Можеше ли Халид шейх Мохамед, мозъкът зад 11 септември, да бъде спрян?

ФБР е било по следите му години преди мащабния терористичен акт
7 сеп 2021 22:30, Нели Христова
59
Можеше ли Халид шейх Мохамед, мозъкът зад 11 септември, да бъде спрян?
Снимка: БГНЕС

Мъжът, обвинен, че стои зад опустошителния план отвлечени пътнически самолети да бъдат ударени в Световния търговски център в САЩ преди 20 години, е зад решетките, все още очаквайки присъда. Но можеше ли да бъде спрян години преди това?

"Той беше моят човек"

Франк Пелегрино стои в хотелската си стая в Малайзия, когато вижда кадрите от удара на самолетите в кулите близнаци. Първото нещо, което си казва, е: "Боже мой, това трябва да е Халид шейх Мохамед".

Целта и амбициите съвпадаха, а Пелегрино беше в уникална позиция да знаe кой стои зад ужасяващото деяние. Бившият специален агент от ФБР преследва Мохамед в продължение на почти три десетилетия, ала предполагаемият мозък, който стои зад атентата на 11 септември, все още не е изправен пред правосъдието.

Адвокатът на Мохамед казва пред BBC, че може да минат още 20 години, преди делото да приключи.

Осама бин Ладен, по онова време лидер на Ал Кайда, е човекът, който е най-тясно свързан с атентатите от 11 септември. Истината обаче е, че Мохамед, или KSM, както става известен, е "главният архитект", според Комисията от 11 септември, която разследва атаките. Той беше човекът, който измисля идеята и я представя на Ал Кайда.

Роден в Кувейт, той учи в Америка, преди да се бие в Афганистан през 80-те. Години преди атаката на 11 септември агентът на ФБР Франк Пелегрино е по следите на джихадиста.

Пелегрино е назначен от ФБР да разследва бомбардировката на Световния търговски център през 1993 г. Именно там името на Мохамед за първи път попада в центъра на вниманието на американските власти, тъй като той е направил паричен превод на един от участниците. Агентът на ФБР осъзнава мащаба на амбицията на Мохамед през 1995 г., когато е свързан със заговор за взривяване на множество международни самолети над Тихия океан. В средата на 90-те години на миналия век Пелегрино е близо до това да хване своя човек, проследявайки го до Катар.

Той и екипът му отиват в Оман, откъдето планират да преминат в Катар и да арестуват Мохамед. Има подготвен самолет, който да върне заподозрения. Но на място има съпротива от страна на американски дипломати. Пелегрино отива в Катар и казва на посланика и други служители в посолството, че има обвинение срещу Мохамед за заговор, включващ самолети. Но те били предпазливи и не искали да причинят неприятности в страната.

"Предполагам, че са мислили, че това може да разклати лодката", спомня си Пелегрино.

Внезапно посланикът информира Пелегрино, че катарските служители твърдят, че са загубили Мохамед. "Изпитвах тревога и гняв, и разочарование", казва той. "Още тогава знаехме, че това е пропусната възможност."

Пелегрино признава, че в средата на 90-те години Мохамед не е бил разглеждан като цел с висок приоритет. Дори не бил включен в десетката на най-търсените от Америка хора. "Казаха ми, че вече има твърде много терористи."

Изглежда, че Мохамед е бил информиран за интереса на САЩ към него и е избягал от Катар. Той се е установил в Афганистан.

През следващите няколко години името на KSM продължава да се появява, често в телефонните указатели на заподозрени в тероризъм, арестувани по целия свят, което показва, че той е имал добри връзки. През тези години той предлага на Бин Ладен идеята да обучи пилоти, които да се разбият със самолети в сгради в САЩ.

И тогава се случва 11-ти септември.

Подозренията на Пелегрино в ролята на KSM ще се окажат верни, когато ключова фигура на Ал Кайда в ареста го идентифицира. "Всички осъзнаха, че човекът на Франк го е направил", спомня си Пелегрино. "Когато разбрахме, че е този човек, нямаше човек, който да е по-нещастен от мен."

През 2003 г. Мохамед е открит и арестуван в Пакистан. Пелегрино се надява, че ще бъде изправен пред съда по обвинителния акт, по който е работил. Но след това изчезва. ЦРУ го е откарало на друго място, където са използвани "усъвършенствани техники за разпит".

"Искам да знам това, което той знае и искам да го разбера бързо", казва по онова време висш служител на ЦРУ.

Мохамед е бил давен поне 183 пъти, нещо, описано като "почти удавяне". Той е подлаган на ректална рехидратация, стрес, лишаване от сън, принудителна голота. Агентите го заплашвали и, че децата му ще бъдат убити. През това време той признава няколко заговора. Но доклад на Сената по-късно установява, че голяма част от разузнавателната информация, която се предполага, е измислица от страна на задържания.

След като бяха разкрити подробности за програмата за задържане на ЦРУ, "задържани с висока стойност" като Мохамед бяха преместени в залива Гуантанамо през 2006 г. Тогава ФБР най-накрая получава достъп.

През януари 2007 г. Франк Пелегрино се изправи лице в лице с мъжа, когото преследва толкова дълго. Двамата мъже седят един срещу друг на масата.

"Исках да го уведомя, че съм участвал в обвинението му през 90-те години", казва той с надеждата да отвори разговора, за да извлече информация за 11 септември. Бившият агент на ФБР отказва да разкрие подробности за казаното, но признава, че Мохамед е "много ангажиращ човек, който има чувство за хумор".

На изслушванията в Гуантанамо KSM често е виждан като "велик", а Пелегрино описва най-скандалния заподозрян в тероризма в света като "Кардашиян" в жаждата си за внимание. Атентаторът не проявявал угризения. Шоуто по време на разпитите му харесвало.

След шест дни разговор Мохамед най-накрая казал, че му е достатъчно. "Това беше всичко", спомня си Пелегрино.

Последващите опити за раздаване на справедливост за 11 септември се провалят. Планът за провеждане на процес в Ню Йорк не се осъществи след опозицията на обществеността и политиката. "Всички крещяха: "Не искам този човек в задния си двор. Дръжте го в Гуантанамо", казва Пелегрино.

След това идва военният трибунал в Гуантанамо. Но процедурните забавяния, усложнени от COVID пандемията,  която затвори базата, направиха процеса още по-долъг. Тази седмица се провеждат още изслушвания, но краят изглежда далеч.

Адвокатът на Мохамед вярва, че последните изслушвания са определени, за да покажат на медиите, че нещо се случва на 20-ата годишнина от 11 септември. Дейвид Невин споделя пред BBC, че очаква "нещо от порядъка на 20 години за пълно разрешаване на процеса".

Адвокатът по наказателна защита работи по случая от началото му през 2008 г. Първоначалният план е съдебните процеси да започнат почти веднага. Но те все още не са близо до началото, казва той, отбелязвайки, че новоназначеният съдия е "осмият или деветият съдия, който имаме" в зависимост от това как броите.

Съдията трябва да се запознае с около 35 000 страници с преписи от предишни изслушвания и хиляди предложения в това, което Невин описва като "най -големия наказателен процес в историята на Съединените щати".

И това е най-противоречивото.

Това се дължи главно на това, че всичките петима подсъдими бяха държани в тайно от ЦРУ и подложени на "усъвършенствани техники на разпит". Това доведе до аргументи относно замърсяването на доказателствата.

Съединените щати "организираха и изпълниха ясно определена програма за изтезание на тези мъже", казва Невин. Тези методи осигуряват много възможности за обжалване на всички присъди, които се проточват с години.

Невин не желае да разкрие подробности за това какво е да представляваш един от най-известните обвиняеми в света. Той казва, че първоначално неговият клиент е бил "дълбоко скептичен" към това да бъде представляван от американски адвокат, така че е имало дълъг процес на опознаване.

Когато Мохамед е бил държан в строго секретна част от военноморската база, адвокатите са били вкарани в микробус със затъмнени прозорци и са пътували около 45 минути, за да бъдат дезориентирани, спомня си той. Но сега неговият клиент е задържан в по-малко секретния Лагер 5.

Юридическият екип е наясно за чувствителността на темата за семействата на жертвите от 11 септември, които присъстват на съдебните заседания. На срещите някои членове на семействата нападат адвокати като Невин за това, че представляват тези подсъдими, но други задават въпроси относно това как протича процесът.

"Работим ужасно много, за да не направим нищо, което да изостри болката и страданието, които са изпитали през годините", казва Невин.

Друга причина, по която той смята, че трибуналът се е забавил, е, че това е дело за смъртно наказание, а това повишава залозите. "Щеше да е приключило отдавна, ако правителството не се стремеше да екзекутира тези хора."

Пелегрино забави оттеглянето си от ФБР с три години с надеждата, че военният трибунал на Мохамед в Гуантанамо, на който ще свидетелства, ще бъде завършен. "Би било хубаво да преживея това, докато все още имах значка от ФБР."

Но специалният ветеран достигна пенсионна възраст и съвсем наскоро напуска бюрото.

След като прекоси света, преследвайки Мохамед, сега той изпитва силно чувство на провал, чудейки се дали залавянето му през 90-те години може да е попречило на 11 септември.

"Името му изниква в главата ми всеки ден, а това не е приятна мисъл", казва той. "Времето помага да се лекуват нещата. Но е такова, каквото е."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Бля-бля преди 2 години
Ами да го бяха спряло. Нали са велики или май си е техен човек, а?
41
1
 
6
 
! Отговори
Мозъкът преди 2 години
Този е мозъкът, колкото и аз. Защо не обясните как сума ти физични закони, включително и този за гравитацията, бяха на рушени при рухването на сградите (и това на сграда 7, както е писал по-долу колегата)? Рухване за около 10 секунди без съпротивление... а мие ми бърбоите за някакъв си Мохамед... Прости *** журналисти... Цели книги се изписаха за тази грандиозна измама
40
0
 
7
 
! Отговори
opa преди 2 години
Защо Сграда 7 рухна без видима причина? Защо, също така, видеото на което се вижда перфекто контролираните взривове изчезна от Интернет? Къде е тялото на Бин Ладен, защо са го хвърлили в морето 24 часа след смърта му? Само промитите мозъци не задават въпроси и вярват на всичко казано и написано в пресата и казано от правителството. Къде отиде златото от Ирак и Афганистан? Говорим за контейнери със златни кюлчета, тонове? Войната е бизнес, стратегия, а трагедия е само за потърпевшите.
39
1
 
2
 
! Отговори
opa преди 2 години
Какъв мозък бе? На "терористите" им намериха паспортите по земята, след като самолетите се взвивиха в момента на сблъсък със сградите. По някаква невероятна случайност няколко паспорта, точно на терористите бяха откирит. Сградите са строени специално да удъжат на "самолетна атака" след самолетния атентат на 28 юли 1945 в empire state building. Няма как няколко тона керосин да направят "езеро от разтопен метал" в основата на 2те згради. След удара в Пентагона няма отломки, както и на 4тия самолет
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не беше ли Бин Ладен мозъкът зад 11 септ ????
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
цял ферман за следене, провали, срещи очи в очи и накрая - нищо:)...можели ли да бъде спрян - да се посъветват с израелските мосад; даже нямаше да се чуе нищо за този мохамед.
36
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно сите терористи учат в САЩ. Що ли не съм изненадан?! САЩ обучават терористи и после си ги отстрелват. Бизнес майна.
35
1
 
1
 
! Отговори
Преди време: преди 2 години
Сега за неограбеното погребение на Тутанкхамон.. сега много рядко вали дъжд в Долината на царете(кралете) - абе долината на фараоните , там дето копали поредния инцест експеримент. Аз съм го казал, че като умре кой не трябва става жега под небето, като умре, който трябва небето плаче от радост. Та разплакало се от радост небето малко след тресването по главата на Тутанкхамон и гробницата в която е погребан, която била за леля му се оказала под тежък нанос кал ...
34
1
 
1
 
! Отговори
Преди време: преди 2 години
Говорехме за това, как определени догми водят до повторения.Това,което се е случило с Тутанкхамон педи време-тоест удар по главата с някакъв твърд предмет вероятно камък или тояга се е повторило и с един израело-палестинец към 0 година така да се каже по-съвременна версия с повече специални ефекти и с липсата на неограбено погребение.В смисъл защо жреците пишат, че е убит в битка, а не треснахме го по главата с камик.А сетете се! Той все пак е светската власт доколкото това е възможно в епохата
33
1
 
1
 
! Отговори
Преди време: преди 2 години
Това е и което Библията не казва -там толкова пъти се намеква, че Еврейте са различни от Египтяните че чак става съмнително защо толкова пъти е изразена ненавистта към Египет. Всъщност те са си египтяни...те са едно и също племе -Като Северна и Южна Корея и в тази книга на книгите не е казано едно нещо - че тя е пропагандна интерпретация на исторически събития. А всички знаем, че пропагандата винаги се пише от завоевателя!
32
1
 
1
 
! Отговори
Преди време: преди 2 години
И това преследване на едни египтяни от други египтяни по времето на протоимперията Египет, която пада два пъти от нубийците и един път от себе си и един път от римляните става известно като Еврейте търсещи път през пустинята за да стигнат до Ханаан. Изненадани ли сте? Че Еврейте са всъщност наследниците на монотеистичния Египет? Aз много отдавна не съм ... но не забравяйте никога защо Аменхотеп IV прави тази реформа, за да е над другите. Фараонът, а не полипантеона. Това е което Пруст не казва!
31
1
 
1
 
! Отговори
Преди време: преди 2 години
Разчиствайки си сметките с жреците по особено кървав начин-Аменхотеп IV преместил столицата си от Тива в Амарна и приел името Ехнатон-Удобен на Атон, любимец на Атон-монотеистичният бог на слънцето, но не променил догмата за инцеста, затова един от неговите потомци Тутанкамон, които е само първо поколение инцест или второ бил този отнесъл една тояга от политеистите решили да си върнат предишното състояние на нещата.Последвал обратния процес политеистите почнали да преследват и убиват монотеисти
30
1
 
1
 
! Отговори
Преди време: преди 2 години
Някъде около първа династия това станало норма и догма,която полипантеона обикновено ликвидирала при трето или четвърто поколение инбриидинг или самите резонанси на природата го ликвидирали. Природата не може да бъде опитомена, части от нея да, но дори това е с последици...като огромните количества метан от кравите. Един фараон обаче осъзнавайки че жреците и полипантеона били по-силни от него решил да промени това и въвел монотеизмът един бог и фараонът негов земен син. И това бил Амeнхотеп IV
29
1
 
1
 
! Отговори
Преди време: преди 2 години
В една земя наречена Египет поне от нас, едно племе процъфтяло, изградили полипантеон - природата около тях те я обожествили с много лица и това е било естествено, всички богове били сили на природата и духове от нея. Това било нормално, ненормалното са фараоните особено един. Фараоните започнали като алфите на племето - така както във всички протоцивизациите, но се възгордели, смятали се за по-велики от другите и започнали да се чифтосват инбриид, сестра, леля и т.н Ние го наричаме инцест!
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците сами взривиха кулите си, арабите нямат такъв капацитет.
27
3
 
1
 
! Отговори
Мамка ти преди 2 години
Свихме два милиарда в злато от БНБ покрай 9/11 и кво от това?Корекция: Свихте ги по-рано и бяха два милиарда като ги свихте...сега съм към 10.Трябват си ни, нищо лично!
26
4
 
11
 
! Отговори
Мирчо (млади) преди 2 години
Мозъкът зад 9.11 се нарича Е. Хауърд Хънт, а изпълнителите са фамилиите Буш и Чейни. Този шейх Мохамед е някаква изкупителна жертва за пред медиите...
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея 20 години не разбраха, че Лъчо е Мозъка на Операцията
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Авторке пардон Копировачке на тоа Текст от 5 страници я кажи какво бельо носиш?
23
2
 
7
 
! Отговори
Душко преди 2 години
Четете коментарите на "конспиратора" Джон Скилинг който е абсолютно убеден че кулите близнаци на Търговския център НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ РАЗРУШЕНИ ОТ УДАР НА САМОЛЕТ А САМО ОТ ВЗРИВОВЕ В ОПРЕДЕЛЕНИ ТОЧКИ НА ОСНОВИТЕ НА СГРАДИТЕ ........ а споменах ли че Джон Скилинг Е ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА ДВЕТЕ КУЛИ и за разлика от всички нас - КОНСПИРАТОРИ И ВЯРВАЩИ прекрасно познава архитектурата и възможностите на кулите на КОИТО ЛИЧНО Е ВОДИЛ ПРОЕКТИРАНЕТО ....