Протест “Ден на гнева на местните народи“ в САЩ

В Портланд събориха статуи на Рузвелт и Линкълн
13 окт 2020 09:29, Елка Василева
170
Протест “Ден на гнева на местните народи“ в САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Демонстранти в град Портланд събориха статуи на бившите американски президенти Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн и нанесоха щети на сградата на Орегонското историческо дружество, изразявайки своя "гняв" срещу Деня на Колумб, предаде "Асошиейтед прес".

Организаторите на протеста нарекоха проявата "Ден на гнева на местните народи" като реакция на чествания вчера в САЩ празник в памет на Христофор Колумб, който е поляризираща фигура.

Демонстрантите нацапаха с червена боя паметника на Рузвелт и го събориха, а по-късно повалиха и статуята на Линкълн.

Още по темата
Според историци Рузвелт е изразявал враждебно отношение към коренните жители на Америка.

Протестиращите изписаха със спрей "Дакота 38" върху основата на паметника на Линкълн, имайки предвид 38 мъже от племето дакота, чието обесване било одобрено от Линкълн, след като те участвали в конфликт с бели заселници в Минесота, предаде БНР.

Демонстрантите също така изпочупиха прозорци на сградата на Орегонското историческо дружество.

Трима души бяха арестувани от полицията, която каза, че са били нанесени щети на няколко заведения, включително ресторант, по който било стреляно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белите заселници трябваше да станат поданици на индианските държави.Да работят за индианците и да плащат данъци на индианците.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За сайт на агенция Блумбърг е присъща омразата към белите хора. Все пак Талмуда не учи да имаш респект към трудолюбиви и създаващи.
28
2
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Животът навсякъде по Света стана нервен и гаден -всичко е пари и оцеляване -расизъм и *** !
27
2
 
13
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
Кюмюрищата даже не знаят, че заради тях Линкълн е обявил война на конфедерацията. Съмнява ме сред тая *** да има и 20 ***.
26
1
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Не може да си представите колко е хубав този щат Орегон -Страхотна живописна природа с гори океан и реки!! Но явно хората там са се побъркали тотално! Преди години бях там -беше спокойно -явно нещата са се променили
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кратките новиниЧервените каскети се косят за геноцид.Умирам от смях!
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига комунистическа пропаганда. Въпросните индианци са едни мързели и лентяи, които не са построили една къща в цялата си история, ядяли са себеподобни, заробвали са други племена и са воювали почти всеки ден. Всички тези акции са насочени срещу белите хора и това, което те са успели да построят. Ако белите спрат да плащат с данъци съществуването на ***, знаете ли колко "поробени" племена ще изпукат от глад, защото са некадърни по ДНК?
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Индианците дадоха тютюн на Белия човек, а Белият човек даде огнена вода на индианците.
22
7
 
6
 
! Отговори
Историк преди 3 години
До АнонименМного си прекалил с гледането на ковбойски филми .... Холивудските бозави Уестърни имаха само една цел. Да оправдаят избиването на местните . Също както филмите за Рамбо бяха да измият позора от тоталния провал на американчетата във Виетнам. Индианците не са нападали и убивали НИКОГО. АКО ЧЕТЕШ ИСТОРИЯ а не да гледаш холивудски сапунки ще разбереш че индианците дори са били гостоприемни и са приели белите ... докато белите не са започнали да ги избиват за да заграбят земите им.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 21Грешиш. За либерастите Линкълн наистина е герой защото осовбождава неггерите, но за нормалните хора(реднеците) той е тиранин и заробител. В случая иронията е че именно либерасти му бутат статуята.
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кратките новиниТака неаречения геноцид ан индианците е пълна измислица. 99% от тях измират от болести преди още европейците да заселят континента. Голяма част от конфликтите са започнати от тях защото те са диви варвари и постоянните войни в тяхното общество е нещо нормално. Когато започнеш война и я загубиш ти си си виновен.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да събориш статуя на Линкълн в САЩ е все едно да събориш статуя на Левски в България. И трябва да се гледа на този варварски акт, като форма на държавен тероризъм. Браво червенoшийки, достигнахте нивото на вaндалите от пети век.
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
когато се опитваш да анализираш исторически събития, трябва да се поставиш в "обувките" на времето, когато тези неща са се случвалида, Колумб е завоевател, за Европа епохата е на великите географски открития, за местните сигурно е поробител. Едните са победили, другите са победени. Само че, сега всички живеят равнопоставено заедно в общество по нови правила. Ако не им харесва може да емигрират. Историята е да стъпим на нея, да се учим от нея и да вървим напред, а не да се връщаме назад.
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАко е техна земя що нямат нотариален акт?
16
6
 
10
 
! Отговори
Кратките новини преди 3 години
...... и сред възмутените протестиращи НЯМАЛО нито един представител на "местния народ - индианците" а само африканци, латиноси и бели особи с лява резба ...... Геноцидът срещу местните индианци при заселването на Амреиканския континент от докараните с кораби английски и европейски престъпници НЯМА АНАЛОГ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ . И Линкълн направо изглежда като миротворец с неговите обесени 38 в сравнение с масовите убийства извършвани от Американската армия и заселниците......
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"след като те участвали в конфликт с бели заселници в Минесота"Те индианците напълно мирно убивали изнасилвали и скалпирали, пък лошия расист линкълн ги обесил.
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Събарят статуи на Линкълн? Тези зелени еуглени осъзнават ли какво направи Линкълн за черните? Осъзнават ли че без Линкъл САЩ нямаше да същиествува сега? Линкъл е най-великия американски президент. Видях че събориха и статуя на Ганди преди месец. Ганди!? Той през целия си живот само за мир е призовавал. С какво ви е виновен пък Ганди? Wtf
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пенсионертова си е тяхната земя, а въпросните "бели" са дошли от цял свят!
12
2
 
11
 
! Отговори
О не, немога преди 3 години
Колумб бил поляризираща фигура? Колумбе, Колумбе, защо ги откри тия, та сега разни почтихора да те поругават и зачеркват.
11
5
 
18
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
пак ли Чветнокожи ще протестират, че им е лошо в страната на белите - ами кой от къде е, никой не ги държи на сила!