Задава ли се срив на доставките на стоки и в САЩ?

Товарни кораби се струпват в най-натоварения пристанищен комплекс в САЩ
17 окт 2021 08:50, Красимир Ангелов
84
Задава ли се срив на доставките на стоки и в САЩ?
Снимка: БГНЕС

След безпрецедентната криза на доставки на храни и горива, с която се сблъска Великобритания и която доведе до липса на горива по бензиностанциите и на храни по магазините, подобен проблем се задава и в САЩ, съобщава Скай нюз.

Струпването на товарни кораби в най-натоварения пристанищен комплекс в САЩ - край Лонг Бийч, Калифорния, показват реалния размер на задаващата се криза в глобалната верига на доставки. Според експерти е малко вероятно тя да не удари САЩ, а продължителността й вероятно ще до следващото лято.

Президентът Джо Байдън вече разпореди разтоварването на корабите да премине в денонощен режим, като така ще спомогне за облекчаване на всички по веригата. Според изпълнителния директор на пристанището в Калифорния тази стратегия е временно решение на кризата в краткосрочен план, но занапред логистиката на храни и горива в световен мащаб се нуждае от преосмисляне.

Лонг Бийч и съседното пристанище на Лос Анджелис са двете най-натоварени в САЩ, а вече седмици наред корабите с контейнери - някои с по 70 наведнъж, са принудени да чакат на котва в морето .

Постпандемичният скок на търговията, съчетан с недостиг на работна ръка, създаде много работа на логистичните центрове, които не смогват да отговорят на търсенето на продукти. Не е и тайна, че много от проблемите, пред които е изправена индустрията на веригата за доставки в САЩ, са същите като тези, наблюдавани във Великобритания и Европа: има недостиг на шофьори на камиони и забавянията, причинени от закъснението, са твърде скъпи на собствениците на транспортни фирми.

С наближаването на празничния сезон в САЩ и бизнесът, и клиентите се изнервят поради възможността да заварят празни рафтове по магазините.

Някои големи търговци на дребно в САЩ обмислят да наемат собствени кораби с по-малък обем контейнери, за да могат да разтоварват в по -малки пристанища. Това, обаче, ще оскъпи цените на стоките им, а крайният потребител ще купува стоки на много по-високи цени, пише БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братя, да помогнем на горките американци! Все пак са най-великата нация по хвалене. А иначе още не са ни вдигнали визите. Нещо гетата!? Ще учат ли в Харвард и Принстън, както в ОК вдигнаха бройките за цветни в Кембридж и Оксфорд. Имамем "инверт-колониализъм" на мода.
34
4
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 53 ! Какво лошо има в това да си нацист ? Аз викам ли ти мръсен неолиберал !
33
2
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Хамали нема ли 100 милиона не гри :)))
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Разпада на източния соц. блок ги спаси за около 30г. и оцеляха до 2019г. благодарение на нашите ресурси." - Пфуухаххаххахажба! *** и *** сиииии. .
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ано беше ореди 3 години, щях да кажа да, ама сега не точно.
30
6
 
11
 
! Отговори
SS преди 2 години
Стане ли криза в САЩ,ще последва доминов ефект по целия свят. Идва глад хора .
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само на полицаи нема недостиг никъде по света,а трябва да има...туковиж разни плюжеци почнат да правят по 50 лицеви опори като президента Радев!!
28
6
 
3
 
! Отговори
най-полсе преди 2 години
само храним китайските комунисти. вече ще е по-ефтино да се произведе тук.
27
4
 
16
 
! Отговори
Ало преди 2 години
Господата по-долу с демуйкрацията. Капитализма и монетарната система са мъртви. Разпада на източния соц. блок ги спаси за около 30г. и оцеляха до 2019г. благодарение на нашите ресурси. Сега и те свършиха. Затова ни онищожиха заводите, ткзс и т.н. Така всички държави зависят от доставките единствено на Световната Търговска Организация. Ще има глад и само ваксаните ще имат порцион. Капитализма се преструктурира във феодализъм. Роби-ваксаните, феодали- хазарите.
26
3
 
13
 
! Отговори
Къв социализъм бе? преди 2 години
На хората им плащат жълти стинки, нямат здравни осигуровки, нямат като цяло никакви права като работници и вече отказват да бъдат третирани като роби. Тоз ще ми говори за социализъм. Аре бегай от тука, не излизал цял живот от маалата, където се е родил, ще ми говори нашия за геополитика. Хахахаха
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може би няма хора за работа поради безбройните социални помощи, които раздадоха. Гражданите вземат помощи, сега и бизнеса иска помощи, в някои държави даже армияата иска помощи и изобщо скоро всеки ще е на помощи. По-брутален социализам не е имало и по времето на СССР вероятно. Как ще има хора за работа когато те им даваха пари да стоят вкъщи и вероятно още дават, нищо че пандемията отдавна отслабна.
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щели да се вдигнат цените - голяма работа. Ще напечатат някоя и друга допълнителна хартийка и всичко пак ще е наред. И без това последните 50 години друго не правят.
23
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Средната цикличност на глобалната криза е 12 години.
22
2
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 2 години
Бягай, че ще се пръснеш от злоба
21
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За хартия стока вече никой не даваСАЩ потъва като плувка кйоравкой не види
20
2
 
7
 
! Отговори
до 35 преди 2 години
Не ме впечатляваш, защото впечатление и уважение не се просят. Познавам далеч по-интелигентни и заможни хора от теб. Отиди да демонстрираш финансово положение на друго място.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Програмиста, 30 г имаш ли? Разбирам студентския ти ентусиазъм от високата заплата, но поработи едни 10 год и после пак ела да ми кажеш дали тия дето садат еко домати имат място в икономиката. А ако искаш бърз отговор, питай батковците около себе си, дето са мега маниаци на еко продукти и като кажат еко плодове и се разкисват от кеф да разказват истории за баби от балкана, от които са си купили еко боровинки. Питай ги, после пак ела да пишеш.
18
9
 
4
 
! Отговори
ИТ архитект преди 2 години
проблемът с АИ е по-скоро философски а не инженерен. Той касае мотивацията. Но съвременните технологии са напълно достатъчно да заместят човека в ежедневните му трудови дейности. Но не и в съзиданието, защото машината няма цел, към която да се стреми. Шофьорите и работниците на поточни линии са професии от миналото: точно като операторите на асансьори (не знаехте че е имало такива, нали?)
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист: Хаха икономиката е лъженаука. Отиди на Марс и си купи нещо с долари. Смех - това човекът наистина си е повярвал, че е върха в еволюционното развитие
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИТ архитекта, ще кажа само слънчева буря. Ще кажа крах на електрозахранването. И.... после аз също няма да имам търпение. Умно момче си, разбра ме.