Как 11-ти септември промени живота на мюсюлманите в САЩ?

Само за няколко часа настроенията рязко се променят
Обновена: 12 сеп 2021 21:20 | 12 сеп 2021 21:00, Нели Христова
165
Как 11-ти септември промени живота на мюсюлманите в САЩ?
Снимка: БГНЕС

Много мюсюлмани в САЩ посочват 11 септември 2001 г. като денят, в който отношенията им със страната се променят.

Ислямофобията винаги е съществувала, но терористичните атаки в Ню Йорк, Пенсилвания и Вирджиния правят ситуацията много по-лоша.

Мюсюлмани от всички слоеве - граждани, имигранти и бежанци - се сблъскват с незабавната реакция. Много от тях са гонени и тормозени, някои физически нападнати и дори убити. Натоварената реторика, последователните войни и атаки допълнително разпалват ситуацията.

Чувствайки се осъдени за престъпления, които не са извършили, някои мюсюлмани сменят имената и дори дрехите си, за да скрият самоличността си. Докато се придържат още по-здраво към вярата си. Няколко стават откровени защитници на общността.

Всеки мюсюлманин в Америка има да разкаже история. Ето някои от тях.

Рува Роман

28-годишната Рува Роман е организатор и политически анализатор от палестинско-американската общност, живееща в Дулут, Джорджия.

Когато терористите удрят кулите близнаци, тя е едва на 8 години и съвсем наскоро е имигрирала в САЩ с родителите си. Мечтата й да изгради нов живот в Америка бързо се превъръща в кошмар.

"Спомням си коридорите, денят изглеждаше по-тъмен, въпреки че навън беше слънчево", разказва Роман пред CNN за момента, в който е отишла на училище в този ден. "Не мисля, че напълно разбрах какво се случва, тъй като едва говорех английски."

И все пак тя си спомня дългия списък с обиди, отправени към нея като дете, най-вече думата "терорист". Някои дори я питат дали е свързана с Осама бин Ладен, организаторът на Ал Кайда, който стои зад атаките.

Роман казва, че не може да си спомни нито един ден в началното училище, когато тормозът е спирал. В гимназията също не е много по-добре. Един учител я извежда от час, за да попита дали семейството й принадлежи към терористична група.

Несгоди има и извън училище - семейството на близък приятел й забранява да влиза в дома им, защото тя е мюсюлманка и е "опасна". Когато пътува със самолет, тя преминава през много проверки на багажа - понякога три пъти по време на едно пътуване.

Тормозът карат Роман да желае да се образова и да се застъпи за общността си, дори в ранна възраст.

"Изпитвах чувство на дълг никога да не отговарям на всеки ужасен коментар, отправен към мен, а вместо това да се опитвам да образовам хората", обяснява Роман. "Поглеждайки назад към по-младото си аз, аз съм толкова ядосана и тъжен за нея. Не трябваше да правя нищо от това. Бях дете, което се опитваше да порасне и да разбере живота си. Но изведнъж станах посланик на милиард хора по света".

"Спомням си, че толкова много се опитвах да накарам хората просто да ме възприемат като човек", добавя тя.

През 2016 г. Роман се присъединява към Съвета по американско-ислямски отношения (CAIR), най-голямата в страната организация за граждански права и застъпничество. Тя започва като директор по комуникациите, но оттогава става и организатор на общността, политически анализатор и консултант, работещ по свързани въпроси.

Роман казва, че застъпничеството за американските мюсюлмани и проблемите, с които се сблъскват, е обезсърчително, но вижда надежда във всяка малка победа. "Ще продължим да бъдем политически ангажирани", казва Роман. "Мюсюлманите вече не желаят да носят това бреме. Никой от нас не е извършил 11 септември. Защо трябва да носим това бреме?"

Касим Рашид

39-годишният Касим Рашид е американски адвокат по правата на човека от пакистански произход адвокат, живеещ в Стафорд, Вирджиния.

Той си спомня, че в деня на атаката стои с колеги пред телевизора в офиса и наблюдава срива на Световния търговски център. Подобно на останалите, той е шокиран от новината, но след това чува как един негов колега прошепва "парцалени глави" и у него настъпва чувство на страх.

"Преместих се тук, когато бях на четири, така че това е единственият дом, който съм познавал", казва Рашид пред CNN. "Аз съм американец във всеки смисъл на думата. Но бях на 19, мюсюлманин, с голяма брада. Изведнъж хората не можеха да ме видят като американец."

Случайните полицейски проверки се превръщат в норма за него. Расовите клевети, които някога са били толкова дразнещи, в крайна сметка стават предвидими. И всеки път, когато Рашид срещне някой нов човек, той се подготвя за момента, в който той неизбежно ще започне да говори за 11-ти септември.

"Независимо дали ми харесваше или не, само като съществувах, изведнъж представлявах 1,6 милиарда мюсюлмани", казва Рашид. "Знаех, че ако не взема активна роля в написването на моя разказ, моята история, някой друг ще го направи вместо мен и това няма да е истина." Той насочва желанието си за истина и справедливост в изучаването на право, а сега работи като адвокат по правата на човека, представляващ мюсюлманите, сред други маргинализирани общности.

"Имаше огромни зверства и ужасяващо насилие, извършени срещу мюсюлманите заради 11 септември. Видяхме неща като Закона за патриотите, нахлуването в Афганистан и Ирак, залива Гуантанамо и безсрочното задържане на хора без надлежен съдебен процес", обяснява Рашид. "Знаех, че трябва да направя нещо, за да създам такава държава, каквато смятах, че трябва да бъде Америка - такава, основана на справедливост и състрадание. Да стана адвокат беше признание, че тази страна има благородни ценности на равноправно правосъдие и защита и конституция, за която си струва да се бориш."

Голяма част от работата на Рашид е съсредоточена върху въпросите на имиграцията, убежището и правата на жените.

Борбата за справедливост в съдебната система не беше лесна, признава той, но е вдъхновен от следващото поколение, което става все по-гласно по въпросите относно правата на човека и нетърпимо към омразата.

Що се отнася до младите мюсюлмани, той предлага следните съвети: "Бъдете ожесточени и смели в самоличността си. Не е нужно да се срамувате от това."

Накибур Рахман

44-годишният Накибур Рахман е американски университетски преподавател от Бангладеш, живеещ във Файетвил, Северна Каролина.

Той емигрира в САЩ само седмици преди 11 септември - млад, уверен и вдъхновен да сбъдне мечтите си. Но всичко се промени в тази съдбоносна сутрин, а бъдещето вече не изглежда толкова светло.

"Първата ми мисъл беше за приятелите и семейството ми в Ню Йорк, работещи в Кулите", спомня си Рахман пред CNN. "Това беше много травмиращ момент за мен и дори нямах време да помисля какво може да означава това за моята общност."

Близките му се оказват в безопасност, но страхът и паниката, които е изпитал, остават с него и до днес.

"Ако затворя очи, все едно гледам филм", казва Рахман. "Мога да видя какво точно се случи от момента, в който се събудих, до момента, в който видях атаката по телевизията. След това сякаш животът ми спря и не можех да си спомня нищо."

Рахман казва, че е имал късмета да получи много подкрепа от общността си в Мейн, където по това време е бил в аспирантура. И все пак той се замисля два пъти преди да направи или каже нещо, което би могло да се тълкува погрешно като подозрително.

"Имах късмета да бъда заобиколен от доброта, но винаги нещо ме връща в реалността“, споделя той. "Постоянно ми напомня един и същ въпрос: Ще бъда ли обект на реакция, защото мюсюлманска група извърши това?"

Страховете му са подсилени от честите новини за престъпления от омраза, насочени към мюсюлманите. Той казва, че това е довело до ужасяващо осъзнаване за мюсюлманската общност, което в крайна сметка ги обедини.

"Мюсюлманската общност научи, че нещата, които най-много ценим в тази страна, са  в Първата поправка -  свободата и търсенето на щастие, могат да ни бъдат отнети за секунда“, казва Рахман. "Ние се събрахме заради това."

В продължение на десетилетия мюсюлманите са живели в сянката на 11 септември, но Рахман вярва, че бъдещето няма да бъде толкова тъмно.

"Мюсюлманските организации, които виждаме днес да процъфтяват, са родени след 11 септември, когато осъзнахме, че ако не започнем да си помагаме, да бъдем активни в общността, да разказваме нашите истории, никой друг няма да го направи за нас. Ние отказваме да бъдем направени изкупителни жертви завинаги."


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
39 часа и 20 минути преди 1 месец
До празните сметки на Ангелов.Ето сега единственият шедьовър на авторите от Ъпсурт безусловно е песента "Втора цедка" навсякъде другаде има какво да се добави да стане шедьовър.Там в кради кради нещо не е наред, но в лиричната свободно стилова поезия "Втора цедка" са незабравими изразите "Дойде и пак стана проблема" Дали авторите визират второто ограбване на България като кафе което го пускаш на кафе машината втори път ....или Симеон 2 е вторият крадец след САЩ не е ясно ....
117
0
 
1
 
! Отговори
Охооооо... преди 1 месец
39 часа и 55 минути до празните сметки на Ангелов.Цензурата е много упорита .... Та между царските п.ррр.ооо.ссс.ттт.и.т.у.т.к.и и царските ккк.ууур.ви има огромна разлика ....едните знаят що го правят, вторите нанасят много големи щети без даже и да го осъзнават, защото много допринасят за всеобщата несправедливост....Къде си бе момче, сега очакваш некво страшно парче!
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А за промяната на живота на мравките няма ли да пишете?!
115
0
 
0
 
! Отговори
40 часа и 48 минути преди 1 месец
До празните сметки на Ангелов!Има един файлетон на Алеко Константинов не си спомням името на творбата, обаче той така описва тогавашното българско общество че направо ги разстрелва с думи. Много ми хареса като го прочетох. Седи си той на улицата и гледа мадам - шефката на публичния дом или някаква *** беше и описва колко много е търсена и ангажирана -разбирай заета жена, натоварена и нали как е облечена по последна мода и портфейла и пълен -той няма пари за малко тютюн!
114
0
 
0
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 1 месец
Движение MLM си е трябва да се създаде в САЩ на датата 11 Септември . И пак да е марксическо както BLM.
113
0
 
0
 
! Отговори
41 часа преди 1 месец
До празните сметки на Ангелов. Който обаче напук на всичко каза истината. И срещу всички шансове ... и никой не забеляза и на никой му не пука.Ето защо тук е най-голямото зверство изобщо правено в човешката история.Защото никой даже не го забелязва.Мойте сметки след 41 часа ще са празни или с 69 стотинки в едната и 4 лева и малко в другата, нема и една кутия цигари как да си купя. Алекоооо, Алекооо
112
1
 
0
 
! Отговори
41 часа 25 минути преди 1 месец
До празните сметки на Ангелов. https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Apotheosis_of_WarВасили Вересчагин - посвещава творбата си "На всички велики завоеватели минали, настоящи и бъдещи" Не е готино да живееш в тая картина да знаеш! Плашещо е нали - това е цяла купчина човешки черепи на екзекутирани врагове и военнопленници. Трябва да ходя да рисувам гробищата - цяла серия от всеки град!
111
0
 
0
 
! Отговори
Ти не разбираш преди 1 месец
Метафорите ... Да стигне до осмия етаж ... Е най-хубавото нещо може да се случи на България, лошото е нали, че е камара с трупове на български граждани и камарата с трупове не я правя аз .... Обаче стигне ли до осмия етаж ...към камарата трупове ще се добавят още на виновниците за нея ...
110
0
 
1
 
! Отговори
Значи като чуя: преди 1 месец
Ти не може да правиш такива неща!Аз кво правя - полегнал съм си, че нещо пак не мога да спя, ама не е от гузна съвест, нито от труповете дето вече са до шестия етаж за тая работа. Па може и да стигат до осмия етаж. А дано ... Стигнат ли осмия етаж нещата веднага млъквам. А те могат да правят празни сметки на Ангелов и 15 000 други като него? Значи си не плащат! Значи не са достойни граждани на света, а сельовци ....41 часа 35 минути до празните сметки на 15 000 човека
109
0
 
0
 
! Отговори
41 часа 45 минути преди 1 месец
До празната сметка на Ангелов!
108
0
 
1
 
! Отговори
За незапознатите преди 1 месец
Бай ви *** Балкански е търговец на мускали - това е продавач на розово масло за парфюми. Обаче все гледа изгода и отива на Гости при един образован българин Иричек и сядат да пият бира и *** по едно време се чуди как да мине тънко и става и тръгва на някъде. И Иричек какво да прави плаща му и неговата бира. И му казва после: Бой *** не си плати бирата!Отговора на ***: Имал си бол (повече) пари платил си я!Ама *** тая бира е 15 милиона в магазина, аз я платих 565 милиона.
107
0
 
0
 
! Отговори
Имал си бол пари ... преди 1 месец
Платил си я! 41 час 51 минути до празната сметка на Ангелов!
106
0
 
0
 
! Отговори
42 часа преди 1 месец
До празната сметка на Ангелов!И само се чува едно: Не съъъъм Ганьовееец не съъъъъмммм, не искам да съм Ганьовееец ..... Не искам не искам не искамммммм....Ревнив и се тръшкай пак няма да помогне!
105
3
 
1
 
! Отговори
TALIBAN POWER преди 1 месец
Muslms slojiha sreden prust v halkata na US armiyata!...TE POBEDIHA agresora i specheliha ovacii!
104
0
 
0
 
! Отговори
Знаеш ли? преди 1 месец
Коя ми е любимата реплика на Боян Радев?"Отварям хладилника и гледам празно имам некви пари в мене и много се чудя едно хубаво акварелче ли купя или нещо за ядене!
103
0
 
0
 
! Отговори
Тримата глупаци преди 1 месец
Са и тримата г.а.н.ь.о.в.ц.и ....Като си говорим за *** ....Сега ще ти покажа един не *** дето изглежда невзрачно!
102
0
 
0
 
! Отговори
42 часа 47 минути преди 1 месец
До празната сметка на Ангелов!Много ми е готино - знаеш колко ми е готино, чак като на Жал Пол Готие готините дрехи , че след тези часове и минути вие ще докажете ганьовщината си, а аз иричекщината си!
101
0
 
0
 
! Отговори
Шах и мат! преди 1 месец
Разбирате ли не е случайно, че точно учителите по изкуства работят преди по 720 , а сега благодарение на Красимир Вълчев по 700 , което пак е нали със 140 часа повече от учител по литература за същите пари! Същата заплата - разбирате ли Симеон 2 не е издържал на изкушението да се изгаври с крепостниците си и особено с техните художници, музиканти, танцьори и с техните биолози, географи, историци и т.н. все пак той е Сакскобургот как ще остане назад от баща си, братята си и от бонобо вида си...
100
0
 
0
 
! Отговори
НХА преди 1 месец
НХА - Национална художествена академия е едно голямо препъникамъче за колониални интереси. Павел Матев искаше всяка област да има такова препъни камъче, ама цунгъзовците бяха прекалено силни.43 часа до празната сметка на Ангелов!
99
0
 
0
 
! Отговори
Виж сега: преди 1 месец
Онова държавно рисувателно училище станало за времето си въпрос на живот и смърт. И Батемберг и Фердинант не са го искали , обаче Величков е знаел една велика истина - Няма европейски народ който да няма културно-художествена принадлежност. И още навремето е усетил, че освобождението на България е колониален фарс. И единственото което този страшно интелигентен и отговорен към страната си човек е да построи институция, която да гарантира тази културно- художествена принадлежност.