Кой гласува за Тръмп и кой за Байдън в САЩ?

Вече е ясно - това са най-оспорваните избори
33

Какво означават данните, получени до момента, какви са нагласите и изненадите и как анализаторите видяха историческия вот в САЩ?

За да бъде избран президентът на Америка той трябва да има 270 електорски гласа. Рекордната избирателна активност в Съединените щати е нож с две остриета. И макар още да не е приключило преброяването на гласовете в няколко щата, вече е ясно - това са най-оспорваните избори.

Още по темата
А разбивката засега показва - мъжете са почти наравно в предпочитанията си към двамата кандидати. Не така стоят нещата при жените - ако през 2016 г. Тръмп спечели дамите, сега те избраха Байдън. Хората с висше образование също са дали гласа си за него. При незавършилите колеж предпочитанията са изравнени.

След протестите срещу расизма в Щатите интересно беше как ще се разпределят гласовете на чернокожите. Безапелационният им избор е Байдън. Белите традиционо подкрепят повече републиканците. А испаноговорящите масово подкрепят Байдън.

И сега, както и през 2016 г., младите подкрепят демократите. Традиционно, хората над 65 години са републиканци.

Една от най-интересните арени е ключовият щат Флорида. Там разликата между двамата е минимална. Но засега води Тръмп с 3% и то по-убедително от 2016 г., когато отново спечели щата. Обикновено демократичен, но с много силна кубинска общност, именно Флорида предвещава победителя.

Изненадата на изборите – Доналд Тръмп привлече на своя страна повече гласоподаватели от латиноамерикански произход в няколко ключови щата, отколкото през 2016 г. Действащият държавен глава спечели убедително Флорида именно с тяхна помощ.

Подкрепата обърка анализаторите, особено заради острата реторика на Доналд Тръмп по отношение на миграцията през последните 4 години. И сега той остана категоричен – ще построи стената по границата с Мексико и ще работи за ограничаване на нелегалната емиграция.

Част от латиноамериканците признават, че не биха гласували за Байдън, тъй като го смятат за комунист, въпреки че самият той многократно е отричал това. Мнозина изтъкват и че по време на управлението на Тръмп безработицата сред тяхната общност е спаднала до рекордни нива.

Байдън все пак успя да спечели гласовете на латиноамериканците в Аризона. На национално ниво той също така привлече вота на хората под 30-годишна възраст и на тези с висше образование. По-голямата част от гласовете на жените също са отишли при демократа.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и телевизия Bulgaria ON AIR
.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
1
 
! Отговори
Да бе! преди 3 години
Българските комунисти от форума твърдят, че Байдън бил такъв, бил онакъв, но какъвто и да е Байдън, все пак не е руски угодник като Тръмп, който щял да строи собствен небостъргач в Москва. И не само това, Тръмп не е нито политик, нито дипломат, Тръмп е бизнесмен и търговец, но не и държавник.
18
5
 
3
 
! Отговори
KAG2020 преди 3 години
***тите гласуват за байдън, патриотите за Тръмп. Онези които си ценят бизнеса, бъдещето на децата, моралните устои, семейството, ниски данъци...тези сме гласоподавателите на Тръмп.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Меркел 20 години, тези в САЩ на по 80 години, Байдън от 47 години сенатор, Путин бетониран" Аааа, не така другарю, Байдън, Меркел и всички западняци са "демократи", а Путин - диктатор. Либерастията така повелява. Да се свети името и.
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно е, че зад Байдън стоят определени сили, защото самият той едва казва 2 изречения преди да се обърка и да си изгуби мисълта.
15
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Байдън са гейове, травестити, цветнокожи, третополови и тн.
14
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Селяците от централните щати за Тръмп, гражданите от крайбрежните щати - за Байдън.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само си представям как агресивен гей - демократ се опитва да удари нормален средностатистически избирател на тръмп от тея с м 16 -ките... Направо жива трагикомедия... В тези избори няма нищо нормално. Малката разлика в резултатите между кандидатите не е нормална и това ме кара да мисля, че са манипулирани.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3- та СВ е пред портите
11
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Също така всички подпалвачи с две гънки гласуваха за Байдън .
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще летят ракети хвасонг 15 и хвасонг 16 към уса а може и към ес.
9
1
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Споко сега само гледаме сеира отвъд океана всички :) интересно е като нещо като пародия ,граничеща с филм на ужасите!
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ ще осъмнат утре с пуцане и ножове по улиците. Тръмп не е свикнал да го унижават ,а са 50 на 50, плюс историята с пощенския вот и ще ескалира ситуацията до часове.
7
3
 
4
 
! Отговори
К...Р преди 3 години
За Байдън Два за ТръмпТри за Америка!!!
6
5
 
23
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
В момента ги следя изборите от американски дисидентски канали и източници ,за такава измама става въпрос ,за такова фалшивициране от страна на демократите и чичото ,чието име е цензурирано тука Со рро сссс!Бедна ви е фантазията просто,наште костинбродки бюлетини на н-та степен !Все едно гледам как някаква африкнска държава прави избори за първи път и всеки лъже и маже ,горчив цирк!
5
2
 
17
 
! Отговори
ЕЕЕЕЕ ЕЕЕ Е преди 3 години
И замириса на война!Радваха се хамериканците на десетките войни през последните много десетилетия, празнуваха, освобождаваха и демократизираха! Дойде и техния ред!
4
5
 
6
 
! Отговори
Ром преди 3 години
Аз гласувах и за двамата по няколко пъти.Сега се прибирам да инвестирам!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Усещате ли нещо,по целия свят се въртят едни и същи мутри незаменяеми, Меркел 20 години, тези в САЩ на по 80 години, Байдън от 47 години сенатор, Путин бетониран, Бойко хеви дюти, новият ред няма слуги да поднови ли? Предатели трудно се намират ли?
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И двамата са изкуфели старчоци. Плашещи и вампирски физономии . Какви президенти? Плашила!!!
1
2
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
На Байдън електората