САЩ изпитва недостиг на работна ръка

Лорънс Самърс, бивш финансов министър на САЩ
12 май 2021 10:14, Анисия Иванова
39
САЩ изпитва недостиг на работна ръка
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

САЩ започва да изпитва недостиг на работна ръка. Това каза пред Лорънс Самърс, бивш финансов министър на САЩ

"Много мениджъри се тревожат и говорят за това. Не могат да намерят работници. Наемането на работна ръка трябва да се увеличи", каза той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Доказателство за това е, че имахме изключително силни средни почасови ставки през този месец. Само един месец е. Миналият месец бяха по-ниски, но този месец имаха ръст от 9% на годишна база. И вероятно цифрата е била изкуствено задържана ниска, поради факта че повечето от новите работни места са били в сектори с ниски заплати, като ресторантите

Това, което виждаме е все по-голямо доказателство за недостиг на работна ръка и може би това ще се окаже преходно. Може би ще се окаже, че когато учениците се върнат на училище повече хора ще се върнат на работа и ще изчезне това усещане за недостиг на работна ръка. Но като гледам данните виждам много по-голямо доказателство, че хората, които са се пенсионирали през последната година няма да се върнат, каза още финансистът.

Виждам повече доказателства, че хората които по един или друг начин са променили живота си скоро няма да се върнат на работа. Очаквам, че с бързия растеж на икономиката през следващите няколко месеца този недостиг на работна ръка ще се увеличи и ще окаже повече натиск върху заплатите, което ще се прехвърли върху цените.

Споерд него инфлацията може да се ускори сравнено с нивото на което е това лято, вместо да се забави, както Фед и Министерството на финансите толкова уверено прогнозират.

Още едно доказателство е пазарът на имоти. Цените на жилищата се увеличават с двуцифрени темпове и това показва, че наемите вероятно ще се повишат скоро. Отчасти по тази причина хората купуват тези имоти. Затова и компаниите за частен капитал изкупуват голямо количество къщи. Досега факторът наем задържа индексите на инфлацията през сезона, но това предстои да се промени, допълни Самърс.

Между въпросите за инвентара, въпросите с недостига на работна ръка и наемите, трябва да кажа, че моите притеснения за инфлацията са все по-големи, каза още финансистът.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Винету преди 1 месец
Много вожд - малко индианец. Трябва да се промени работната култура и мениджъри да стават само тези, които имат качества а не тези с трудовия стаж, както става обикновенно в кравария.
31
0
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 1 месец
Ами да назначат безработни . Колко му е ? Не мисля че някой безработен ще откаже ако му кажат - От утре спираме социалните ти помощи и започваш работа . Можеш да си избереш работата но не и да се върнеш на помощи. Помощи вече НЯМА . И си решават проблема с работната ръка .....Упс, ама там е демокрация . Уважава се желанието на хората . А безработните са избрали да си лежат в домовете си и ДА НЕ РАБОТЯТ докато държавата е длъжна да им плаща сметките за ТВ и ток и да ги храни ... доживот .
30
0
 
13
 
! Отговори
Имат си преди 1 месец
Имат си десетки милиони нигритоси и латиноси ама не щат да бачкат,а предпочитат културноморксистките помощи. Търсят бели роби.
29
1
 
12
 
! Отговори
Стара мъдрост преди 1 месец
"С трици май муни не се ловят!"Явно роботите не са достъчно или тия дето могат да работят с глава във 330 милионна кравария са малко.
28
1
 
16
 
! Отговори
за скрап преди 1 месец
Прахосмукачката за мозъци - америка блокира, а на тия дето живота им е със национално значение /BLM/ не знаят как се работи!А сега да видим как се стриои комунизъм по американски!:):)
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То сигурно има ръка, но не е работна. Иначе безработицата там сега е 6%, а през април бе дори над 14%
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно нагли ЛЪЖИ. Хора има, но не искат да започнат работа, защото марксистите упрселяващи САЩ им дават по-големи помоши, от заплатата която ще получават! Не крийте, има огромен ръст на безработицата, въпреки многото открити работни места. По-изгодно е да си безработен. Поредна издънка на пишмандемократите!
25
0
 
11
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен"Както на всякъде работна ръка има просто работодателите не плащат достатъчно."Значи трябва тази статия да я четем между редовете. Не какво е казал акакво не е казал "Експерта"САЩ, както и другите развити страни им липсват ЕКСПЕРТИ. Обща работна ръка имат, но всеки инвеститор задължително влага в машини и роботи - изискват ЕКСПЕРИ и оставят на улицата Общата работна ръка.Точно за това Китай на година сега обучава повече техничари от целия останал свят взети заедно - и са добре!
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както на всякъде работна ръка има просто работодателите не плащат достатъчно.
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми ще си вкарат 2 милиона индийци, какво му е. Даже и от нашите ще им дадем
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази информация защо е тук?
21
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А верно ли? Тръмп спря миграцията, а сега нямало работна ръка. Ами то или едното или другото.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе, сигурно, недостиг имало с 5 процента безработица.Само си търсят причина да ги пуснат неандерталците през границата.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Stay WOKE ,GO broke ( Остани "пробуден ", стани беден) Културата на "пробудените" НЕ НОСИ ПЕЧАЛБА . Докато не се спре това поклонничество към символичните социални роли по раса, ориентация , религия и плитически виждания ще има и още повече недостик на работна ръка ,не само в САЩ! Забравиха американците уважението към тежкия труд и професионалните качества .
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 8Колко взима шофьор на камион и колко един работник в бързо хранене? Явно си запознат, дай цифри?
17
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно,при лошите американци се вдигат заплатите и затова цените се качват.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е гадна работа амерекианец не хваша.По ги устройват попмощите и по цял де да се дрогират.
15
0
 
8
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 1 месец
Нема страшно ФЕД и ЕЦБ са магьосници . Тях инфлация не ги плаши , а и не я виждат . 48220
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ имат недостиг на работна ръка не защото икономиката раста , а защото дават по 2000долара на месец на наркомани , на черната раса , и на негодници..в такъв случай работа не им требва..
13
5
 
13
 
! Отговори
Сат Н преди 1 месец
Освен белия човек, японците и китайците, друг никой на тази планета няма трудови навици и трудов морал. --------А ти лично каква професия упражняваш?