130 млн. долара глоба за "Тесла" заради расизъм

Чернокож служител се е оплакал от расово враждебна среда
5 окт 2021 15:28, Ния Христова
63
130 млн. долара глоба за "Тесла" заради расизъм
Снимка: БГНЕС
Федерално жури разпореди в понеделник компанията "Тесла" да плати глоба в размер от над 130 милиона долара на чернокож бивш служител. Причината са твръдения, че той е бил обект на расово враждебна работна среда, съобщи в. „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от Ройтерс.
 
Според журито от компанията не са предприели разумни стъпки, за да не допускат тормоз на расова основа спрямо Оуен Диас, който работел като оператор на електрокар във фабриката на „Тесла“ във Фремонт, Калифорния, през 2015-2016 г.
 
Компанията публикувала послание на уебсайта си, в което се казва, че производителят на електромобили уточнява, че процесът е бил заради расистки обиди, дочути във фабриката, и заради расистки графити в баните.
 
Компанията посочва още, че и трите пъти, в които Диас се е оплакал от тормоза, са взети мерки от агенциите за персонал.
 
На Диас ще бъде изплатена компенсация за нанесени щети в размер на 6,9 млн. долара и $130 млн. като наказателни щети, отбелязва още „Уолстрийт джърнъл“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото и да става, винаги черния е жертва, а белия лош - ето това новата модерна мантра за "равноправие". Белите хора може да бъдат обиждани, бити и убивани от черни хора, но това не е расизъм, расизъм е само когато по-тъмния се почувства засегнат - да живее либерастията.
29
0
 
32
 
! Отговори
ЧЕР РАСИЗЪМ02 преди 2 години
ДНЕС ДА СИ БЯЛ В САЩ СИ Е ТРАГЕДИЯ ПАРИ ДА МИ ДАВАТ НЯМА ДА ИДА ТАМ
28
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
обаче няма да е зле да забележа кой е "админа",който толкова упорито ме трие,когато е на смяна..Та да не влизам под негови "матряли" де..
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.С техните камъни по тяхната глава?
26
0
 
23
 
! Отговори
... преди 2 години
Значи ни,гер да си в щатите или мъж дето прави секс с други мъже или най-добре и двете! Мое да се пенсионираш само защото са те погледнали накриво рано сутрин когато си закъснял за работа! При това пенсията ти ше е стотици милиони долара!!!
25
0
 
23
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
6,9 млн. долара за нанесени щети!!! Бе тоз толкова пари никога няма да спечели през живота си, какви щети, кое му струва толкова милиони??? Искам и аз да поработя там и да ме обидят и после се пенсионирам...
24
1
 
21
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Търся работа в американска компания и някой, който е съгласен да ме обижда няколко пъти.
23
6
 
21
 
! Отговори
турчин преди 2 години
То на мен България ако трябва да ми плаща за всичката омраза, която се е изляла върху мен само защото съм се родил турчин, не знам колко пари трябва да са това. Все си мисля, че това с пари не може да се плати. Пак хубаво, че има и добри българи в държавата, че те пък колко добро са ми правили, и това е безценно. С пари не може и доброто да се плати... Дано повече хора в България разберат, че човек не избира какъв да се роди, и да оценяват човека по личните му качества, а не по произхода му...
22
0
 
4
 
! Отговори
Да бе. преди 2 години
Те ОДжей за по малко го осъдиха глупости.
21
3
 
9
 
! Отговори
далтовист преди 2 години
Всъщност "бяла" и "черна" кожа няма ! Всички с ме с кожи в различни нюанси на кафявото в зависимост от наличието на меранин и керотин в епидермиса!
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде това да отида и я да *** пусуват 2 месеца, нема проблем. Даже не искам 130 милион... 13 ми стигат!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Балон като винаги 9 - Abe, да е. Ама ... знайш кво? За добре! Деца умирата като правят Galaxy и iPhone, iPad .. ама па са яки технологии брат иии ... мии ... заслужава си жертвата. Тази вечер, като хапваме и си гледам 78 инчовите 8к телевизори, ще се помолим и за тях :)
18
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-големите расисти в момента са цветнокожите. Искат свободия, да имат повече права от останалите и ако не стане на тяхното веднага - расизъм било.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо съди компанията а не конкретните субекти(колеги) които са му формирали тази враждебна среда? Компанията го е наела на работа без расови предрасъдъци. Защото от компанията може да изкожи повече, ето затова!
16
1
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
КАКВО ЖУРИ БЕ.КАКВО НИ ЗАНИМАВАТЕ ЧЕ НЯКАКВО ЖУРИ Е РЕШИЛО НЕЩО
15
8
 
1
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
Ама вие що си мислите че "пострадалият" е получил нещо от тия милиони?Това е глоба, отива в бюджета на щата или във федералния.В най-добър случай са му платили съдебните разноски, ама предвид че е в САЩ не е сигурно и това.Ей това е начин на фирмата да покаже че няма смисъл да я съдиш - глобата ще платят, на адвокатите ще платят, но пари на някого в извънсъдебно споразумение само щото е хитър - нямааа.
14
1
 
35
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Сигурно са го карали да работи!
13
2
 
29
 
! Отговори
българин преди 2 години
Тия изтрещяха тотално !!
12
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8Щеше да си напълно прав, ако властта в САЩ беше написала графитите и беше обиждала г-н Диас.Самият факт, че е осъдена толкова голяма сума показва, че в САЩ не се толерират, а се наказват подобни прояви. Дай поне един случай в България и в Русия на която съм сигурен, че си фен, да е осъден някой, дори за 1лев,рубла.Няма такъв случай!
11
2
 
26
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Джипси удари джакпота 130 милиона долари и марки :)))