Джо Байдън: Путин не стои зад хакерската атака на нефтопровода

За първи път президент на САЩ коментира хакерска атака
14 май 2021 22:28, Нели Христова
133
Джо Байдън: Путин не стои зад хакерската атака на нефтопровода
Снимка: БГНЕС

Президентът Джо Байдън адресира хакерската атака на Colonial Pipeline в речта си в Белия дом в четвъртък, което бе сигнал както за сериозността на ефектите от нападението, така и за това колко е повлияла както на критичната инфраструктура, така и на публичните агенции и компании.

Забележително е, че Байдън заяви, че правителството на САЩ не вярва, че руското правителство е замесено в хакването, но каза, че ФБР в момента мисли, че хакерите живеят в Русия.

"ФБР публикува подробности за нападението", каза Байдън. "Не вярваме, че руското правителство е участвало в това нападение, но имаме сериозни основания да вярваме, че престъпниците, извършили нападението, живеят в Русия... Уверен съм, че съм прочел доклада на ФБР точно и те казват, че Путин не участва, правителството не участва."

В отговор на репортерски въпрос Байдън заяви, че не е изключил обратни кибератаки срещу отговорните хакери и каза, че правителството ще "предприеме решителни действия срещу мрежите за рансъмуер".

Байдън отказа да коментира дали Colonial Pipeline е платил откуп за 5 милиона долара. Има противоречиви съобщения за това дали компанията е платила откуп или не. В четвъртък Bloomberg съобщи, че компанията е платила откупа часове след нападението. Ден по-рано Ройтерс заяви, че компанията не е планирала да плати откупа.

Миналата седмица хакерска организация, наречена DarkSide, хакна Colonial Pipeline, която експлоатира тръба с дължина 5500 мили по Източното крайбрежие и е най-големият нефтопровод в САЩ. В отговор на хака, засегнал IT мрежата на компанията, компанията затвори целия тръбопровод, спирайки разпределението на газ по цялото Източно крайбрежие на САЩ. Няма доказателства, че хакерите са успели да проникнат в оперативната мрежа (OT) на тръбопровода.

Хакерите, отговорни за атаката, публикуваха в понеделник съобщение за пресата на уебсайта си в dark net, като се дистанцираха от руското правителство и заявиха, че са напълно "аполитични" и се интересуват само от пари.

"Нашата цел е да печелим пари, а не да създаваме проблеми на обществото", се казва в изявлението на хакерите.

Спирането на газопровода доведе до недостиг на газ в югоизточната част на Съединените щати, като много бензиностанции остават без бензин както поради недостиг на газ, така и, заради широко разпространено паническо купуване от страна на гражданите. Видеоклипове, появили се в мрежана през последните няколко дни, показват, че клиентите пълнят всякакви съдове с бензин. Съобщава се, че един Хамър във Флорида е пламнал минути след като шофьорът е напълнил няколко контейнера с бензин. Няколко известни консервативни гласове, включително Тъкър Карлсън, свързват хакването на тръбопровода с конспирация на Green New Deal и хаштагове, свързани с недостига на газ с президента Байдън.

Самата реч е забележителна, защото рядко президентът директно се обръща към хакерска атака, а това показва, че Белият дом вярва, че както тази атака, така и рансъмуерът в по-общ план представлява заплаха за Съединените щати. Байдън използва речта, за да призове законодателство, което да осигури финансиране на така наречената „критична инфраструктура“, за да се втвърдят техните практики за киберсигурност.

Байдън каза, че американците могат да очакват връщане към нормалното състояние през следващите няколко дни и каза, че тръбопроводът "е започнал да се рестартира".

"Горивото започва да тече към повечето пазари, които компанията обслужва. Те трябва да достигнат пълния си капацитет този уикенд и през следващата седмица", каза Байдън. "Няма да усетим ефектите върху тръбата веднага. Този тръбопровод е дълъг 5500 мили. Той никога не е бил напълно спиран през цялата си история. Сега той трябва безопасно и напълно да се върне към нормалната работа и това ще отнеме известно време. "

Байдън каза, че федералното правителство ще обмисли да предприеме действия срещу всякакви бензиностанции, които целят измама, и каза, че "никой не трябва да използва тази ситуация за финансови печалби. Това е, което хакерите се опитват да направят. За това са хакерите, а не ние."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
цинизмите на руските *** са поредното доказателство за правилната политика на г-нБайдън,просто ви липсват аргументи...обиди...е за ваша сметка са,САЩ имат грях...греха им е въоражаването на израелците и позволението да убиват палестински деца...отвратително е...престъпление е...спрете израелците...убиват жени и деца...за земя и природни,Справедлив Свят...за да оцелеем...грях е да убиваш деца и жени,САЩ и ЕС го позволяват и насърчават...позор,фашизъм в 21 век!!!Спрете убийствата в Газа!!!
72
0
 
11
 
! Отговори
Байдън преди 2 години
Ти мен уважаваш ли ***?Кой бех аз чакай малко а се сетя
71
1
 
12
 
! Отговори
Ехаа преди 2 години
Бай Бидон: Путин стои зад това че напълних памперите.
70
1
 
11
 
! Отговори
Адолфо Хит преди 2 години
Щом не е Путин, значи е...байДън!
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава богу!
68
0
 
4
 
! Отговори
Kuku преди 2 години
Kuku
67
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно, Путин не стои зад кибератаката а ГРУ.
66
2
 
10
 
! Отговори
Докараха я до отбой преди 2 години
Явно в САЩ са прочели изявлението на председателя на Държавната дума в Русия Вячеслав Володин от 27.IV. 2021 г. Тогава той е заявил, че мълчанието на Запада по въпроса за причината за пандемията "Ковид-19" го изпълва с убеждение, че тя е резултат от изтичането на материал от американска био-лаборатория. Нещо повече, Володин уточнява, че такава лаборатория има и в Ухан. Остава да се добави и неговата критика към руското правителство, че не повдига тези въпрос. Май има и по-важни теми от Навални.
65
6
 
4
 
! Отговори
az преди 2 години
До СуперХакната е частна фирма! Не правителството на САЩ! Правителството не контролира системите за сигурност на частните фирми. Но може би е време да се въведат и минимални изисквания за сигурност на фирми, като тази - от ключово значение за сигурността! БулгарТрансГаз? В предвид времето, което мина от хакването - може и да са платили веднага (и да са им трябвали няколко дни за декриптиране и тестване). А може и просто да са преинсталирали необходимия софтуер от резервни копия.
64
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Дън пак забрави, че мразеше руснаците, тц тц тц
63
3
 
26
 
! Отговори
Супер преди 2 години
Едни хакери направиха сащ с всичките им тайни служби и огромна армия с милиарди бюджет за смях,браво момчета и момичета продължавайте.
62
2
 
26
 
! Отговори
Пирати преди 2 години
"Великата свръх сила" остана без бензин и плати пет милиона на хакери?! 30год.граби нефта и пие кръвта на Ирак, Либия сега и на Сирия и какво?!
61
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЙДЕ БЕ ДЕДО ТИ СИ ЗАБРАВИЛ
60
2
 
21
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Доживях да чуя че Путин в първо лище той лично НЕ спрял тръбата. Светъ върви към добро. Победихме
59
1
 
13
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
Няма лошо да караме Тесла,ама продуктите до магазините не можеш докара с Тесла.
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Редно е да се сложи ред в използването на крипто валути. Пределно ясно е това, че освен за спекулации основно служат за плащане в престъпления - откупи, оръжия, наркотици и ред подобни... Ако не се вземат мерки ситуацията може да излезе извън контрол и потърпевши може да бъдат и САЩ, Китай, Русия и която и да е държа и континент, както и обикновен човек..
57
16
 
4
 
! Отговори
Карайте преди 2 години
Тесла и си свиркайте! Бензинът е отживелица!
56
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След прочита на горното, за мен остана тайна какво точно транспортира 5500 милният Colonial Pipeline."най-големият нефтопровод в САЩ""затвори целия тръбопровод, спирайки разпределението на газ по цялото Източно крайбрежие на САЩ""Спирането на газопровода доведе до недостиг на Газ в югоизточната част на САЩ, като много бензиностанции остават без Бензин""предприеме действия срещу всякакви бензиностанции, които целят измама"
55
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бидона иска и децата да ваксинира, а отвори мексиканската граница и мексиканската престъпност се пренесе в САШ, заедно с хиляди нелегално. Освен това плаче, че няма кой да работи, а Раздава пари като луд. Кой ще иска да работи за същиге пари като могат да си седят на дивана пред телевизора и да гледат бейзбол? На този не му трябва Путин, лично се е заел с ликвидирането на Америка.
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В южните щати има дефицит на петрол.В Масква има дефицит на шампанско.