Гангстар може и да те нападне ако има нож или пищов ,а ако няма ще отиде да се оплаче че бял расист го е обидил жестоко и много е плакал.
289
3
 
3
 
! Отговори
ARYAN BUDDHIST преди 3 години
Черна раса са Африка и Гърците понеже Гърците идват от Африка
288
1
 
2
 
! Отговори
ARYAN BUDDHIST преди 3 години
Турците са Кафява раса като всички останали в Близкия изток,черни са Гърците дори от най черните
287
0
 
5
 
! Отговори
До MEMEDALI_TURKIYE преди 3 години
Германия е дала много на света.................философи и учени........................а турците какво сте дали на света???Само локум , султани и ибрици, нали??Нищо повече..............да....................освен това турците имате много грехове, към сируйци, арменци и българи!!!
286
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ чак сега ли разбраха, че най-големият им враг се казва Китай, а не Русия!!!
285
0
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
До MEMEDALI_TURKIYEКато казваш така сапунената индустрия на европа има много суровини !
284
2
 
1
 
! Отговори
ARYAN BUDDHIST преди 3 години
Берберите ти готвят балтия разбра ли бе Славянски макак
283
1
 
1
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
лепилар самотник, ужасна комбинация, не бих пожелал на никого, дори на кафевите, макар, че така им било писано хехе
282
0
 
1
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Уж кюрдите са от твойте хора а сега ме наричаш кюрд, да не си дрогиран или си пиянде най-обикновено без приятели, жена и кой да ти обърне внимание? :))))
281
1
 
2
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Как изкара виза за нискочелата да дойде в хармали или викаш виртуална виза не трябва? ахахахахахахаахахаха
280
2
 
2
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Я кажи самотнико не ти ли давам да заспиш токова късно в БГ или си въодушевен, че някой ти е обърнал внимание малко повече най-накрая? бхахахаха
279
1
 
2
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Ти не знаеш нищо за Мартин Борман. И освен, че си неграмотен, си и неук, неразбираш, не можеш да се аргументира. Толкова пъти те затапих тая вечер и не можа да отговори на нито едно затапване. Освен това не ми говори за шамари да не ти припомням как са ти вкарвали главата в аннуса в даскалото, ти от тогава ли стана толкова крив? Я да те питам друго... смешно ми е ама кога за последно видя гола жена на живо? бхахахахаха
278
0
 
1
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Антропологична физика е структурата на тялото?? Я пак? бхахахахахаа
277
1
 
1
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Като гледам май точно теб те прекараха много хора тук тая вечер..... май стана уличницата на форума? Тия 2 дипломи от кое училище ги взе или ти задавам неудобен кофти въпрос?? хехе
276
1
 
1
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Я сподели какво имаш в предвид под антропологична физика или пак те сложих в шах?? хехе, верно съм лош :)))
275
1
 
1
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Глупповатий жълто-кафеникав юроде, оствори като Самоа, Вануато, Южна Каледония, Фиджи, Нова Зеландия са от несъществуващия вече континент който наричат Океяния където хората са много по различни и идентични, докато тези аборигените от Австралия и Папуа са доказан генетично черрен афро-майймунски матерял, вземи прочети, че днес те сложих в малкия си джоб, после в стомаха ми и те изкарах отзад вече *** циггането ***
274
1
 
0
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Е да ама по твойта логика и арабките и жълтите са "кафеви" така, че ако едните са късокраки и другите са такива..... как те правя див и щастлив усещаш ли хехе