Байдън: Сърбия да признае Косово! Вучич: Това е американската политика

Американският президент изпрати поздравление по случай националния празник на Сърбия
Обновена: 7 фев 2021 17:13 | 7 фев 2021 17:06, Анисия Иванова
357
Байдън: Сърбия да признае Косово! Вучич: Това е американската политика
Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън поиска Сърбия да признае Косово. В поздравление по случай националния празник на Сърбия 15 февруари Байдън поиска от сръбския президент Александър Вучич да положи усилия за постигане на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията с Косово, съобщават сръбските вестници.

"От името на американския народ изпращам сърдечни поздравления до Вас и съгражданите ви по повод националния празник на Сърбия 15 февруари. САЩ "остават непоколебими" в подкрепата за европейската интеграция на Сърбия, извършването на реформите и постигането на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията с Косово, споразумение, "което е фокусирано върху взаимното признаване" на двете страни.

"Силата на нашите отношения се основава на дълбоката история на връзките между нашите два народа, които воюваха като съюзници в двете световни войни. Ценим и близкото си сътрудничество в борбата против пандемията от коронавирус, докато заедно се изправяме пред това глобално безепрецедентно предизвикателство", пише в поздравителното писмо от Белия дом.

Президентът на Сърбия Александър Вучич благодари за поздравлението, но отбеляза, че взаимно признаване между Сърбия и Косово не е записано в нито един акт на нито една световна организация, нито на ЕС, в нито една резолюция, съобщава вестник "Новости" в електронното си издание.

"Разбираме, че това е американската политика, имаше опити тази фраза да се наложи като нещо, което трябва да приемем като окончателно решение. Вече казах в Белия дом какво мисля за взаимното признаване и отговорът ми няма да бъде различен", заяви Вучич.

"Досещам се за много идеи за това какво поздравление бих могъл аз да изпратя за Деня на независимостта на САЩ, но ролята ми е да защитавам интересите на Сърбия", добави той.

"За нас Сретение е голям празник и то е много по-важно за нас от американските и албанските желания. И ние имаме своите /желания/, но и по-различна действителност. От друга страна трябва да призная, че това не е приятно, защото ви е ясно, че цялата американска външнополитическа инициатива ще върви в тази посока", каза сръбският президент. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 302 АнонименТи на кой се правиш бе ! Кой те пита тебе какво да става , а ! От такива наведени прадателскиСороси пропадна България и рие в дъното. Само физическо почистване е нужно за вас
254
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вучич какво иска? Потискат българското и албанското малцинство. Продължават да водят комунистическа политика. Нужно е всички да се обединят срещу Сърбия.
253
5
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Много е вероятно в бъдеще Сърбия да признае измислената албанска държава косово ... не е много удобно две съседни държави да живеят в дрязги !Но ако това се случи, то трябва да стане с големи условия към косово, ама наистина големи !!!
252
5
 
33
 
! Отговори
УАУ преди 3 години
ТОЗИ С ДЕМЕНЦИЯТА МАЙ ЗАБРАВИ,КАК ПОЛОЖИ КЛЕТВА ПОД ДУЛАТА НА 30 ХИЛЯДНА АРМИЯ. КОЯТО И В МОМЕНТА ГО ОХРАНЯВА ВЪВ ВАШИНГТОН ОТ ЛЮБОВТА НА ХОРАТА!
251
6
 
17
 
! Отговори
Всеки знае преди 3 години
Байдънясълият е назначен от олигарсите с измама,народът избра Доналд Тръмп за Президент!
250
16
 
12
 
! Отговори
sd преди 3 години
Сърбия беше подобаващо наказана от НАТО за престъпленията си.
249
2
 
10
 
! Отговори
До ББ преди 3 години
Не обвинявай другите в това, което самият ти вършиш, зачитай чуждото мнение !
248
30
 
11
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Сърбите извършваха етническо прочистване,финансирани,въоръжавани и подкрепяни от Русия...и слепите го видяха...убиваха невинни жени и деца,Сараево...има клипове в мрежата и всеки може да ги види...не налагам мнение...споделям..в лицемерният и манипулиран свят убийците викат...налагаш мнение...лицемерието не е ценност,утре новите "безнаказани" ще гърмят децата ви...вас,Бог да пази САЩ!!!
247
7
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Абе до ББКГБ вменявания...къде видяхте иск за съгласие със мнението ми??,изложих факти които всеки нормален и независим може да провери,в поста ви няма аргументи...само вменени вини...нормално за КГБ кибер...*** която строите ще обитават и Вашите деца...дано ви простят...аз Не...Бог ми е дал живота....Аз съм Свободен Човек!!!
246
1
 
9
 
! Отговори
Абе до ББ преди 3 години
Я гледай ти, значи ние те ''обвиняваме несправедливо'', а само ти си правият да обвиняваш нас, че видиш ли - щом имаме различно мнение от твоето, значи сме ''***'' ! Слушай, ти ставаш за истински комунист, щото и те така - винаги са ''жертви'', а който не е съгласен с тях е ''фашист'' ! Абе... с теб да се чуди човек да се смее ли, или да плаче, затова с две думи си една Голяма Трагикомедия !
245
14
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
тук руско-сръбските служби се "борят" с един човек със собствено мнение,убеждават ви,че всеки с мнение е безплатендраскач ..сърбите убиваха платено в Босна и Херцеговина,убиваха в Хърватия..убиваха в Косово..убиваха жени и деца със снайпери платени,произведени и доставени им от Русия...факти..има клипове в мрежата как убиват невинни в Сараево..и как да ме унизят..да съм искал някой лев..факти и аргументи които всеки може да провери...луд съм си...и плюя на парите ви...рубладжии,Бог да пази САЩ!
244
7
 
17
 
! Отговори
До 288 преди 3 години
И ти вярваш, че НАТО ще тръгне срещу Ердоган заради нас ли? Пак ще ревем пред вратата на Русия /ами дано да не се налага/.
243
13
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До До ББАз безплатният "***"със собствено мнение съм готов да се срещна с Вас,безплатно,никога и никой не ме е убеждавал или плащал да изразявам мнение,поканете и аверите ви от руското...никакъв проблем,не виждам аргументи...само вменявания на грехове...типично за руските агенти,кибер агентите сте...превъзхождат почтенните с пари и организация...манипулатири сте...САЩ са носители на Свобода и Справедливост на Човечеството
242
2
 
18
 
! Отговори
Ние тук преди 3 години
бистрим политиката на Сърбия, ама в най-скоро време Бай Дън ще издаде заповед и на нас да отстъпим за Македония. Дали тогава ще се намери български политик да му разкаже играта като Вучич?
241
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
282 България е надежден член на НАТО, български войски участват в мисиите на Алианса по света, дори и в Косово. За това свидетелстват многото награди на наши военни под командването на НАТО. Български офицери е обучават в НАТО от 15 години. България поръча първата ескадрила от 8 изтребителя Ф16, след което ще последва още такива ескадрили. Сам можеш да си отговориш на въпроса, дали НАТО ще защити България..
240
3
 
20
 
! Отговори
До ББ преди 3 години
Най-голямата манипулация и обида за американския народ беше "изборът" на тоя изкуфял никаквец за президент ! А що се отнася до мен, аз не съм ***, но ти като гледам си такъв, и то безплатен ! Поне се пазари да ти дават по някой лев !
239
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
88 Събуди се , стига сънища.
238
21
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Руските *** и пропаганда създават погрешно мнение за САЩ,децата на американците са пращани на войни само тогава когато е трябвало да се спасят човешки животи,да се въздаде Справедливост...да можем Човешките същества да живеем Свободно и в Спрадлив Свят....останалото е пропаганда и лъжи...без Народа на САЩ сега щяхте да живеете в 3-ят райх на Хитлер...да горят децата ви в газови...в Босна още щяха да убиват деца и жени сърбите..само факти...Американците не са *** пращащи децата си на смърт
237
13
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Абеевтино ***...евтини манипулации към българите...покрай македонският...обиждаш Народа на САЩ избран с гласовете им...страх ли ви е...на път сте да останете без препитание руски ***...Президента на САЩ е...Боец...минал е през Ада...и е Достоен и Силен Човек...Бог да пази САЩ!!!
236
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е нулата тя е под нулата в момента,НАТО не ги брой бъл.войски.В базите САЩ не се допуска бг.войска.Путин ще им покаже пътя на тези наглеци,само че Соломончо докара тези миротворци който мислят само за война краварски гадове.България никога няма да бъде защитавана от НАТО тя е корумпирана територия и няма имидж на правова държава предатели са.