Часове след размириците: Конгресът потвърди победата на Байдън

Джо Байдън ще встъпи в длъжност на 20 януари
Обновена: 7 яну 2021 11:16 | 7 яну 2021 11:12, Нели Христова
195
Часове след размириците: Конгресът потвърди победата на Байдън
Снимка: БГНЕС

Часове след като поддръжници на Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия, Конгресът потвърди, че следващият президент на САЩ е Джо Байдън.

Американският вицепрезидент Майк Пенс започна възобновената сесия в сряда вечерта, в която депутатите преброяват и потвърждават електоралните гласове, казвайки, че това е бил "тъмен ден в историята на Капитолия на САЩ".

"Да се връщаме обратно на работа", заяви той.

Възраженията на някои републикански депутати за отмяна на резултата в Аризона и Пенсилвания бяха отхвърлени. Сесията потвърди 306 гласа за Джо Байдън срещу 232 гласа за Доналд Тръмп.

Преброителят, сенатор Ейми Клобучар, съобщи: "Джо Байдън и Камала Харис ще бъдат президент и вицепрезидент според бюлетините, които са ни дадени."

След това последваха аплодисменти в залата. "Обявяването на състоянието на гласуването от президента на сената ще се счита за достатъчно за избора на президент и вицепрезидент", заяви Пенс.

Байдън и Харис ще стъпят в длъжност по обяд на 20 януари - след по-малко от 2 седмици.

Самият Доналд Тръмп публикува изявление, в което заяви, че ще има "подреден преход" към новата администрация на Джо Байдън.

"Въпреки че съм напълно несъгласен с резултата от изборите и фактите ме измъчват, въпреки това ще има подреден преход на 20 януари", се казва в изявлението на президента.

"Винаги съм казвал, че ще продължим борбата си, за да гарантираме, че се отчитат само законни гласове. Въпреки че това представлява краят на най-големия първи мандат в историята на президента, това е само началото на нашата борба да направим Америка отново велика!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на Байдан
121
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Тодор Живков може да ги оправи. Ама той умря и затова вече няма надежда.
120
3
 
13
 
! Отговори
Бай е новия президен преди 3 години
И Китай вече е новия хегемон на света! Дупе да ни е яко!!!
119
4
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
екзекуция от упор със Сайга 12 право в българофобския предателски череп на всяка транс-атлантическа калинка!България да се освободи от окупаторите и враговете!
118
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега остава да гръмне крайсерът Аврора по Белия Кло Зет и ще има велика комунистическа революция в УСА. Очакваме после и Гулаг по Краварски заточени в Аляска. Те и без това панделите им препълнени до покривите.
117
9
 
8
 
! Отговори
мери преди 3 години
Света се отърва от един луд ама дали ще е така ще видим със следващия Поне няма да слушаме и гледаме политучески клоун
116
5
 
15
 
! Отговори
отровна гад преди 3 години
По света има много видове диктатури, но почти всички са на военни хунти.В САЩ са уникални - при тях е законна полицейска диктатура! И немалка част е съдебна диктатура - фраскат немислимо големи присъди за всякакви дреболии, а истинските големи престъпници винаги се измъкват, като плащат космически хонорари на елитни адвокати.
115
5
 
9
 
! Отговори
как не преди 3 години
Поредната пешка,която ще използват за собствени цели, а тя дори няма да разбере,че е президент. Как е възможно да се избира за президент един възрастен и болен човек, наедакветен във всяко едно отношение?Ето така: има кой да дърпа конците на поредната кукла.Целият този избор противоречи на здравия разум. А Америка не е велика държава, там са завоеватели и използвачи, да не говорим за миналото изобщо и как са станали граждани на тази държава първите "американци",които не са и били такива дори.
114
9
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Демокрацията е най-добрата система, но хората по земята са прости и не могат да я прилагат както трябва и затова я разболяват с популизъм, и демокрацията започва да боледува защото хората са прости.
113
4
 
4
 
! Отговори
до 128 преди 3 години
Ще злорадствам колко си искам, защото се случи на най-заслужаващата това страна.
112
7
 
6
 
! Отговори
Не злорадствайте! преди 3 години
Това може да се случи във всяка страна,в която демокрацията се разболее от популизъм,а най-благодатната почва за популизма е Простотията.
111
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи симпатизантите на Барак Обама, който е наследник на хората, които са брали памук им е позволено да правят безредици и да грабят магазини, а сега не е позволено. Разберете САЩ е велика страна и никога белите няма да се предадат .
110
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже не изчакаха да изстинат телата на убитите си сънародници. Ето на какво е способен човеконенавистната диктатура в САЩ.
109
4
 
6
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 3 години
Прилича на злодей!
108
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политическата мафия сложи началото на края на Америка ! А всички психично болни и умствено изостанали фенове на заспалия Джо и тази политическа мафия много скоро ще страдат .... очаквайте войни и социализъм ! Честито !
107
15
 
6
 
! Отговори
бай Дик преди 3 години
Хей Тръмп - Уволнен си!!!
106
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оранжевия да си ходи. Стига му толкова. Радев да се вземе поука, как не трябва да сдава властта догодина. Да си иде и той ама мирно и кротко на село да сади краставици.
105
4
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
какво ви говори факта, че дори гласуването е:138 на 282 гласат.е. 138 гласа са с Тръмп, не е да е като 0 на 400 и нещо! числага са от 2 рата снимка към статията, не съм си ги измислил...
104
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно Байдън знае ли че е президент на САЩ или заради алцхаймера е останал с впечатлението, че е президент на Сингапур?
103
2
 
16
 
! Отговори
Византийски мурафети преди 3 години
"Ч.Рени и имигранти от разни пропаднали страни се инсталират на ключови държавни позиции без конкурс и без никакви качества"Досущ като в последните години на Византийската империя. Упадъкът и започва когато започват да назначават само гърци на всички ключови постове. Резултатът е известен от историята. Същото чака и САЩ.