Спейс Екс изстреля космически кораб с астронавти към МКС

Слага се край на 9 г. зависимост на НАСА от Русия
Обновена: 16 ное 2020 08:05 | 16 ное 2020 07:53, Елка Василева
241
Спейс Екс изстреля космически кораб с астронавти към МКС
Снимка: архив, БГНЕС

Спейс Екс изстреля успешно първия си космически кораб на оперативна мисия до Международната космическа станция (МКС).

Частната американска компания ще транспортира до МКС астронавти на НАСА, слагайки край на девет години на зависимост на космическата агенция на САЩ от Русия, след като американските совалки бяха извадени от експлоатация, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Капсулата "Дракон", която в тази година на изпитания - на първо място пандемията от новия коронавирус, но и протестите срещу расовото неравенство и политическите спорове в САЩ - бе наречена от екипажа "Резилиънс" ("Устойчивост"). Тя бе изстреляна с ракета "Фалкон 9" в 19.27 ч. източноамериканско време вчера (2.27 ч. българско време днес) от космическия център "Кенеди" на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида. При ракетния пуск цялото крайбрежие на най-южния американски щат бе осветено.

Основателят и ръководител на Спейс Екс, ексцентричният милиардер Илон Мъск, бе принуден да наблюдава изстрелването от дистанция, защото даде положителна проба за коронавируса.

За сметка на това свидетел на историческия момент стана вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в качеството си на председател на Националния космически съвет. "Добре дошли в продължението на една нова ера в Америка на изследване на космоса (с апарати с хора на борда)", заяви Пенс.

Началото на полета премина добре. Три минути след изстрелването на 90 километра над земната повърхност, докато ракетата се движеше със 7000 километра в час, първата степен се отдели безпроблемно, за да се върне на Земята и да бъде използвана отново.

На борда на капсулата "Дракон" са трима американци и един японец. Това са командирът на полета, полковник Майк Хопкинс от военновъздушните сили на САЩ, и още двама американци - капитан трети ранг от военноморските сили Виктор Глоувър, първият чернокож астронавт на дългосрочна мисия в космоса, и физичката Шанън Уокър, единствената жена от екипажа. Четвъртият човек на борда е японецът Соичи Ногучи. Асошиейтед прес отбелязва разнообразния състав на екипажа.

Предвидено е полетът да продължи 27 часа и половина, изцяло в автоматичен режим. При необходимост екипажът може да поеме ръчен контрол върху капсулата.

Скачването с МКС е планирано за към 6 ч. българско време във вторник. Четиримата астронавти ще останат шест месеца на борда на станцията, където сега се намират двама руснаци и една американка.

По план ракетата трябваше да бъде изстреляна с едно денонощие по-рано. Полетът обаче бе отложен заради неблагоприятни метеорологични условия.

Историческото първо изстрелване на пилотиран космически кораб на Спейс Екс се състоя на 30 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито, Русия остана единствената държава в света с технология за полети до МКС.
23
9
 
5
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Сега остава и да си оправят тоалетната на МКС, че често им се разваля и ползват руската, хайде успех...
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СпейсЕкс си сътрудничи с НАСА и те бяха важни за началото. И договорите с военните и НАСА са тлъсти, но не е луд тоя, дето яде баницата. А знам ли, може на това да се гледа и като на спонсорство на сектор от значение на националната сигурност. СпейсЕкс е независима компания, нито пък Мъск е агент на държавата. Ама така работят нещата в Рашистан, знам. Там всеки е агент, като в БГто.Сравненията с Блу Ориджин са ***. Те по късно почнаха с Ню Глен. И днес имат 1/3 от служителите на СпейсЕкс.
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До БобиМъск не е американец а австралиец
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да сравняваш Москвич с Форд Мустанг си е чиста глупост.
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЛАГА СЕ НАЧАЛО НА ЗАВИСИМОСТТА ОТ ЕДНА ЧАСТНА ФИРМА
18
0
 
13
 
! Отговори
До 1 и подбни преди 3 години
Ако всички хора бяха с вашия мозък,щяхме да сме в пещерите и да търкаме клечки за палене на огън.Човешкият прогрес ти е подарил това устройство с което ти плюеш и многознайстваш наготово с с нищожният си интелект.Невежеството е винаги самоуверено и т.ъ.п. ли е човек ,няма как да му го обясниш.........А човечеството и науката вървят напред,въпреки наличието на такива ***,ползващи новите технологии без да разсъждават!
17
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо особено МКС не е далеч не е голямо постижение.
16
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво постижение ! Руснаците го правят от 60 години
15
12
 
8
 
! Отговори
До Боби преди 3 години
Наивно е да смяташ,че Мъск е обикновен, свободен американец. Когато си говорим за технологии (особено за космически технологии), компаниите които стоят зад тях са всичко друго,но не и свободни. Мъск е просто пионка, клоунът за пред масите.
14
4
 
6
 
! Отговори
До Боби преди 3 години
Бобка, толкоз си бос, а говориш с тон на познавач, редейки глупост след глупост. Ашколсун. Така се прави. Със силата на логиката.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дам и ние само преди 30-40 години бяхме едни от първите производители на персонални компютри. Завода в Правец блестеше от чистота и свичко беше по конец. А Правецаидваше контрабандно от САЩ през няколко страни извън блока.Най-лесното нещо е да откраднеш технология, има хиляди начини за това.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЩот ми харесва!
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Въпросът е колко време и средства преди това НАСА е хвърлила в разработката на "технологиите на Мъск""------------------------------Дали е хвърлила и колко? Системата за насочване и скачване на капсулата "Дракон" с МКС е 100% многогодишна отработена СССР система.
10
5
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
А защо не кажат колко пъти по-евтин е полета до МКС със Спейс Х, от колкото с руската Союз? Ся без парите от САЩ на Путин ще му дойде нанагоре сам да строи ракетата :))))))))))))))))))))))))))))))))) Прогнозата ми е, че и тя ще стане руска анимация :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
9
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не беше швабата Вернер фон Браун, краварите...още щяха да си стоят на Земята!
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото сега е, че НАСА вече няма да имат контрол върху руските полети на "Союз", а те бяха единствените руски ракети, които не се взривяваха спонтанно.Дано "Роскосмос" има повече успех с производството на водка.
7
15
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Частно, точно колкото частна е Роскосмос е частна и СпейсХ. Частна с по няколко специални гости в борда на директорите. А въпросния Мъск е клоуна за пред тълпите.
6
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МКС не е никакъв успех станцията се намира наблизо и разстоянието ме е далече.Необходимата подемна сила която трябва да се създаде от двигателите не е голяма какъвто е и полезният товар за двама астронавти.За мисия до Марс и Луната с оборудване е немислимо не само за сега а и за в бъдеще.
5
6
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
.......слагайки край на девет години на зависимост на космическата агенция на САЩ от Русия......Хахахааааа, ама кораба Союз се правеше с пари от САЩ. Сега кранчето секва и руската ракета ще става и тя анимационна, понеже деньги нет :))))))))))))))))))))))))))))))))))))